co pomaha na krecove zilyKřečové žíly jsou častým onemocněním, které postihuje nejrůznější věkové kategorie, zejména ale ty, kteří mají sedavé zaměstnání a trpí nedostatkem pohybu. V tomto článku se podíváme na to, co křečové žíly způsobuje a co můžete udělat pro prevenci a jejich léčbu.


Účinky rostliny:

Jak vypadají křečové žíly?

Křečové žíly neboli chronická žilní nedostatečnost je dlouhodobý proces, který se bez včasné léčby zhoršuje. Na kůži mohou mít vzhled jemných žilek, tzv. metličkové žilky. Vážnější stav je, když žílu vidíme na povrchu kůže a tvoří modré bulky, uzly a nebo vinutý průběh žíly. Na počátku potíží se člověk setkává také s otokem končetin a kotníků, svěděním kůže, brněním, pocitem těžkých nohou, křečemi, bolestí a snadnou únavností. Křečové žíly se tvoří v případě, že se oslabí pružnost žíly, její stěna není dostatečně pevná, krev neproudí plynule k srdci a hromadí se. Vlivem tlaku krve na stěny se žíla rozšíří, chlopně v žilách se oddálí od stěny a tím ztrácí svou funkci. Nejsou schopné se bránit zpětnému návratu krve, propouštějí krev zpět a krev se hromadí v končetinách, což neustále zvyšuje tlak na žilní stěnu.

Co způsobuje křečové žíly

Příčinou vzniku může být i faktor, který neovlivníme - dědičnost. Svou roli ale hraje i životní styl, nadváha a typ zaměstnání. Lidé, kteří při své práci buď jen stojí nebo jen sedí, mají křečové žíly častěji než ostatní pracující. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil, a také k výrazným hormonálním změnám. To samé platí u menopauzy. Křečové žíly jsou ovšem onemocnění, proti kterému se včasnou změnou životního stylu dá předcházet.

Důležitá je prevence

Existuje několik preventivních opatření, která byste měli dodržovat, abyste se vyhnuli křečovým žilám nebo jim alespoň co nejvíce předešli.

Pravidelný pohyb

Pravidelné cvičení je jednou z nejlepších prevencí křečových žil. Pokud ale již křečové žíly máte, pak je na místě vyhnout se sportům se statickou zátěží, jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání, jízda na kole či procházky. Je třeba si uvědomit, že křečové žíly jsou často způsobeny sedavým způsobem života. Proto je důležité, abyste se vyhýbali dlouhým periodám sezení nebo stání. Zkuste například i při práci střídat svou polohu. Jedním z řešení je polohovací stůl. Díky takovému stolu můžete měnit polohu podle potřeby kdykoliv během dne, doslova z minuty na minutu. Takový stůl na první pohled vypadá jako běžný pracovní stůl, ale jednoduše může být během chvíle vaše pracovní plocha až ve výšce 130 cm.

Zdravý životní styl

Další možností, jak křečovým žilám předejít, je řídit se zdravým životním stylem, tedy správným jídelníčkem a dostatečným pitným režimem. To se pojí i s tím, že pokud máte kilogramy navíc, zatěžují dolní končetiny, a tak se podporuje tvorba křečových žil. 

  1. Zkuste do stravy zahrnout více potravin, které obsahují vitamín E a C, lecitin, koenzym Q10 a rutin. Mezi potraviny působící blahodárně na žilní systém patří ale i běžné potraviny jako cibule, česnek, rajčata, pohanka, šípky, černý rybíz nebo červená řepa. Vhodná je i konzumace lněného, dýňového a pupalkového oleje, který obsahuje omega 3 a omega 9 nenasycené mastné kyseliny.
  2. Pijte hodně vody, abyste zabránili dehydrataci. Dehydratace může zpomalit průtok krve a zvýšit tlak v cévách.
  3. Bylinkami nic nezkazíte - mohou sloužit jako prevence pro nejedno onemocnění.
  4. U žen může hormonální antikoncepce zvyšovat riziko žilního onemocnění.
  5. Kouření cigaret a alkohol by se v rámci prevence měl také ze životního stylu vyřadit či alespoň omezit.

Nohy nahoru

Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, například si na chvíli dejte nohy nahoru nebo procvičujte krouživými pohyby chodidla. Obecně je doporučováno nedávat si při sezení nohu přes nohu.

Otužování

Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit. Pravidelným sprchováním tímto stylem by se měl zlepšit krevní oběh a tlak, což pozitivně přispívá při léčbě křečových žil.

Správné oblečení

V počátku onemocnění často stačí i jednoduchá řešení. Kompresní punčochy dokáží urychlit krevní průtok v žilách, zlepší tlakové poměry v nich a zmenší otoky. Vzniklé křečové žíly sice už punčochy nevyléčí, ale zabrání zhoršení stavu a uleví od potíží. Kouzlo punčoch spočívá v tom, že jsou vyrobené z pevných materiálů a vytváří tlak na žíly a tím podporují návrat krve zpět k okysličení. Aby krev proudila tak, jak má a křečové žíly se nezhoršovaly, pomůže i oblečení. To by mělo být volné, bez zbytečně těsných gumiček nebo úzkých nohavic.

Lékařský dozor

Ať už preventivně nebo kvůli zlepšení stavu křečových žil, je dobré chodit na pravidelné kontroly a vyhnout se zbytečné léčbě bez výsledku. Správná diagnóza je základ.