vratic obecny ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiVratič obecný, též nazývaný jako kopretina balzámová (tanacetum vulgare) patří do čeledi hvězdnicovité. Je vysoký 60-150 cm. Kvete v červenci až září. Je to vytrvalá bylina. Lodyha přímá, silná, vroubkovaná, v horní části rozvětvená. Listy peřenodílné, zubaté. Květy zářivě žluté, průměr 8—11 cm, jen trubkovité květy, tvoří husté chocholičnaté květenství na konci lodyhy. Aromatická vůně při rozemnutí.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • je jedovatý, proto se v současné době upustilo od jeho využití ve fytoterapii
  • patní ostruha, ostruha paty - zevní aplikace (koupele) - velmi účinné

Výskyt a rozšíření:

častý. Slunná stanoviště, svahy, úhory, rumoviště, okraje cest, břehy.

 

Záměna:

mochna husí nátržník (motentilla anserina). Mladé listy velice podobné, ale všechny jsou přízemní. Rostlina plazivá, výška maximálně 15 cm. Květy pětičetné. Patří k růžovitým.

 

Žlutá barva do sušených kytic

Vratič obecný je dekorativní součástí kytic ze sušených květů, protože si zachová barvu po celou zimu. Při oslavách Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna) patří do svěcené kytice bylin. Říká se, že zahání bouři a vypuzuje z domu mouchy, moly a jiný hmyz.

 

Jedovatý - už se nepoužívá

Vratič obsahuje jak léčivé, tak i jedovaté látky. K těm léčivým patří seskiterpenlakton, který slouží jako prevence migrény (Parthenolid) a malárie (Crispolid). Jenže jedovaté účinky rostliny převažují. Intenzivně vonící éterický olej obsahuje až 95 % thujonu. Jde o nervový jed, který býval obsažen i ve vermutu. Vede k nevratnému ochrnutí, způsobuje křeče až dechovou nedostatečnost, poškození jater, ledvin a žaludku. Proto se dnes už vratič nepoužívá. 

 

Roste na okrajích cest a "způsobuje nesmrtelnost"

Tanacetum je odvozeno od řeckého slova atanasia, což znamená nesmrtelný. V mládí se Zeus zamiloval do mladičkého trojského prince Ganyméda. Ten byl tak sličný, že bůh bez něj nedokázal žít. Proto ho odvarem z vratiče učinil nejdříve nesmrtelným a poté ho ustanovil svým číšníkem. Zjevně měl řecký vratič jiné účinky než náš středoevropský. 

Ve středověku se lidem dávaly kytice z vratiče na cestu na onen svět. Kouř a vůně sušené byliny měly zamezit rozkladu těla.

 

Odhání mšice a mandelinky z rostlin, pomáhá včelařům

Vratič obsahuje pyrethrum, které se používá jako přírodní jed na hmyz. Nálev z rozkvetlého vratiče slouží
k ošetření rostlin napadených škůdci. 2 hrsti listů, květů a lodyh zalijte 1 litrem vařící vody. Vychladlým „čajem" zalévejte rostliny. Hmyz pach vratiče nesnáší a místo vynechá. Vratič se pěstoval poblíž brambor, aby zahnal mandelinku bramborovouVčelaři ho kouří v dýmkách, aby je nepobodaly včely. Vratič se používá do stájí, aby odpuzoval mouchy. Věší se do oken.