Mšice na zeleniněPěstujete si špenát, mangold, čínský sléz, či jinou listovou zeleninu, ale usmyslely si na ni mšice? Rozhodně nesahejte po chemickém postřiku, i když působí výhradně na tento drobný hmyz. Pomoc vám přinese domácí olejový postřik. A k prevenci použijte bylinky. Ukážeme vám jak.


Účinky rostliny:

První nápor mšic? Zkuste sprchu

Jestliže se mšice na vaší listové zelenině teprve usadila, zkuste ji prostě jen spláchnout, proudem vody. Skliďte maximum listů (tak, abyste je dokázali spotřebovat), zbytek omyjte sprchou ze zahradní hadice. Jednalo-li se o čerstvý nálet, mšic se můžete touto cestou zcela zbavit. Ještě nebudou nakladená vajíčka, která by se později vylíhla.

Pokud mšice dokázala na vaší zelenině přistát, znamená, to, že ani další nálety nejsou vyloučeny. Zahajte prevenci - o kousek níže se dočtete, jak na to. Prevence rozhodně není chemická, a nijak neohrožuje konzumovatelnost vašich výpěstků.

Zdravotně nezávadný postřik na mšice

Pokud jste na mšici přišli pozdě - na listech je znát, že si tu saje už delší čas, obětujte nejvíce poškozené listy a zlikvidujte je tak, aby na nich usazené mšice nemohly přežít (stačí je řádně rozšlapat). A zbylé listy ošetřit doma vyrobeným, zdravotně nezávadným postřikem. Jak na něj?

Smíchejte teplou vodu, prášek do pečiva a olej. A vzniklou směsí postříkejte komplet celé rostliny. Poměr by měl být přibližně následující: litr teplé vody, 10 ml oleje a půl prášku do pečiva. 

Mšice se udusí. Ale pozor, udusí se jen larvy a dospělci. Nikoliv vajíčka. Proto je nutné po několika dnech postřik zopakovat. A následně sledovat rostliny, zda se výskyt mšic neopakuje. Nebo se spolehnout na prevenci. Ta je naštěstí celkem jednoduchá.

Nezapomínejte ani na prevenci

U mšice můžeme s výhodou využít toho, že jí nevoní aromatické bylinky. Tymián, rozmarýn, oregano a další bylinky, které mi tak rádi, jsou mšicím protivné. Dokonce natolik, že se na rostlině s touto vůní vůbec neusadí. Však si zkuste vzpomenout, jestli jste někdy viděli mšici na tymiánu…

Prevence spočívá v tom, že v okolí vaší listové zeleniny, nejlépe i na vnějších listech, co nebudou určeny ke konzumaci, budete toto aroma udržovat. Jednou z možností je pěstovat bylinky mezi listovou zeleninou. Možnost číslo dva je postřik macerátem. Bylinky ostříháte a vložíte do vody, kde je necháte louhovat a kvasit alespoň dva dny. Pak scedíte, a výsledný roztok použijete jako odpuzovací postřik. 

Jaké bylinky na prevenci proti mšici?

Jakékoliv hodně voňavé původně středozemní bylinky. Především již zmíněný tymián, oregano, ale i saturejka, estragon, rozmarýn. Jakákoliv bylinka, u níž jste si jistí, že jste na ní mšici nikdy neviděli. Jejich aroma ji prostě odpuzuje.

Fungovat budou i bylinky ze supermarketu. Sice nejsou tolik aromatické, jako když je pěstujeme doma na sluníčku, ale coby prevence proti mšicím rozhodně zaberou. Vzhledem k tomu, že macerování bylinek si můžete naplánovat předem, kupujte je podle slevových letáků.  Nezáleží, zda vyberete Lidl leták, či kterýkoliv jiný, s prodejem bylinek. Tady půjde jen o maximální snížení nákladů na přípravu domácího bylinkového postřiku. 

Jestliže se nechcete spoléhat na ceny v online letácích, nakupte jen jednou, přidejte do nákupního koše i několik květníků a zeminu. A bylinky si snadno vypěstujete doma. Na parapetu, na balkoně, na předzahrádce. Jsou nenáročné, vydrží i dlouhodobější sucho, a nepotřebují příliš hnojiva (ty přehnojené naopak ztrácejí své typické aroma). 

Včas zkroťte mravence

Mravenci jsou velkým zdrojem mšic. Do slova a do písmene. Pěstují si je totiž pro sladkou medovici. Takže mšici roznášejí po okolních rostlinách, a pak jim chodí „olizovat zadečky“ od sladké šťávy, kterou mšice produkují. Proto pokud pěstujete zeleninu, především listovou, chraňte její okolí od mravenců.