Pažitka účinky zdraví co léčí použití využití pěstování přezimováníPažitka pravá ( = pažitka pobřežní, latinsky Allium schoenoprasum) je jistě jednou z nejznámějších kuchyňských bylinek vůbec. Znali ji už ve starověku a rovněž ve středověku patřila k nejčastěji pěstovaným bylinkám. Je pouze jedním z více než 700 druhů, které zahrnuje rod česnek (Allium) a je příbuzná s mnoha dalšími ostře kořenitými pradávnými rostlinami využívanými v kuchyni, jako jsou naše kuchyňská cibule, česnek, pórek a česnek medvědí.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • podpora imunity, obranyschopnosti organismu
  • protizánětlivý účinek
  • antivirové působení
  • protihoubový účinek
  • vysoký tlak krve, hypertenze - snižuje tlak krve
  • prevence sraženin v krevním oběhu
  • prevence infarktu, angíny pectoris
  • prevence mrtvice, cévní mozkové příhody
  • zlepšuje trávení a "čistí střeva" - bylinkový hydrocolon
  • podporuje chuť k jídlu
  • močopudný účinek
  • vhodná pro rekonvalescenci (znovuobnovení sil po zátěži - nemoc, stres apod.)
  • střevní paraziti - v případě přítomnosti v organismu je pomáhá zlikvidovat
  • cholesterol - redukce jeho tvorby v organismu, prevence aterosklerózy
  • vysoký obsah vlákniny
  • nízkokalorická potravina
  • osteoporóza a kvalita kostí - má vliv na kvalitu kostní tkáně, čímž redukuje možnost zlomenin kostí
  • Alzheimerova choroba - zpomaluje chorobu
  • těhotenství - přirozená přírodní kyselina listová - významný zdroj
  • prevence rakoviny jícnu, žaludku, prsu, plic a dutiny ústní

Divoce roste ve studených pásmech Evropy v nejrůznějších podobách na vlhké půdě. Pažitka je víceletá zelenina a může dorůst až do výšky 30 cm. V pozdním jaru a v létě vykvétá četnými bleděfialovými kulovitými květenstvími, která jsou mimochodem také jedlá.

 

Botanické znaky v kostce

  • Víceletá cibulovina, vytvářející tmavě zelené, úzké, až 30 cm dlouhé rourkoviré listy.
  • V létě se objevují dekorativní, kulovitá květenství, lichookolíky, dle odrůdy světle nebo sytě fialové, případně bílé.
  • Z květenství po dozrání vypadávají černá semínka.

 

Odrůdy

Již klasická je velkolistá odrůda Grolau, zatímco filo má listy velmi jemné. Odrůda alba kvete bíle a forescate svítivě červeně.

 

Jaké látky pažitka obsahuje?

česnekový olej, vitamin C, B2, chlorofyl a celou řadu minerálů, jako je sodík, vápník, železo, fosfor ad.

 

Účinky pažitky na zdraví

Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a je močopudná, takže se výborně hodí pro jarní kúru. Je nezanedbatelným zdrojem přirozeného vitamínu C a chlorofylu. Je vhodný pro těhotné a kojící ženy. Další účinky jsou v rámečku.

 

Pěstování pažitky

Pažitka se výborně hodí pro pěstování v květináči. Od března ji můžete vyset a umístit na okenní parapet, od dubna nebo později také na venkovní záhony. Semena vyklíčí poměrně záhy.
Předpěstované sazeničky pažitky je možné koupit v zahradnictví a v olomouckém kraji je možné je pořídit za 20 Kč přes web www.MojeZiveBylinky.cz

 

Stanoviště a hnojení

Dokonce i exempláře zakoupené v supermarketu lze při troše šikovnosti udržet delší dobu při životě. Nejlépe se pěstuje na jednom stálém místě, které leží po část dne ve stínu. Pokud roste na slunném místě, nesmíte zapomenout na její zalévání, protože pažitka je docela žíznivá. Aby dobře rostla, měla by se tu a tam přihnojit např. kopřivovu jíchou nebo kompostovou zeminou. Doporučuje se už při vysazení ven pod drn dát humozní kompostovou zeminu. Rostlině to velmi pomůže k dalšímu růstu.
Jestliže máte zájem především o aromatické stonky, můžete kvetoucí hlavičky odříznout. Beztak rostlina vyžaduje pro svůj hustý růst časté zastřihování, které má za následek i jemnější listy.

Rostlina se nesmí zasadit hlouběji, než rostla doposud (abyste ji "neutopili" v hlíně). Můžete také koupit sazenici (vizte výše) a později ji rozmnožit dělením (tzv. vegetativní množení). Ve fázi růstu nikdy nesklízejte víc než třetinu listů, jinak se pažitka příliš vysiluje.

 

Možnost přesunu pažitky na zimu na přezimování v bytě nebo domě

Pažitka jako otužilá Středoevropanka zůstat klidně venku. V průběhu zimy se zatáhne do země. Je-li počasí příznivé, dají se sklízet skutečně dlouhé stonky.

Před zimou je možné - pokud pažitku nepěstujete v nádobě - trsy vyzvednout i s balem, vsadjt je do květináče a pěscovar je dále na okenním parapem. Stojí-li květináč s pažitkou na okenním parapetu uvnitř bytu nebo domu, nevyhovuje rostlině příliš suché teplo.

V souvislosti se svým přirozeným cyklem v období chudém na světlo přece jen někdy zastaví svůj růst. Avšak pozdní výsev, patřičná péče a správný řez dokážou fázi jejího růstu o dost prodloužit.

