Líčidlo účnky na zdraví použití využití užíváníLíčidlo americké (Phytolacca americana, čeleď líčidlovité) je na bázi zdřevnatělá trvalka s dlouhými kopinatými listy. Bělavé, později purpurové květy s jednoduchými, 2-4 mm dlouhými okvětními plátky v odstávajících, později převislých hroznech. Temně purpurové plody z 10 srostlých plodolistů.


Účinky rostliny:

Líčidlo jedlé líčidlo americké rozdíl MUDr. Zbyněk Mlčoch bylnkový doktorLíčidlo americké a líčidlo jedlé - rozdíl

Často dochází k záměnám s líčidlem jedlým (latinsky Phytolacca esculenta). Tento druh se liší mimo jiné plody, obsahují vždy osm volných dílčích plodů. Jako léčivá rostlina nemá v Evropě žádný význam.

 

Jaké látky obsahuje?

Především v kořenech a semenech triterpensaponiny (jejich směs se označuje jako phytolaccatoxin), lecitiny a ligniny. V dužnině betakyanová barviva jako phytolaccanin.

 

Jedovatá rostlina používaná v homeopatii

Phytolacca je v homeopatii hojně používaným prostředkem. Homeopatické přípravky léčí například infekční onemocnění s vysokou
horečkou, záněty sliznic, především dýchacích orgánů, zánět mléčné žlázy nebo onemocnění revmatického původu. Kořeny mají schopnost podporovat obranyschopnost, tedy imunitu. Všechny části rostliny jsou jedovaté, protože obsahují saponiny a lectiny, které silně dráždí sliznice. V Severní Americe dochází nezřídka ještě i nyní k otravám po tradičním požívání kořenů jako prostředku proti revmatismu. Pozření jen několika málo (nezralých) bobulí může být pro děti nebezpečné.

Jedovaté látky obsahují především semena a kořeny, zatímco šťávou ze zralých plodů se dříve dodávala tmavší barva světlým červeným vinům. To je již zakázáno, vysvětluje se tím však rozšíření popisovaného druhu především v evropských vinařských oblastech.Phytolacca je v homeopatii hojně používaným prostředkem.

Homeopatické přípravky léčí například infekční onemocnění s vysokou horečkou, záněty sliznic, především dýchacích orgánů, zánět mléčné žlázy nebo onemocnění revmatického původu. Kořeny mají schopnost podporovat obranyschopnost. Všechny části rostliny jsou jedovaté, protože obsahují saponiny a lectiny, které silně dráždí sliznice. V Severní Americe dochází nezřídka ještě i nyní k otravám
po tradičním požívání kořenů jako prostředku proti revmatismu. Pozření jen několika málo (nezralých) bobulí může být pro děti nebezpečné.