Jak pěstovat kozlík ze semínka substrát hlína hnojení světlo přezimování zazimováníKozlík lékařský - tato důležitá léčivá rostlina (ze které se mimochodem vyrábí valeriánské kapky, které asi každý zná) má silně aromatický oddenek, z něhož vyrůstají četné kořeny. Je to rostlina vytrvalá (trvalka). Má až 150 cm vysokou lodyhu se vstřícnými listy. Květy se na rostlině objevují ve druhém až třetím roce. Mají bledě růžovou barvu a jsou sestaveny do laty. Kvete od června do srpna.


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví: Jaké účinky na zdraví má kozlík lékařský je uvedeno zde.

Stanoviště: U nás roste na vlhkých lukách, v příkopech a na okrajích lesů. čašto se pěstuje. Oddenek obsahuje hlavně silici, alkaloidy a další látky.

Substrát, hlína: Kozlík je vlhkomilná rostlina. Půdu vyžaduje lehkou, kyprou, zásobenou humusem, dostatečně vlhkou. Snáší i vápenatou půdu a polostín. Těžká a jílovitá půda, nebo naopak vysloveně písčitá a podmáčená, mu nevyhovuje.

Jak voní a chutná: Za specifickou vůni je odpovědná kyselina valerinová. Má silný charakteristický pach a nasládlou, kořenitě hořkou chuť.

Hnojení: Kulturu kozlíku je nejlépe založit na pozemku po hnojených okopaninách, které byly hnojeny chlévským hnojem. Hnojit můžeme jíchou z bylin obsahujících fosfor.

Výsev: Semeno, které sklidíme, v co nejkratší době vysejeme do navlhčené půdy v pařeništi. Na podzim to hýbývá v září, na jaře koncem února až v březnu. Seje se do hloubky 1 cm, do řádků vzdálených 15 cm. Semeno při výsevu mísíme s pískem v poměru 1:5. Semena před výsevem máčíme 24 hodin ve vlažné vodě a bezprostředně před výsevem usušíme. Až do vyklíení (asi 8 - 12 dní) je třeba řádky udržovat vlhké, bez vláhy by totiž klíčeni trvalo asi měsíc.
Dobře vyvinuté sazenice, vysoké asi 10- 15 cm, získáme asi za 6 týdnů. Takovéto sazenice mají kořeny dlouhé 8-10 cm (delší se zkracují).

Kozlík většinou pěstujeme ze sazenic, protože s přímým výsevem jsou určité problémy. Při pěstováni ze sazenic také potřebujeme podstatně menší množství semen než při plném výsevu.

Sázení: Sazenice vysazujeme v říjnu dalšího roku nebo v dubnu a to do sponu 40 x 40 cm.

Rozmnožování: vegatativně - odkopky (vizte obrázek výše).

Sběr: Sběr oddenku provádíme v prvním roce výsadby po skončení vegetace rostliny (asi v říjnu), nejpozději počátkem jara v následujícím roce. To proto, že ve druhém vegetačním roce vytváří rostlina jednu nebo více květních lodyh, které snižuji tvorbu podzemních částí.
Kořeny nebývají hluboko a dobývají se dobře rycími vidlemi v období, kdy je půda vlhká. Odstraníme nadzemní část a odříznou se kořenové hlavy. Potom se kořeny na betonu ostřikají vodou, nesmí se máčet ani drhnout kartáčem! Došlo by tím k vyluhováni obsahových látek, ktere se nacházejí pod povrchem pokožky oddenku!

Jak sušit kořen kozlíku: Středy kořenových hlav se naříznou a rozdělí na dvě až čtyři části a suší se na vzdušném místě v tenké vrstvě. Sušení provádíme odděleně od jiných léčivých rostlin.
V listopadu až v prosinci je sušení přirozeným teplem nemožné, a proto využijeme tepla umělého. Teplota by neměla překročit 35 stupňů Celsia.