I když v zimě zežloutne a horní části odumřou, občas ji přece jen trošičku zalijte. Na jaře obrazí znovu. Větší trsy můžete po až 2 letech rozdělit, abyste podpořili růst a rostlině ulevili.

 

Kulinářské využití pažitky ve studené a teplé kuchyni

Čerstvé trubkovité stonky můžete sklízet od jara až do hluboké zimy. Nejlépe samozřejmě chutnají první jarní výhony. Pažitku nesušíme, protože šnytlík v tomto stavu ztrácí své aroma. Lepší variantou je zmrazování nasekaných stonků, které uskladníme v malých porcích, i když snadno poněkud vodnatí.
Pažitka se nevaří, jen se vždy čerstvá přidá do jídla úplně na závěr.
Tradičně se ji koření tvaroh, čerstvý sýr, saláty, vajíčkové pokrmy a omáčky. Tvořila také neoddělitelnou součást Goethova oblíbeného pokrmu, proslulé frankfurtské zelené omáčky, kterou s oblibou jedí dodnes zejména v Hesensku na Zelený čtvrtek. Rovněž velice chutné je bylinkové máslo s pažitkou.

Skvěle se hodí k míchaným vajíčkům, do polévek, zeleniny, hub, vařeného hovězího masa, mořských ryb, na omelety, saláty nebo prostě na chléb s máslem.

TIP: Platí, že čím jemněji se pokrájejí listy, tím lépe se uvolňuje vůně.

 

Recept - bylinkové máslo s pažitkou a citronem

  • 100 g velmi měkkého másla
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 biocitronu nebo biolimetky
  • 1 malá hrst jemně na sekané pažitky
  • sůl

Citronovou kůru a pažitku vmícháme do másla. Ochutíme solí a šťávou z citronu. Vložíme do mísy a necháme stát v chladu.
Bylinkové máslo je vhodné na teplou bagetu nebo ke grilovanému masu, rybě nebo bramborům na loupačku.
Tento recept je jen příkladem pro bezpočet možností, jak vyrobit bylinkové máslo. Místo citronové kůry můžete vmíchat třeba jemně nastrouhaný zázvor nebo přidat nasekaný česnek či jiné bylinky, jako tymián, estragon, řeřichu, petržel nebo listy vonné pelargónie atd.

 

Jarní tvarohová pomazánka s pažitkou a popencem

  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvých jarních bylinek: svazek pažitky, popenec břečťanolistý, kopr, petržel, kerblík, ptačinec žabinec, česnek medvědí, mladé pampeliškové lístky, listy kmínu a dalších.

Postup: Pažitku nadrobno pokrájíme a ostatní oprané bylinky nakrájené nahrubo rozsekáme v nádobě ručního mixéru spolu se lžící oleje a lžičkou soli. Popenec břečťanolistý svou pikantní chutí skvěle doplňuje jarní chuť tvarohu a pažitky, pokud ho však nemáme, použijeme jiné dostupné bylinky. Směs rozmícháme v misce s tvarohem, jogurtem a pažitkou. Namazané ch leby zdobíme některou z bylinek, salátovou okurkou nebo natvrdo uvařeným vejcem.

 

Rybí pomazánka s pažitkou - recept:

  • 1 konzerva sardinek ve vlastní šťávě,
  • 100 g másla (tradiční),
  • 3 plné polévkové lžíce umyté a posekané pažitky,
  • 1 vařené vajíčko
  • špetka pepře

Šťávu ze sardinek slijte a ze sardinek vyberte kostičky. Čistou rybu vysypte do misky, kde budete celou pomazánku míchat. Máslo s pokojovou teplotou popučte vidličkou, bude se lépe mísit s rybkami. Máslo s rybou dobře promíchejte, abyste měli co nejméně kousků másla. Na konec přidejte pokrájené vařené vajíčko, pažitku a špetku pepře. Promíchejte a můžete dát do chladničky. Tuto pomazánku si můžete dávat k snídani na tmavé pečivo

 

Květy můžete ostříhat - má to výhodu

Pokud se květenství ostříhají, bývají listy méně tuhé a mají příjemnější chuť. Po pravidelné sklizni pažitka vždy obrůstá znovu jemnými listy.

 

Sběr, sklizeň, za jak dlouho vyroste pažitka?

Asi 6 týdnů po výsevu je možné začít se sklizní listů a tu lze až do podzimu několikrát opakovat. Odstřihávejte vždy jen část trsu, a to nejlépe až u země, aby rostlina mohla nově obrazit. V době nového růstu rostlinu zkraťte listy pažitky maximálně o 1/3.

 

Zajímavosti a historie

Číňané ji používají již 4 000 let. Také v našich zemích se dostala mezi pěstované rostliny již dávno a vedle petržele je to nejoblíbenější a nejznámější dochucovací zelenina.


Související pojmy:

šnytlich ► šnytlík ► tvarohová pomazánka ► pěstování ► prodej ► eshop ► pazitka ► omáčka ► zazimování ► přezimování ► pěstování doma na okně ► jak pěstovat ► česneková ► v květináči ► divoká ► česneková pažitka, pažitkočesnek, česnekopažitka ► sušená ► dip ► olej ► vitamíny ► uchovat ► výsev, výsadba ► ze semen ► škůdci ► řez ► ořez ► jak se starat ► hnojit ► rzivost ► jak usušit ► uskladnit ► nůžky na pažitku