lilek cerny ucinky na zdravi priznaky otravy fotografie povestiLilek černý (latinsky solarium nigrum) patří do čeledi lilkovité. Je vysoký 10—70 cm. Kvete od června do října. Je to jednoletá bylina. Lodyha přímá, větvená, tmavozelená, často přechází dočerna. Listy nápadně tmavozelené, střídavé, vejčité až takřka trojhranné, hrubě pilovitě laločnaté. Květy bílé, ve volnějších květenstvích, pět srostlých korunních lístků ohnutých zpět, velké až 1 cm. Prašníky žluté, trubkovitě nahloučené. Plod kulovitá bobule, nejprve zelená, pak černá. Všechny části rostliny jsou jedovaté a horozí vám otrava.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • lilek černý je jedovatý a při užití nebo užívání by hrozila otrava; nesbírá se, nevyužívá se ve fytoterapii

Výskyt a rozšíření:

pole, okraje cest, úhory, rumoviště.

 

Záměna:

lilek potměchut (solanum dulcamard). Lodyha poléhavá, dole dřevnatá, květy fialové, plod lesklá šarlatově červená vejčitá bobule. Celá rostlina je jedovatá — nejvíc bobule.

 

Poblíž lidí

Lilek černý provází člověka odnepaměti. Už mnoho generací zahrádkářů musí rok co rok vytrhávat nové rostliny. Semena jsou velice robustní a zůstávají ležet v zemi, připravená kdykoli v budoucnu vyklíčit. Lilek vytváří až do prvních mrazíků mnoho červených bobulí se spoustou semen. Ty garantují po desetiletí přežívání této jedovaté rostliny.

 

Dnes jen vzácně v homeopatii

Celá rostlina je jedovatá a nepříjemně páchne. Obsah jedovatých látek se podle typu půdy a růstových podmínek velice liší. Dříve se z mladých bylin na jaře připravoval čaj k očistě organismu, ale už 6—8 zralých bobulí může u dospělého vyvolat otravu. Symptomy se projevují zvracením, průjmem, dechovými potížemi, úzkostnými stavy a v krajním případě mohou skončit obrnou dýchacích cest. Přesto byl lilek černý ve středověku součástí receptur pro provádění operací.

Také obyvatelé Střední Ameriky ho používali jako prostředek na uklidnění a tišení bolesti, dokonce se uplatnil i při léčbě Parkinsonovy nemoci. Připisovaly se mu psychoaktivní účinky, a tak se ve staré Evropě přidával do čarodějných mastí.

Dnes se rostlina používá vzácně, jen jako homeopatický přípravek. Solanum nigrum pomáhá neklidným lidem s úzkostným výrazem při meningeálním
podráždění a při onemocněních centrální nervové soustavy, jako mániích, křečích nebo epilepsii.

 

Jedlí příbuzní

Solamen znamená latinsky útěcha a zmírnění. Tím jsou míněny účinky některých lilkovitých rostlin, které spočívají ve zmírnění bolesti a v navození
klidného spánku. Nigrum znamená černý a popisuje barvu bobulí. Otrava lilkovitými rostlinami, například rulíkem zlomocným, durmanem
obecným nebo blínem černým, může být smrtelná. Přesto do této velké čeledi patří i řada bylin, které jsou běžnou součástí naší potravy. Každý den konzumujeme lilkovité rostliny v podobě rajčat, lilků, brambor nebo paprik, a těšíme se z květů petúnií a mochyní.