Výroba bylinných tinktur - zákonyMožná jste se dostali do fáze, kdy jste také začali rozumět výrobě tinktur a chtěli jste je oficiálně prodávat v obchodě nebo na nějakém eshopu. Nic není nemožné, ale je to poměrně velká úřední mašinérie a to i pro malovýrobce. Jak tedy na to? Připravte si hodně trpělivosti, nervů peněz a také času na obíhání úřadů. 


Účinky rostliny:

  • Územní plán: pokud nedovoluje tento typ výroby územní plán, může to být problém.

  • Živnostenský úřad: Pro výrobu bylinných tinktur je nutné živnostenské oprávnění v oboru "Výroba chemických látek, vláken a přípravků a kosmetických prostředků". Uvedené platí za předpokladu, že se nejedná o tinktury nabízené jako léčiva; v opačném případě by proces uvádění na trh vyžadoval schvalovací proceduru pro výrobu a distribuci nových léčiv, který je podle speciálních právních předpisů a podstatně složitější (museli byste věc řešit se SÚKL).
    Na stejném úřadě je nutné požádat o ALKOHOLOVOU KONCESI.

  • Schválení prostor nebo kolaudace stavebním úřadem: To je vůbec nejtěžší bod ze všech. Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě.

  • Hygiena: Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde: jaké požadavky musí splňovat prostory na výrobu potravinářských doplňků.
    Pokud si budete chtít udělat výrobní prostory na tinktury, tak s KHS vás čeká mnoho setkání, diskuzí a debat.

  • Hasiči: Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
    Důležité je především skladování alkoholu. Měl by být ideálně v místnosti bez oken a s požárními dveřmi.

  • Celníci a daně: nezdaněný líh (líh ve kterém se maceruje alkohol) můžete mít jedině v celním skladu (více informací Vám poskytné právní oddělení celního úřadu).
    Po vyskladnění lihu mimo sklad je možné hotovou tinkturu expedvat a prodávat (jde již o zdaněný alkohol). O využití a zpracování lihu je nutné vést pečlivou dokumentaci.
    K převozu lihu z celního skladu do výrobny tinktur potřebujete povolení od celníků.

  • Jednotlivé bylinné tinktury musíte pak nahlásit na Ministerstvu zemědělství a nechat udělat rozbor tintury (vč. potvrzení výživové studie ad.) pro Státní potravinářskou a zemědělskou inspekci.

  • SZPI (státní zemědělská a potravinářská inspekce) k vám do výrobny tinktur bude chodit brát vzorky a zkoumat, zda neobsahují např. pesticidy nebo jiné látky v nadlimitních množstvích.

No a pak už můžete rozjet oficiální prodej :)