Mišpule obecná (latinsky Mespitus germanica) patří do čeledi růžovité. Rostlina patří do rodu s přibližně 25 druhy, je stálezelený keř, který může dorůst do výšky 5 metrů, s pokřiveným kmenem a trnitými větvemi. Listy tmavozelené barvy jsou ze spodní strany ochlupené, jejich okraj je buď hladký, anebo jemně pilkovitý. Květy bílé barvy se objevují koncem jara a po nich následují plody bronzové barvy, které dozrávají pozdě na podzim.
Účinky rostliny:
Odrůda Eriobotrya japonica neboli mišpule japonská kvete naopak v lednu, a plody přináší v květnu.
Do Itálie se dostala z pobřeží Kaspického moře prostřednictvím římských oddílů; ve středověku byla velmi rozšířená, ale se zavedením zavedením pěstování výnosnějších zemědělských plodin zůstalo pěstování mišpulí výsadou klášterů.
Po dozrání se plody ručně sbírají a uloží na slaměné rohože až do konce ledna, až poté se mohou užívat. I když v minulosti byly mišpule oceňované pro své léčivé vlastnosti, v současnosti se pěstují v malém rozsahu.
Botanický popis a informace k poživatelnosti plodů
Mišpule tvoří rozložitý opadavý keř až hustý strom. Obvykle dorůstá výšky zhruba 4 m. Tuhé listy jsou dlouze kopinaté a mají tmavě zelenou barvu a nápadné reliéfní žilkování. Na podzim se listy zbarvují do žluté a červenohnědé barvy. Od května do června kvete velkými květy bílé barvy. Plody jsou velké, kulaté bobule hnědé barvy. Mají zvláštní tvar - na prohloubeném vrcholku mají jakoby uříznutý terč a 5 kališních cípů a stejný počet plodových listů spodního semeníku. Ve fázi zralosti plod tvrdne v hrbolatou pecku. Dužnina je zelenobílá až bílá, mírně aromatická, trpká. Plody jsou po přechodu mrazem jedlé a sladké, barva se mění na žlutavou. Jinak jsou nepoživatelné, zrají poměrně dlouho a až první mrazíky chuť a tvrdost plodu změní. Na pohled jsou plody velmi atraktivní. Jde o samosprašnou rostlinu. Rostlina plodí zpravidla 3 - 4 roky po výsadbě.
Zajímavost
Mišpulové dřevo je ceněno v nábytkářství a řezbářství.
Co sbíráme?
- Listy - celý rok.
- Plody - prosinec (konzumují se v lednu).
Účinky na zdraví
stahující (adstringentní účinek), regulující střevní trakt
Ve starověku byly mišpule vysoce ceněné u pro své stahující vlastnosti. Obvykle se konzumovaly ještě zelené, a používaly se na léčbu dyzenterie (úplavice), nevolnosti, zvracení a rozličných střevních nemocí.
Vnitřní užití.
Odvar z čerstvých plodů se užívá v případě nemocí jater. Když se čerstvé plody rozdrtí na prášek, jsou účinné při bolestech žaludku.
Zevní použití.
Odvar se používá jako ústní voda na kloktání záněty hrdla a na afty.
Pleťová maska z mišpule
Zvýšený obsah organických kyselin a taninů předurčuje tento plod pro péči o pokožku obličeje. Dužinu smíchejte se lžičkou medu - připravíte si tak pleťovou masku na tvář.
Kulinářství
Mišpule se používá na aromatizaci lihovin a na přípravu mišpulového likéru.
Plody je možné využít na výrobu šťáv nebo zavařenin. Plody dozrávají koncem října, ale ke sklizni jsou vhodné až na přelomu listopadu a prosince.
Pěstování mišpule
Informace o pěstování a rozmnožování mišpulí je zde.