Jilm habrolistý účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíJilm habrolistý (latinsky Ulmus minor), patřící do rodu s přibližně 30 druhy, je strom, který může dosáhnout až 20metrové výšky a dožít se až 500 let. Je bohatě rozvětvený, má přímý kmen a tmavou popraskanou kůru. Opadavé listy jsou oválného tvaru, zašpičatělé, na okrajích pilkovíté, při stopce asymetrické, na horní straně zářivě zelené barvy a na spodní ploše pokryté hnědými chloupky. Květy, které se objevují v období mezi březnem a dubnem, když ještě nejsou přítomny listy, jsou červenohnědé barvy. Plod tvoří žlutá křídlatá nažka. Indiáni používali kůru jilmu na zacelení ran.


Účinky rostliny:

V evropském prostředí již Teofrastus dosvědčuje, že kolem roku 111 před naším letopočtem se jilm využíval k hojení a mírnění bolestí při otevřených ranách a kožních nemocech.
Dioskorides doporučoval jeho používání na léčbu kožních nemocí a Galenos označuje listy jilmu za silný stahující prostředek. V pozdním středověku se jilm považoval za užitečný při léčbě bahenní zimnice, revmatických bolestí, skrofulózy (zánětlivý proces, často tuberkulózní povahy, který zatěžuje lymfatické uzliny), rakoviny a nervových onemocnění.
V období renesance Mattioli doporučoval odvarem z kůry kořene léčit nervové záchvaty.

  • Čeleď: jilmovité
  • Kde roste: naplaveninové nížiny a vlhké podhorské oblasti do výšky 1000 m n.m.
  • Co sbíráme: po celý rok kůru (vnitřní kůru lze uskladnit - předtím se musí vysušit na místě chráněném před sluncem)

 

Účinky na zdraví

Stahující, podporující hojení ran, uvolňující.
Vnitřní kůra je vynikajícím zdrojem vápníku, u magnesia a vitamínů A, B, C a K a kromě toho obsahuje škrob, vápník, šťavelan vápenatý a taniny.

Vnitřní použití

Při léčbě zánětů dýchacího aparátu, jako je zánět hrtanu, průdušnice, či zánětu mandlí, dále při nemocech trávicího traktu, jako jsou gastritida (ánět žaludku), žaludeční vředy, vředy dvanácterníku, střevní katar či zánět tlustého střeva. Rostlinný sliz, který je obsažený v kůře, se velmi dobře osvědčuje při uvolňování hlenu.

Zevní použití

Slouží na léčbu kožních nemocí. Odvar z kůry se používá formou přikládání gázových obkladů namočených v odvaru přímo na otlaky a pohmožděniny.

 

Kontraindikace

Nesmí se užívat v těhotenství a vhodná je opatrnost v období kojení.