Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 20592
Chcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 41878
Chcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 26344
Chcete-li vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena. Platí to třeba u pampeliškového, sedmikráskového, smrkového či jitrocelového sirupu. A jak na to?
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 76655
Přírodní antibiotikum z česneku, cibule, křenu, zázvoru, kurkumy, jablečného octa a chili papriček: základní recept tohoto mocného léku se datuje už od středověku, z doby, kdy v Evropě trpěli lidé různými druhy nemocí a epidemií. Toto unikátní čistící tonikum je vlastně antibiotikum, které zabíjí Gram pozitivní i Gram negativní bakterie. Má také silný antivirový a protiplísňový vliv, zlepšuje krevní a lymfatický oběh ve všech částech těla.
- léčba candida albicans
- virová onemocnění
- bakteriální onemocnění
- paraziti, parazitární onemocnění
- v minulosti mor
- čistí krev
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6065
Fialkový, violkový ocet - recept: čím více květů na jaře nasbíráte, tím fialovější bude váš ocet. Do 500 ml kvalitního bílého vinného octa přidejte minimálně 2 hrsti violkových květů a pozorujte tu krásnou hru barev. Už po několika hodinách violky předají svou barvu octu. Po 2 týdnech ocet přefiltrujte a nalijte do pěkné karafy. Ale někomu ho darovat — na to je ho skoro škoda. Chraňte ho před světlem, pak si svou nádhernou barvu dlouho uchová.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 40792
Kostivalová mast - recept, postup, návod, výroba: čerstvý čistý kořen kostivalu lékařského nakrájejte keramickým nožem na velmi tenké plátky a 2 hrsti (asi 5 polévkových lžic) dejte do 250 g horkého sádla, velmi mírně osmahněte asi 1 minutu. Nechte přes noc odstát a ráno sádlo rozpusťte a přefiltrujte přes jemné sítko nebo plátýnko. Uskladněte ve skleničkách s víčkem v chladu. Vydrží cca. 10 měsíců.
- modřiny
- zlomeniny
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- kožní rány
- otoky např. po vymknutí kloubu
- vymknuté klouby
- namožené svaly
- natržené svaly
- natržené vazy
- pohmožděniny
- dna
- bolesti zad
- diskopatie, nemocné meziobratlové ploténky
- artróza (opotřebení kloubu) a artritida (zánět kloubu)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 115365
Vlaštovičníková tinktura - recept: sbírá se celá rostlina, tj, kořen, a celá kvetoucí nať, nakrájí se na cca 0,5 cm (při krájení teče z rostlinky žluté hořké mléko, takže krájejte např. na papíře /ne novinovém/). Do sklenice dejte 150 gramů drogy a doplňte 65-80% alkoholem (líh, vodka, koňak apod.). Louhujte ve stínu, v teple, často protřepávejte po dobu 3 týdnů. Sceďte a vlaštovičníková tinktura je hotová. Užívá se dvakrát až třikrát denně 10 až 15 kapek s trochou vody.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 32042
Tinktura z kopretiny řimbaby - recept: čerstvou nať kompretiny řimbaby nakrájíme nadrobno a naplníme jí např. sklenici omnia asi do jedné pětiny. Skleněná nádoba nesmí být tmavá. Nať potom zalijeme cca. 60% lihem (či vodkou, slivovicí apod.) po hrdlo a necháme ideálně cca. měsíc nebo i déle louhovat. Může být i na slunci. Denně protřepáváme. Poté zfiltrujeme a tím získáme finální tinkturu. Pokud by někdo chtěl přesná množství byliny a alkoholu, použijeme 150 gramů kopretiny řimbaby na 1000 ml alkoholu.
- migréna
- bolesti hlavy
- další využití kopretiny řimbaby jsou zde
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11541
Jalovcová mast - recept: 1 sklenici plodů jalovce obecného mírně rozmačkejte a dejte do 200 ml rozpuštěného sádla, které zahřívejte do varu, pak stáhněte z ohně a nechte odpočívat do druhého dne. Pak opět sádlo rozpusťte a přeceďte přes plátno. Uchovávejte v tmavých skleničkách s uzávěrem, v chladnu.
- bolestivé klouby
- bolesti páteře
- Bechtěrevova nemoc, choroba
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6257
Bedrníková mast - recept: 100 g bedrníku obecného i s kořenem svařte v 0,5 kg kvalitního sádla.
- bolestivé klouby
- bolesti páteře
- Bechtěrevova nemoc, choroba
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5475
Tinktura z pilátu lékařského – čerstvou kvetoucí nať natrháme na malé kousky, zalijeme lihem 40 % (vodkou) tak, aby byla potopená a necháme v uzavřené sklenici 7 dní vyluhovat. Slijeme přes plátno, vymačkáme veškerou tekutinu a uchováváme v dobře uzavřených nádobách. Léčivé účinky si uchovává až 5 let.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5078
Čerstvá šťáva z pilátu lékařského – kvetoucí nať odšťavíme na odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme šťávu, užíváme 2 kávové lžičky 4x denně při těžkých plicních nemocech. Šťáva je účinnější než nálev, působí razantněji. Nejde ale připravit na dlouho do zásoby, můžeme připravit maximálně ráno denní dávku a uchováváme ji v uzavřené nádobě v lednici.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5593
Nálev z pilátu lékařského – kávovou lžičku nati zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 20 minut vyluhovat, slijeme do termosky, užíváme polévkovou lžíci 4x denně.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5597
Obklad z brutnáku: čtyři lžíce jemně nasekané natě brutnáku přelijte 1/2 I vroucí vody, nechejte 10 minut luhovat a poté sceďte. Plátěný hadřík nebo gázu nechejte nasáknout a položte na zanícené místo. Aplikujte vícekrát denně.
- kožní nemoci
- neurodermatitida
- chrupavky kloubů, menisky
- výživa pro vlasy, křehké vlasy
- výživa pro nehty, lámavé nehty, nepevné nehty
- suchá kůže, zanícená kůže
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7730
Koktejl z brutnáku a podmáslí: 5 lžic jemně nasekané brutnákové natě promíchejte s 1/2 l podmáslí. Přidejte sůl, pepř a trochu zeleného tabasca. Koktejl eventuálně ozdobte modrými květy brutnáku.