prirodni doplnky stravy a byliny pro zdravy mocovy mechyrProblémy s močovým měchýřem, resp. s močovým ústrojím nejsou ničím ojedinělým. Naopak, opakovaně trápí velkou část populace. Jak své zdraví podpořit přírodní cestou? Osvědčenou klasikou jsou brusinky. Koho už někdy zánět močových vest potkal, ten musel o pozitivních účincích brusinek slyšet. Skvěle fungují jako prevence a i ve chvíli, kdy se zánět rozvine, vám brusinky skvěle poslouží jako podpůrná přírodní léčba.


Účinky rostliny:

Brusinky pomáhají dvěma způsoby. V první řadě jde o účinný antioxidant a jak známo, antioxidanty pomáhají našemu imunitnímu systému ke správnému fungování. Vedle toho obsahují brusinky látky, jež snižují schopnost bakterií přichytit se ke stěnám močových cest. Bakterie tak rychleji odchází močovými cestami pryč z našeho těla a nepřemnoží se. Díky tomu se zánětu močových cest zcela vyhnete, případně potíže rychleji odezní. Jestliže vás tedy trápí zánět močových cest, kvůli kterému musíte dočasně nosit inkontinenční vložky, brusinky vám mohou pomoci k tomu, aby inkontinence rychleji ustala.

Čerstvé brusinky nemají příliš dlouhou trvanlivost. Nejčastěji se proto konzumují brusinky sušené, případně ve formě doplňku stravy. Zajímavou volbou může být i brusinkový čaj.

Velice účinné jsou i borůvky

Podobně účinné jako brusinky jsou také borůvky. Ty mají tu výhodu, že i čerstvé plody jsou snadno dostupné v obchodech, případně možná máte z léta zmražené zásoby borůvek, které jste nasbírali v lese. Také borůvky jsou velice účinným antioxidantem, zároveň podobně jako brusinky brání bakteriím v tom, aby se usadily na stěnách tkání a množily se zde. Proto ani borůvkami nemůžete udělat chybu.

Bylinkové čaje

Že si můžete udělat brusinkový čaj, jsme již zmínili. Velice často se doporučuje i čaj šípkový. Co už ale tak často zmiňováno není, jsou čaje bylinkové. Můžete si třeba udělat čaj z domácích sušených bylinek. Do čaje můžete přidat mátu, levanduli či rozmarýnu. Případně neuděláte chybu, pokud tyto bylinky přidáte do čaje brusinkového.

Na co byste naopak měli dávat pozor, jsou čaje s obsahem kofeinu, ten byste měli podobně jako alkohol raději vynechat. Stejně tak buďte opatrní s doslazováním čajů – slazené nápoje je rovněž žádoucí na nějakou dobu z jídelníčků zcela vypustit. Platí to i pro nápoje, které mají vysoký obsah cukru přirozeně, jako jsou například ovocné džusy.

Co dalšího může pomoci?

Zůstaneme-li u pití, vedle čajů je nejlepší volbou čistá voda. Ta pomáhá močové cesty čistit, bakterie budou z těla rychleji odcházet. Zkusit můžete i jahody, česnek, zázvor nebo různé kysané výrobky (například kefír). Obecně pak platí, že zdravý vyvážený jídelníček je vždy volbou úplně nejlepší. Vyhýbejte se tak tučným, sladkým, smaženým a dalším typicky nezdravým potravinám.