Kajeput střídavolistý účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKajeput střídavolistý (latinsky Melaleuca alternifolia) je známý také jako čajovníkový nebo čajový strom, i australský tea tree, je domácí v australském Novém Jižním Walesu a Queenslandu,a běžně roste planě. Domorodí Austrálci ho odedávna využívali k léčbě mnoha neduhu. Uctívali ho jako mocný prostředek z buše, listy rozdrtili a vtírali do ku že, dokonce i vodu nasbíranou zpod tohoto stromu využívali jako zdravotní lázeň. Uvádí se, že základem pojmenování bylo pozorování, že spadané listy dodají vodě barvu čaje.


Účinky tea tree oilu z kajeputu střídavolistého:

Nejúčinnějším a nejvíce ceněným produktem z této dřeviny je éterický olej tea tree oil, komerčně získávaný parní destilací listu. Použití oleje zůstávalo omezené na Austrálii a až do dvacátého století byl olej znám jako lék z buše. V roce 1922 sydneyský chemik Arthur Penfold začal destilovat olej a vydal článek opěvující jeho schopnost léčit bakteriální i houbové infekce. Během druhé světové války australské jednotky používaly olej jako dezinfekci na rány, což způsobilo v dané době jeho nedostatek. Produkce oleje se snížila, když syntetické náhražky zlevnily.

V devadesátých letech pak byly znovu introdukovány plané stromy, když se ukázalo, že na některé kmeny bakterií rodu Staphylococcus působí úspěšněji než antibiotika. V současnosti se široce využívá v doplňkové léčbě, v chirurgii, při ošetření popálenin, péči o zuby a také v kosmetickém průmyslu.

 

Pozor, ne vnitřně!

Neužívejte vnitřně, může vyvolat silné zvracení, průjem a podráždění žaludku. Čajovníkový olej muže podráždit kuži, pokud ho aplikujete zevně ve vysokých koncentracích.

 

Účinky na zdraví

Tea tree je jemný přírodní prostředek s mocným efektem: účinně působí proti bakteriím, houbám i dalším mikroorganismům. Zředěný éterický olej lze aplikovat na štípance, popáleniny, rány a kožní infekce. Také stimuluje imunitní systém. Zevně se dá použít i na ošetření aftu či vaginálních infekcí. Nezředěný éterický olej se nanáší na bradavice. Pro všechny ostatní případy olej vždy nařeďte mandlovým olejem.

 

Likviduje blechy u koček a psů

Čajovníkový olej přidaný do vody slouží jako univerzální čisticí sprej. Při silném zředění (méně než 1% roztok, rozpouštíme v jiném oleji, ve vodě je tea tree nerozpustný) lze bezpečně použít u psů a koček zamořených blechami.

Olej zředěný v roztoku lze použít jako fungicidní postřik na jiné rostliny.

 

Pěstování

  • V přírodě (Austrálie) dřevina roste planě podél vodních toků a v bažinatých nížinách, také na mořském pobřeží.
  • Vhodný do stromové zahrady, blízko nejslunnějšímu okraji.
  • Množení ze semen je dosti obtížné; výev musíte udržovat stále vlhký, jen lehce překrytý. Potřebuje dobré světelné podmínky a teplo; teplota by měla zůstat konstantní. Oboupohlavné květy se objevují v červnu.
  • Kajeput není mrazuvzdorný.
  • Olej zředěný v roztoku lze použít jako fungicidní postřik na jiné rostliny.