Hořčík (magnesium - Mg) je dvojmocný, stříbřitě bílý, lehký kov s atomovým číslem 12 a relativní atomovou hmotností 24,305. Teplota tání je 650 DC a teplota varu 1.100 °C. V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách, jako je například minerál magnezit či dolomit, nebo v mořské vodě jako chlorid a síran.
Účinky rostliny:
Příznakem nedostatku je postižení mozku, např. závratě, malátnost a poruchy koncentrace. Součástí jsou rovněž křeče v žaludku a střevech, zvracení, nevolnost a průjmy, ale i postižení svalů a svalové křeče. Projevuje se zvýšeným onemocněním kardiovaskulární soustavy, tj. aterosklerózou, anginou pectoris a ischemickou chorobou srdeční, ale rovněž arytmií, nepravidelným tepem apod.
Hořčík má schopnost snižovat vysoké hodnoty krevního tuku a normalizovat zvýšenou krevní srážlivost, která je častou příčinou tromb6z a embolií.
Omezuje škodlivý účinek stresu na kardiovaskulární systém, aktivuje četné enzymy. Je obsažen hlavně v obilovinách (obilní kličky), luštěninéch, listové zelenině a ořeších. Minimální denní dávka hořčíku je kolem 250 mg, u těhotných a kojících žen, těžce pracujících a sportovců však dosahuje až 400 mg.