Ředkev černa účinky na zdraví použití využití účinky dávkováníŘedkev setá černá (latinsky Raphanus satívus var. niger) je vzpřímená, drsně chlupatá rostlina s řepovitě nebo kulovitě ztlustlým kořenem. Přízemní listy peřenodílné, s velkým koncovým úkrojkem. Květy čtyřčetné, korunní plátky bílé až fialové, temněji žilkované. Plodem je tlustý struk s houbovitou stěnou. Známa pouze jako kulturní rostlina v různých odrůdách. Tropická Asie, především lndie a Thajsko.


Účinky rostliny:

Co sbíráme?

Ředkev - Raphani radix, čerstvý kořen.

 

Kdy sbíráme?

Z lékařského hlediska se považuje za obzvlášť hodnotnou ředkev s černou slupkou, sklizená v říjnu nebo listopadu (zimní ředkev).

 

Jaké látky obsahuje?

Glukosinoláty (glykosidy hořčičného oleje) jako glukoraphanin (odštěpuje se z něj sulforaphen), vitamin C.

 

Účinky na zdraví

Čerstvá ředkev, popřípadě vylisovaná šťáva, podporuje vyměšování žluče a žaludečních šťáv. Působí i antimikrobiálně. V lidovém léčitelství je oblíbeným lékem na žlučníkové kemeny a žlučníkové potíže obecně a na pomalé pohyby tráveniny ve střevech (posílení peristaltiky).
Tradičně se užívá i jako prostředek k rozpouštění hlenů a uvolňování křečí při kašli. K tomuto účelu lze vyloužit šťávu cukrem nebo medem.
Homeopatické přípravky se podávají při špatném trávení a mastné pleti.

 

Kontraindikace, pro koho není vhodná?

Citlivým osobám múže při požití vyšších dávek podráždit žaludeční a střevní sliznice hořčičný olej.

 

Dávkování šťávy a tinktury z ředkve černé

Jak dávkovat šťávu z ředkve černé nebo ředekvovou tinkturu je uvedeno zde.