Cypřiš velkoplodý účinky na zdraví co lépčí použití užívání využití pěstováníCypřiš velkoplodý (latinsky Cupressus macrocarpa) - lze říct, že cypřiš je ponurý strom. Roste tiše u bran hřbitovů, jeho koruna míří k nebi a jeho stín dopadá na hroby, jako by nám chtěl připomenout osud, kterému nikdo z nás neunikne. Je to strom, který se stal výstižným symbolem smrti. Na druhou stranu je nadějí pro mnohé, kteří trpí poruchami dýchacího ústrojí nebo oběhového systému. Ve starém Řecku byli nemocní lidé posíláni do cypřišového lesa, aby tam vdechovali jeho vůně a zotavili se.


Účinky cypřiše na lidské zdraví:

Hippokratés a Galén označili cypřiš za léčivý strom. Od té doby se cypřiš více než 2000 let s úspěchem používá k léčbě ne mocí. V mexickém státě Oaxaca se nachází proslulý Montezumův cypřiš, který je 50 m vysoký a má průměr kmene 14 metrů. Je to blízký příbuzný běžných cypřišů. Předpokládá se, že je 4 000 až 5000 let starý. Aztékové s pomocí plodů cypřiše (šišky) předcházeli šedivění vlasů a udržovali si svou původní barvu.

 

cypris velkoplody ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani 2Botanický popis

Neopadavý strom z čeledi Cupressaceae, který dorůstá výšky 25 metrů. Jeho plody, nazývané cypřišové šišky, jsou mnohostěnné a mají šedozelenou barvu.

 

Co sbíráme?

Zelené plody (šišky) a dřevo.

 

Účinky na zdraví

V cypřišovém dřevě, v jeho mladých větvích a zejména v jeho plodech se nachází 0,2 až 1,2% cypřišové esence, která je složena z uhlovodíků, taninů a mnoha aromatických látek.

Cypřiš má následující léčivé vlastnosti:

Silné venotonikum. Jeho účinky jsou stejně silné jako vilínu virginského, jedné z nejúčinnějších rostlin pro krevní oběh. Cypřiš se doporučuje při křečových žilách, bércových vředech a hemoroidech. V těchto případech jej lze užívat jak vnitřně, tak aplikovat zevně přímo na postižené místo.

Stahuje žíly. Doporučuje se především v období menopauzy jako prostředek ke zmírnění metroragie (krvácení mimo menstruační cyklus), které jsou zapříčiněny návaly a městnáním krve v děloze a souvisejí s hormonálními výkyvy, příznačnými pro toto období v životě ženy.

Posiluje činnost močového měchýře. Zvyšuje tonus močového měchýře a umožňuje lepší ovládání svalů tohoto orgánu. Doporučuje se užívat vnitřně nebo jako koupele v případech denní nebo noční inkontinence (enuréza neboli bezděčné po moč ování) a prostatického syndromu (potíže při močení vzniklé vlivem zvětšení prostaty).

Má stahující (adstringentní) účinky, protože obsahuje taniny. Této vlastnosti se využívá v případě zánětu tlustého střeva či průjmu.

Vyvolává pocení, je močopudný a snižuje horečku. Uplatňuje se při průduškovém kataru, bronchitidě, nachlazení a chřipce.

Cypřišová esence též obsahuje látky tišící kašel a usnadňující vykašlávání

 

Vnitřní použití

  • Odvar - v 1 litru vody povařte 20- 30g drcených šišek, nebo stejné množství cypřišového dřeva. Po 10 minutách vaření nechte odvar odstát. Před každým jídlem vypijte jeden šálek odvaru, tedy 3-4 šálky denně.
  • Esence (tinktura) - užívejte 2-4 kapky tři krát denně.

 

Zevní aplikace

  • Sedací koupele s odvarem ze zelených cypřišových plodů se doporučuje provádět při onemocněních prostaty a močového měchýře, jakož i při pomočování (enuréze). Jejich účinek se zesiluje, když se současně po několik dní pije odvar z cypřiše. Díky tomu, že stimulují krevní oběh v žilním systému, doporučují se i při léčbě hemoroidů.
    K přípravě studené sedací koupele, aplikované při léčbě hemoroidů, se používá odvar z drcených šišek nebo cypřišového dřeva (50 g na 1 litr vody). Proceduru provádějte třikrát denně. S pomocí koupelí se
    dosahuje zmenšení hemoroidů a zmírnění bolesti, kterou hemoroidy způsobují.
  • Inhalování - při průduškovém kataru se doporučuje do vody přidat několik cypřišových šišek nebo několik kapek cypřišové esence.
  • Obklady - do stejně koncentrovaného odvaru jako při vnitřním použití namočíte pruh látky a přiložíte jej na postižené místo.

 

PĚSTOVÁNÍ