Čemeřice černá účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníČemeřice černá (latinsky Helleborus niger) roste ve vyšších polohách jižní a střední Evropy na vápencových půdách. Pěstuje se jako okrasná rostlina. Je to vytrvalá bylina až 30 cm vysoká, s větveným černým oddenkem a bezlistou lodyhou. Listy jsou přízemní, dlouze řapíkaté, kožovité, vždy zelené. Má 5 kališních lístků. Korunní jsou přeměněny ve dvoulaločné žlutozelené trubkovité medníky. Tyčinek je mnoho. Kvete už pod sněhem, v lednu až březnu. Plodem je měchýřek.


Čemeřice černá - účinky na zdraví:

Účinky na zdraví

V podobě tinktury nebo extraktu se droga používala jako prostředek povzbuzující srdeční činnost. Působí i silně projímavě a diureticky. Pro svoji značnou toxicitu nelze použít bez lékařského dozoru. Dnes má význam ve veterinární praxi.

 

Vlastnosti

Kardiotonikum, diuretikum.

 

Jaké látky obsahuje

Glykosidy, akonitoué kyseliny, steroidní saponiny

 

Pěstování

Pěstování čemeřic vyžaduje pečlivější výběr stanoviště i respektování některých pravidel. Čemeřice se sice často umí přizpůsobit půdám různé kvality, nejlépe se jim však daří v hlubší, humózní, vlhké, ale dobře propustné půdě. Čemeřice také mohou růst v těžších, více jílovitých půdách.


Poznámka

Dříve se používal i kořen čemeřice zelené - Hellebori viridis radix jako emetikum, laxativum a anthelmintíkum. Podzemní část rostliny je jedovatá.