Kdo by neznal pažitku - z maličkých cibulek nahloučených v půdě vyrostou tmbicovité zelené listy. Od července vykvétají kulovitá rúžová květenství na pevných, dlouhých stopkách. Chuť pažitky je  ostrá, po cibuli. Používá se k  salátům, polévkám, tvarohu, vejcím, bramborám, smaženicím, na chleba s máslem. Nevaří se společně s pokrmem. Česnekopažitka (nebo též pažitkočesnek nebo česneková patižka, latinsky Allium tuberosum) je kříženec česneku a pažitky. Má ploché listy a chuť mírnější než u česneku. Hodí se dobře k salátům a na chleba.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: JAKÉ ÚČINKY MÁ PAŽITKA NA ZDRAVÍ JE UVEDENO ZDE.

Pěstování: Víceletá. V dubnu se vysévá do volné pudy nebo do květináče. Seje se hustě, protože výsledkem má bý1 hustý "trávník". Nesklízejte příliš brzy, jinak rostlina zahyne. Rychlejší je, když si na jaře koupíte 1 nebo 2 květináče s pažitkou. Potřebujete-li hodně pažitky, měli byste vysévat stále znovu, protože právě v květináči se rostlina vyčerpá rychleji.

Substrát: 1/2 zahradní půdy, 1/2 kompostu a trochu vápna.

Umístění: Do květináčú na balkon, terasu a na okno, do tmhlíků na květiny a také na severní okno. Samozřejmě i do volné půdy.

Co je to česnekopažitka nebo pažitkočesnek (pažitka čínská)? Pažitka čínská známá též jako česneková je trvalka pocházející z Číny. Pěstuje se zvláště pro její výrazné aroma a chuť po česneku ke kulinářským účelům. Konzumovat lze prakticky celou rostlinu. Listy a stonky lze nasekané použít do salátů, polévek, pomazánek, masových pokrmů. Drobné cibulky, které rostlina vytváří je možné použít jako stroužky česneku, mají však jemnější chuť. Pažitka čínská obsahuje mnoho bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor. Zdraví prospěšné jsou i éterické oleje v pažitce obsažené. Pažitka tak podporuje trávení, má protizánětlivé účinky a chrání proti plísním. Dále podporuje chuť k jídlu, dokonce i snižuje krevní tlak. Má blahodárné účinky na ledviny. Používá se právě při onemocněních ledvin a jater a její ploché listy vonící po česneku se přikládají při bodnutí hmyzem, poněvadž má také i antibiotické účinky. Díky krásným elegantním květům zároveň působí velice dekorativně i jako vzrostlá rostlina. Květy pažitky čínské lze také využít jako vhodnou přízdobu pokrmů. První rok po výsevu je produkce natě pažitky obvykle slabá. Rostlina si totiž musí vytvořit zásobní cibulky a z těch pak sklízíme kvalitní pažit.

Světlo: Slunce, polostín.

Teplo: Spíše chladněji.

Zálivka: Udržovat mírně vlhkou, nebezpečí přelití!

Hnojeni: Nemáte-li k dispozici kompost, používejte organická hnojiva. Hnojte kopřivovou jíchou bohatou na přirozené dusíkaté látky.

Sklizeň: Nejlepší je odstřihávat stále jen polovinu listů. Druhou polovinu teprve až vyrostou nové listy.

Pokud nestojíte o květ: Pokud nechcete květ na semínka, tak jej včas vystříhněte. Rostlina tak bude dodávat sílu listům a ne květu a semenům.

Rozmnožování: Dělením trsů (odkopky) na jaře nebo na podzim.

Zima, přezimování, zazimování: Venku nepotřebuje zimní ochranu. V květináči se umístí do chladné a světlé místnosti.

Uchování: Zmrazit, lepší je sklízet stále čerstvou pažitku na okenním parapetu.

Doporučení: Jestli jste pažitku vysadili do volné půdy, můžete ji připravit i pro okenní parapet: Vyjměte na podzim cibulky ze země a nechte je 4 až 6 týdnů uložené v suchu. Krátkodobý
mráz neškodí. V květináči na okně dobře poroste. jakmile se půda v květníku vyčerpá, vysaďte pažitku zase na zahradu.