drin ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniDřín jarní (latinksky Cornus mas) jekeř nebo strom až 10 metrů vysoký; borka tmavošedá až šedohnědá - olupuje se v šupinkách; listy jsou vstřícné, eliptické až vejčité, celokrajné, na líci svěže zelené a lesklé, žilnatina výrazná, 3-5 párů obloukovitých žilek; květy jsou drobné (do 1 cm), jsou uspořádány v 1-2 cm velkých, stažených chocholících, na krátkých holých větévkách; koruna je žlutá; kvete v únoru, březnu a dubnu, před rašením listů (při příznivém počasí může kvést už od konce ledna); plody - 1-3 cm dlouhé, červené, oválně protáhlé peckovice tzv. dřínky; semenem je žlutohnědá podél ně rýhovaná. Protáhlá pecka.


Účinky dřínu na zdraví:

Kde roste

Hlavně v teplejších oblastech, má rád skalnaté vyhřáté vápenité svahy, světlé a křovinaté stráně. 

 

Co sbíráme

Plody v době zralosti v srpnu až září, mají kyselkavou natrpklou chuť, při dozrání padají na zem, sbíráme denně či obden, při sběru můžeme použít plachtu, setřepou se vždy jen zralé plody; jako léčebný prostředek lze využít i květy, listy a kůru.

(Existují i ovocné odrůdy s velkými plody, které lze pěstovat na zahradě, např. kultivary "Jolico"; "Pioneer" a "Macrocarpa"; kultivar "Xanthocarpa" má plody žluté.)

 

Jaké látky obsahuje

Antokyany, organické kyseliny (jablečná, vinná, gallová), iridoidy, fytoncidy, hořčiny, třísloviny, pryskyřice, glykosidy, vitamin C (volně rostoucí ho obsahuje více než zahradní kultivary). 

 

Zpracování

Plody - sušené jako tříminutový odvar, prášek ze sušených plodů (bez pecek) - 1- 2 lžičky 3x denně; čerstvé jako balzám, šťávy, marmelády, kompoty. 

Můžete vyrobit také tinkturu dle postupu uvedeném ve videu www.WebinarTinktury.cz

 

Účinky na zdraví

Při poruchách trávení (digestivum) a chudokrevnosti (antianemikum), při onemocnění jater (hepatoprotektivum), střev a při léčbě cukrovky 2. typu (antidiabetikum); tlumí některé typy závratí, pomáhá při hučení v uších (tinnitus) a s ním spojené nedoslýchavosti; mírní chorobnou potivost (antihydrotikum), příliš hojné močení a některé formy inkontinence; čistí močové cesty (desinficiens, bakteriostatikum); pomáhá při ochablosti v pánvi a při předčasném výronu semene; pomůže při některých typech alergií (antihistaminikum) a také při nízké horečce (antipyretikum).

 

Kontraindikace aneb kdy není vhodné dřín používat

Velmi vysoké horečky, těžké průjmy a bolestivé močení.

 

Dávkování

1 lžíce bylinné drogy 3x denně

 

Tip

Zralé i zelené plody můžeme nakládat do sladkokyselého nálevu.