Ředkev setá černá (latinsky Raphanus satívus var. niger) je vzpřímená, drsně chlupatá rostlina s řepovitě nebo kulovitě ztlustlým kořenem. Přízemní listy peřenodílné, s velkým koncovým úkrojkem. Květy čtyřčetné, korunní plátky bílé až fialové, temněji žilkované. Plodem je tlustý struk s houbovitou stěnou. Známa pouze jako kulturní rostlina v různých odrůdách. Tropická Asie, především lndie a Thajsko.
Účinky rostliny:
Co sbíráme?
Ředkev - Raphani radix, čerstvý kořen.
Kdy sbíráme?
Z lékařského hlediska se považuje za obzvlášť hodnotnou ředkev s černou slupkou, sklizená v říjnu nebo listopadu (zimní ředkev).
Jaké látky obsahuje?
Glukosinoláty (glykosidy hořčičného oleje) jako glukoraphanin (odštěpuje se z něj sulforaphen), vitamin C.
Účinky na zdraví
Čerstvá ředkev, popřípadě vylisovaná šťáva, podporuje vyměšování žluče a žaludečních šťáv. Působí i antimikrobiálně. V lidovém léčitelství je oblíbeným lékem na žlučníkové kemeny a žlučníkové potíže obecně a na pomalé pohyby tráveniny ve střevech (posílení peristaltiky).
Tradičně se užívá i jako prostředek k rozpouštění hlenů a uvolňování křečí při kašli. K tomuto účelu lze vyloužit šťávu cukrem nebo medem.
Homeopatické přípravky se podávají při špatném trávení a mastné pleti.
Kontraindikace, pro koho není vhodná?
Citlivým osobám múže při požití vyšších dávek podráždit žaludeční a střevní sliznice hořčičný olej.
Dávkování šťávy a tinktury z ředkve černé
Jak dávkovat šťávu z ředkve černé nebo ředekvovou tinkturu je uvedeno zde.