Jedle bílá účinky na zdraví co léčí použití užívání využití co sbírámeJedle bílá (Abies alba) je majestátný a dlouhověký jehličnatý strom, který patří do rodu s přibližně 50 druhy. Může dosáhnout výšky až 50 metrů a šířky až 20 metrů. Jedle bílá je ve střední Evropě oblíbená i jako vánoční stromek kvůli jejímu zakulacenému jehličí tmavě zelené barvy, které má na dolní straně dvě stříbřisté čárky. Samčí šištice jsou typické pro jehličnaté stromy a tvoří je žluté květy, nacházející se ve vnitřní části větviček, a samičí květy, které se vyvinou do vzpřímených šišek, dlouhých přibližně 16 centimetrů, a nacházejí se v horní části větví. 


Účinky jedle na zdraví:

  • Čeleď: borovicovité
  • Kde roste: horské a subalpinské oblasti do výšky 1800 m.
  • Co sbíráme: březen - duben (pupeny, jehličí a pryskyřice), celoročně (kůra).
    Pupeny a jehličí se používají čerstvé anebo sušené. Pryskyřice se získává nařezáním kůry větví a kmene.

 

Roste 800 let

Tomuto jedinečnému s tromu by se klidně mohlo říkat "Doyen lesů" . Pozornost si nezaslouží jen kvůli svému dokonalému geometrickému tvaru, ale i kvůli dlouhověkosti. Roste totiž až 800 let a po celou tuto
dobu nap lňuje ovzduší lesa svým čerstvým terpentýnovým aroma, které je velmi prospěšné pro lidi trpící zánětem průdušek a astmatem a je příjemné pro všechny, kdo chodí po lese.

 

Terpentýn a pryskyřice

Dnes bývá terpentýn jedle bělokoré nahrazován terpentýnem borovice, protože ta se získává mnohem snadněji. Jejich složení je sice velmi podobné, ale terpentýn jedle bělokoré je obvykle mnohem aromatičtější.
Na jaře se pod kůrou a pupeny začne tvořit pryskyřice. Když se kůra nařízne, pryskyřice, která je stejně kapalná jako olej a jejíž aroma připomíná vůni citronů, začne prýštit z rány. Destilací se z pryskyřice získává terpentýnová esence neboli terpentýn.

 

Co sbíráme?

Sušené nebo čerstvé pupeny a pryskyřice (terpentýn).

 

Zpracování, aplikace a dávkování

Vnitřní použití

Ze sušených anebo z čerstvých pupenů se připravuje sirup, který se užívá při zánětu průdušek anebo jako diuretikum.

Nálev (čaj): v 1 litru vody vylouhujte 30-40g pupenů. Vypijte 3-4 šálky denně. Pupeny jedle bělokoré jsou velmi lepkavé, protože obsahují velké množství terpentýnu, a to zvláště na jaře.

Terpentýn nebo jeho esenciální olej (EO). Třikrát denně užívejte vnitřně maimálně 3-4 kapky rozpuštěné v jiném oleji (např. olivový), ne více (u dítěte nad 10 let 3x denně 1 kapka, dětem do 10 let vnitřně vůbec nedáváme!).

Zevní použití

Terpentýn nebo jeho esence se přidávají se do koupelí (pomáhají lidem trpícím revmatismem nebo astmatem), vtírají do kůže, inhalují (buď přímo jako esenciální oleje, nebo ve vodní páře).
Pokud dáváte esenciální olej do koupele, musíte dát do vody smetanu, aby se olej rozprostřel do celé tekutiny a nezůstal na povrchu vody!

 

Účinky jedle na zdraví, obsahové látky

Strom obsahuje taniny, esenciální oleje, terpentýn a provitamin A.

Terpentýn je pryskyřice, která má při zevním použití následující vlastnosti:

VNITŘNĚ: Dezinfikuje a usnadňuje vykašlávání. Doporučuje se při nemocech dýchacích cest: zánětu vedlejších dutin nosních (sinusitida), zánětu průdušnice (tracheitida), zápalu plic a astmatu.
Usnadňuje odbourávání hlenu a napomáhá regeneraci sliznice pokrývající dýchací cesty.

Užívá-li se perorálně terpentýn jedle bělokoré nebo jeho esence mají dobré účinky na orgány dýchacího ústrojí. Mají navíc močopudné účinky, dezinfikují močové cesty a používají se jako prevence tvorby močových kamenů.

ZEVNĚ: Odvádí krev z vnitřních orgánů do kůže, působí protirevmaticky, léčí rány a pohmožděniny. Tlumí revmatické bolesti, ischias, bederní ústřel (lumbago) a strnutí šíje (tortikolis).

Zmírňuje bolest podvrtnutých kloubů, hojí pohmožděniny a tlumí bolesti svalů. Rovněž čistí zanícené rány a poranění kůže.

 

Zajímavost

Terpentýnový olej, který se získává destilací z pryskyřice, se používá jako průmyslové rozpouštědlo laků.

 

Upozornění

Inhalování či vnitřní užití nadměrného množství terpentýnu či jeho esence může zapříčinit podráždění centrálního nervového systému, a to zejména u dětí.

 

Pěstování jedle

Jedle - pěstování, vhodná zemina, zalévání - informace zde.

 

Upřesňující botanický popis

Strom z čeledi Pinnaceae, který dorůstá výšky až 50 m. Kmen přímý, hladký, kůra našedlá, samičí i samčí květy rostou na stejném stromě, šišky velké asi 5 cm, z kterých, když dozrají, padají seminka a šupiny. Aroma
pryskyřice připomíná citron, ale její chuť je hořká.

 

Jedle balzámová

V Severní Americe roste jedle balzámová (Abies ba/samea Miller), z jejíž pryskyřice se získává tzv. kanadský balzám. Tento balzám má stejné vlastnosti jako terpentýn jedle bělokoré, a proto jej lze využít ve stejných případech. Díky svým optickým vlastnostem se kanadský balzám navíc využívá při mikroskopických vyšetřeních.