pestovani bylinek v byteProměňte i běžný oběd ve skutečný gastronomický zážitek pomocí čerstvých bylinek. Jejich pěstování není vůbec složité – a snadno tak můžete mít přírodní dochucovadlo vždy po ruce. Okenní parapet plný zelených bylinek je navíc atraktivní dekorací.


Účinky rostliny:

pestovani bylinek v byte 2Rostlinám se bude dařit na parapetu

Většina bylinek ocení světlo a čerstvý vzduch, okenní parapet pro ně proto bude ideálním stanovištěm. Na druhou stranu si ale dejte pozor na průvan, který většině rostlin příliš nesvědčí. Složitější je to i se slunečními paprsky. Na přímém slunci si budou libovat spíše středomořské bylinky, tedy například rozmarýn, oregáno, tymián nebo bazalka. Těm ostatním bude mnohem lépe svědčit polostín, který nabídne východní nebo západní parapet. Dařit se tu bude třeba mátě, meduňce nebo pažitce.

V zimě si potom ohlídejte topení, protože většině bylinek nesvědčí umístění přímo nad radiátorem. Během zimy jim bude nejlépe v chladnější místnosti s teplotami mezi 15 až 18 stupni, dostatek světla by ovšem ani v tomto období neměl chybět.

 

Jak se o bylinky starat?

Bylinky ke svému životu potřebují nejen vláhu, ale také dostatek živin. Raději je proto umístěte do trochu prostornějšího květináče, kde budou mít dostatek místa pro své kořeny. Obecně se doporučují spíše keramické květináče, které na rozdíl od plastových modelů umožňují lepší proudění vzduchu. Moderní plastové květináče určené přímo pro pěstování bylin jsou ovšem navržené tak, aby v tomto ohledu rovněž zajistily ideální podmínky. V květináči nesmí chybět drenážní otvory, kterými odtéká přebytečná voda.

Lepší je zalévat bylinky častěji menším množstvím vody. Další zálivku proveďte vždy až ve chvíli, kdy je povrch substrátu téměř suchý. Pokud občas zapomínáte své rostliny zalít nebo si jen chcete ulehčit práci, můžete sáhnout i po samozavlažovacích květináčích, které jsou pro byliny vhodným řešením. Tyto květináče umožňují rostlinám čerpat jen tolik vláhy, kolik v danou chvíli potřebují. Nedochází tedy k jejich přelévání a následnému zahnívání kořenů.

Kromě pravidelné zálivky nezapomeňte i na občasné hnojení. Vyberte si hnojivo přímo určené pro bylinky, případně zkuste zapátrat na internetu po návodu na výrobu vlastního přírodního hnojiva. Přidáním hnojiva podpoříte vůni a chuť bylinek, což při jejich konzumaci jistě oceníte. Přihnojujte především v období aktivního růstu, tedy od jara do podzimu, a to přibližně jednou za dva týdny. Vždy ale záleží na tom, jak rostlinky v danou chvíli prospívají.

I při sebelepší péči se někdy může stát, že se vaše bylinková zahrádka zalíbí škůdcům. Někteří z nich na bylinky příliš nejdou, protože je odrazuje jejich přirozené aroma, třeba takové mšice jimi ovšem nepohrdnou. Pokud budete muset přikročit k jejich likvidaci, nezapomeňte vybírat jen prostředky určené pro „jedlé rostliny“ a před další konzumací dodržte ochrannou lhůtu stanovenou výrobcem zvoleného preparátu. Na trhu najdete i přírodní insekticidy, které žádnou ochrannou lhůtu nemají, a bylinky můžete konzumovat hned po ošetření.

 

Bylinky vhodné i pro začátečníky

Pokud se zatím necítíte na žádné pokročilé zahradničení, bylinky budou dobrou startovací zkušeností. Některé z nich patří mezi mezi nejméně náročné rostliny a péči o ně zvládnou i začátečníci. Je to třeba bazalka, koriandr, máta, majoránka nebo pažitka. Základem úspěchu je ovšem výběr kvalitních rostlin. Bylinky ze supermarketů jsou určené k rychlé spotřebě a jejich dlouhodobé pěstování se většinou nepodaří. Raději proto nakupujte bylinky přímo v zahradnictví nebo si je vypěstujte sami ze semínek. Bylinky pak v tomto případě také můžete využít pro výrobu přírodní kosmetiky.