anona ostnitá graviola  účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceAnona ostnitá (latinsky Annona muricata, čeleď Láhevníkovité - Annonaceae, též synonymně láhevník, guanabána, graviola) - je stálezelený strom dosahující v dospělosti výšky zhruba 4 metrů. Listy jsou vejčité, kožovité, 8 až 16 centimetrů dlouhé a 3 až 7 centimetrů široké, s hladkým okrajem. Mladé listy a větvičky jsou jemnč plstnaté, stejně jako rub listů. Květy velikosti kolem 4 centimetrů mají tvar srdčitého zvonku tvořeného masitými žlutozelenými okvětními plátky a vyrůstají na krátké stopce přímo z větviček. Po opylení se z květů vytvářejí vejčitá chutná zelená plodenství s ostnitou slupkou. Dužina je bělavá, šťavnatá, aromatická a obsahuje několik hnědých lesklých semen.


Účinky rostliny:

Původ a historie

Domovem anony je Karibik a Střední Amerika, odkud se rozšířila i do ostatních tropických částí světa. V některých oblastech je invazivní. U nás je pěstována jako skleníková nebo pokojová. V oblastech původního výskytu patří ke klíčovým léčivým rostlinám a také k základním ovocným druhům domorodých obyvatel proti širokému spektru zdravotních potíží.

 

Jaké látky obsahuje?

Annomuricin, muricapentocin, murihexocin, třísloviny, rutin a silice

 

Účinky na zdraví

Anona je v současnosti studována pro své výrazné protirakovinné účinky. Látky v ní obsažené velmi efektivně likvidují nádorové buňky především slinivky, tlustého střeva, plic, prsu a prostaty. V tomto ohledu je do ní vkládána velká naděje. Kromě toho působí proti zánětlivým revmatickým onemocnčním a vysokému krevnímu tlaku.
Pomáhá vypuzovat z těla parazity a navozuje klidný spánek, léčí též deprese. Je vynikajícím podpůrným léčebným prostředkem při Parkinsonově chorobě.
Aplikována zevně potlačuje kožní mykózy (kožní plísně).


Co sbíráme

Sklízejí se starší kožovité listy v průběhu celé vegetace. Suší se ve stínu v tenké vrstvě. Z nich se připravuje lahodný odvar se sladce pryskyřičnou chutí. Před použitím se doporučje listy podrtit.

 

Dávkování

1 polévkovou lžíci na drobno nasekaného listu zalijeme 1 litrem studené vody. Přivedeme k varu, vaříme na velmi slabém plameni 5 minut. Pijeme 3x denně 250 ml odvaru. Nepřekračujte dávkování, obzvl. pokud máte tendence k hypotenzi (nízkému krevnímu tlaku). 

 

Kontraindikace

Nesmí se užívat lidé s nízkým krevním tlakem.

 

Pěstování

Anonu si lze vypěstovat ze semen. Při pokojové teplotě vyklíčí zhruba za tři týdny. Po třech měsících přesadíme vzešlé semenáčky do samostatných květináčů.
Přes léto ji pěstujeme venku na plném slunci a s dostatečnou zálivkou. Pozor však na jarní úpal! Rostliny zimujeme v bezmrazé místnosti a občas zalijeme.
Stromky začínají plodit zhruba po sedmi letech.