naprstnik cerveny ucinky na zdravi priznaky otravy fotografie povestiNáprstník červený (latinsky digitalis purpurea) patří do čeledi krdčníkovité. Je vysoký 60—150 cm. Kvete od června do srpna. Je to dvouletá bylina. Roste vzpřímeně, lodyha a rub listů šedoplstnaté, listy obvejčité až kopinaté, jemně zpeřené až pilovité. Líc tmavozelený, svraštělý, dolní listy řapíkaté, horní přisedlé. Květy purpurově červené, skloněné dolů, v dlouhých jednostranných hroznech. Koruna dlouhá až 6 cm, uvnitř s tmavočervenými, bíle olemovanými skvrnami, a chlupatá, zvnějšku lysá. Tobolka srdčitá. 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • rostlina je jedovatá a v běžné fytoterapii se proto nevyužívá; účinky rostliny jsou uvedené v textu

Výskyt a rozšíření:

listnaté lesy, mýtiny a polomy.

 

Záměna:

náprstník velkokvětý (digitalis grandijhra). Rostlina menší, lysá, květy sírově žluté. Koruna dlouhá až 4 cm, uvnitř hnědě tečkovaná nebo žilkovaná. Prudce jedovatý. Oba druhy jsou chráněné.

 

Květy směřují na jih

Náprstník patří k rostlinám, které k vyklíčení potřebují světlo. V každé tobolce se skrývá více než deset tisíc nepatrných semínek, které se nejčastěji uchytí na málo zarostlých lesních mýtinách. Na majestátní zářivé květy je nádherný pohled. Při plném oslunění v době slunovratu se všechny květy stáčejí na jih a ukazují cestu poutníkům. Jako by je i zvali, aby se posadili a pozorovali svět kolem sebe.

 

Lék na slabé srdce

Všechny části rostliny jsou jedovaté. Otrava se projevuje nepravidelným tepem, nevolností, zvracením, průjmem, dechovou nedostatečností a posléze srdeční zástavou. 

Účinek náprstníku na srdce objevil anglický lékař William Withering až na konci 18. století. Od začátku průmyslové éry určovaly stále více rytmus života stroje. Srdce dělníků se jen těžko přizpůsobovala. Dlouho trvalo, než se podařilo najít správné dávkování a zabránit jedovatému účinku náprstníku.

Glykosid digitalis posiluje srdce, když už nemá dost síly. Dnes léky na předpis obsahují syntetický digoxin, který přiměje srdce, aby pracovalo efektivněji, zvýší sílu jeho kontrakce a sníží tepovou frekvenci. V homeopatii se digitalis také používá při srdeční slabosti a s tím spojených otocích, navíc při migréně a spánkových poruchách

 

Skřítkovy rukavičky

Digitalis znamená náprstník — rostlina je pojmenovaná podle tvaru květů připomínajících náprstek. Purpurea popisuje barvu květů. Podle lidových povídaček v náprstníku bydlí víly a skřítci, kteří si z nich stříhají šaty a rukavičky. Nasvědčují tomu i lidové názvy — skřítkovy rukavičky, ale i lékařův náprstek, kozlův roh, kapří huba nebo zvony mrtvého

V Anglii se náprstník jmenuje Foxglove — liščí rukavice. Liška si prý květ navléká jako rukavici, aby se nepozorovaně proplížila do kurníku.

Irové náprstník používali proti „zlému pohledu", Angličané z něj vyráběli prostředek na vyvolání zvracení. Přitom využívali přirozenou reakci těla, které cítí, že rostlina je jedovatá, a chce se jí co nejrychleji zbavit.

 

Jak se jinak říká náprstníku - synonymní názvy: 

Čarovné prsty ☼ Čarovné rukavice ☼ Čertův klobouk ☼ Jedovatina ☼ Kapří huba ☼ Kozlů roh ☼ Krvavé prsty ☼ Lékařův náprstek ☼ Levin ☼ Nápolník ☼ Náprstek voskový ☼ Poprsník ☼ Prstýnek ☼ Skřítkovy rukavičky ☼ Tota ☼ Zvony mrtvého ☼ Zvonečky