Pryskyřník účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníPryskyřník prudký (latinsky Ranunculus acris, čeleď pryskyřníkovité - ranunculaceae) je asi 30-100 cm, Vytrvalá, lysá (případně přitiskle chlupatá) rostlina bez plazivých výběžků. Lodyha a stopky květů jsou oblé, hladké (nikoli brázdité). Květy vyrůs tají ve volných latách, jsou zářivě žluté, 10-25 mm š iroké; kališní lístky žlutavé, přitiskle chlupaté. Lorlyžní listy jsou troj- až pětidílné, zařezávaně zubaté; přízemní listy hluboko troj - až pětiklané (sedmiklané), dlouze řapíkaté. Obsahuje silný jedy ranunkulin a anemonin, který se likdviduje sušením. Čerstvá rostlina může větším zvířatům způsobit nevolnosti a malým zvířatům (králíci, husy) smrt. Rostlina má pálivou chuť, takže se jí zvířata spíše vyhýbají.


Účinky rostliny:

Kde roste?

Vlhké louky, pastviny, okraje cest, křoviny. Hlinité půdy s dostatkem dusíku; u nás od nížin do subalpinského stupně, jinde až do výšky 2400 m. Celá Evropa s výjimkou Portugalska a Turecka; Asie, Afrika, Severní Amerika. Za příznivých okolností vytváří rozsáhlé porosty.

 

Kdy kvete?

květen-září

 

Co sbíráme?

Kvetoucí nať. 

 

Zpracování

Odvar nebo tinktura (jen 50 g bylinné drogy na 1000 ml alkoholu nebo vody) - na zevní použití! Obsahuje jed anemonin, ranunkulin. 
U citlivých osob může způsobit podráždění, proto doporučuji aplikovat nekoncentrované roztoky - vizte výše. 

 

Účinky na zdraví

Velmi silné antibiotikum na kožní bakteriální záněty, plísně a také na virové bradavice (ideálně v kombinaci s jinou léčivou rostlinou - např. vlaštovičníkem, kalisií, apod.).
Historické využití:  Různé druhy pryskyřníku se využívaly jako léčivo především zevně již od antiky. Leonhart Fuchs (1943) doporučuje rozemleté listy a stonky k potírání drsných nehtů , bracavic a modřin, proti vypadávání vlasů. Důrazně však radí pouze krátkodobé použití.

 

Biologický popis

Pryskyřník prudký zbarvuje louky kolem poloviny května charakteristickou žlu tí. Ros tlina obsahuje ostře chutnající jed anemonili, a proto se jí dobytek vyhýbá - na spásaných loukách zůstává v ostrůvc ích stát. Sušením se však jedovaté účinky ztrácejí, takže rostliny pryskyřníku prudkého obsažené v seně jsou neškodné.

 

Zajímavosti

  • Přitlačením plodu na paži se děti navzájem "očkovaly".
  • Na svých malbách pryskyřník často vyobrazoval nizozemský malíř Rogier van der Weyden (asi 1400 - 1464), určení druhu je však často nejisté.
  • Sušený pryskyřník se používal do šňupacího (kýchacího) prášku.
  • Dříve se údajně pryskyřníkem potírali žebráci, aby na základě takto docílených puchýřků na kůži vzbuzovali souucit. Leonhart Fuchs se rozhořčoval nad těmito "darebáky", kteří chtěli podvodem získat od lidí peníze, a doporučoval je spěšně poslat ke katovi, aby už nemohli dále provozovat své úskoky.
  • Přizpůsobuje se životu na louce: po každém posečení vyhání oddenek nové květonosné lodyhy.

 

Etymologie - jak vznikl název

Z latinského ranunculus = žabička, žabka (roste ve vlhkém prostřed í) + acer = ostrý (má palčivou chuť a šťáva vyvolává podráždění kůže).

 

Lidové názvy

Žabička, kohoutí noh4a, vraní noha, babí blesk, blyskavé kvítí, husí nožky, husí smrt, mastné kvítí, mastná buchta, mazaneček, močárník, pliskejřník, žába, žabinec, žluté kvítko, žrout.

 

Příbuzné druhy

PryskyřníK plazivý (Ranunculus repens): Má dlouhé výběžky, prostřední úkrojek trojdílných přízemních listů je dlouze řapíkatý; pole, louky; výskyt je hojný.

 

Pěstování

Rostlinu nepěstujeme. Je hojná v přírodě a zaplevelila by nám zahradu. Velmi těžko bychom se jí zbavovali.

 

Zdroje pro článek

  • Plané rostliny a jejich zapomenutý význam (Scherfová, Caspari)
  • Květiny - určování podle 3 znaků (Seidel)
  • Atlas bylin (Knauerová, Drnková