olivovnik list ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniOlivovník evropský (latinsky Olea europea, čeleď olivníkovité). Druh zřejmě pochází z Malé Asie, od starověku byl pěstován pro své životadárné plody a z nich lisovaný kvalitní olej - "tekuté zlato", jak ho nazval Homér. Olivové stromy byly považovány za posvátné; kdyby tedy kdokoli nějaký strom porazil, byl by určitě poslán do vyhnanství, nebo dokonce odsouzen k smrti. V raných textech byly stromy pojímány jako symbol štěstí a míru. Ve Starém zákoně holubice vracející se na Noemovu archu nesla olivovou ratolest, vítané znamení, že povodeň polevuje. Olej sloužil jako palivo do posvátných lamp řeckých chrámů a vítězové olympijských her byli korunováni věnci z olivových listů. Řekové olejem pomazávali své mrtvé.


Účinky rostliny:

Americkému prezidentovi Thomasu Jeffersonovi je přisuzováno zavedení olivovníku do Spojených států. Napsal, že "olivovník je největším darem nebes" a jeho přivezení do Ameriky považoval za  jeden ze svých důležitých úspěchů. V současnosti po světě roste kolem 800 milionů olivových stromů. Hlavními producenty oliv jsou Španělsko, Itálie, Řecko a Turecko, ale hojně se pěstují i v jižní Francii, dalších zemích Středozemí, v severní Africe a na Blízkém východě. Každý producent má vlastní jedinečné odrůdy, pečlivě tříděné podle kvality a zpracovávané buď na olej, nebo jako stolní olivy.

 

Účinky listů na zdraví

Z listů se připravuje nálev, který se užívá proti vysokému krevnímu tlaku, a odvar, jenž slouží ke snížení horečky.

Listy mají dále adstringentní a antioxidační účinky, působí proti bakteriím a virům. Uzdravují zanícené hemoroidy. Listy v minulosti sloužily k přípravě čaje na horečnatá onemocnění typu malárie, či obkladů na infikovanou a zanícenou kůži. Čaj také údajně posiluje kardiovaskulární systém.

JAKÉ ÚČINKY MÁ OLIVOVÝ OLEJ NA ZDRAVÍ JE UVEDENO ZDE.

 

Jaké látky obsahuje olivovník

Např. oleuropein, dextróza, olej, tuky, glykosidy.

 

Sběr listů

Listy je možné sbírat v kterémkoliv ročním období.

 

Stanoviště a pěstování

  • Olivovníky můžete vidět např. v Řecku a (nejen) severní Itálii
  • Potřebuje písčité a horké půdy. Mrazy olivovníku velmi škodí, a mohou jej i zahubit.
  • K namnožení olivovníku využijte v létě odebrané polovyzrálé řízky.
  • Vyžaduje propustnou půdu.
  • V oblastech s chladným klimatem může strom zahubit vlhká zima.
  • Jde o mrazuvzdorný, dlouhověký, stálezelený strom, který začíná plodit ve stáří sedmi let.
  • Listy se dají odebírat kdykoli; plody se sklízejí jak nezralé i zralé pro konzumaci, tak zralé pro lisování oleje.
  • Existují záznamy o olivových stromcích, které se dožily až 1500 let.