Čaga rezavec šikmý účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceRezavec šikmý (latinsky Inonotus obliquus, Pilát, čeleď Kožovkovité - Hymenochaetaceae, synonymně též čaga nebo chaga) vytváří dva typy plodnic. Nedokonalá plodnice je 10 až 35 centimetrů velká, nepravidelně kopytovitá až protáhlá. Tvoří ji šedohnědá vlákna a v nich se tvoří chlamydospory, které jsou v mládí bezbarvé a ve stáří rezavě hnědé. Tato plodnice má vzhled seškvařeného plastu a spáleného uhlí, na průřezu je tabákově rezavá. Dokonalé plodnice produkující výtrusy se vyvijejí pod povrchem kůry, na již zcela odumřelém dřevě a dosahují délky několika metrů a hmotnosti mnoha kilogramů. Jsou nejčastěji zcela skryté a projevují se odstátím kůry, která i s částí dřeva opadává.


Účinky čagy na zdraví:

KVALITNÍ TINKTURU Z ČAGY JE MOŽNÉ ZAKOUPIT LEVNĚ ZDE.

Původ a historie

Roste nejčastěji na břízách, v mírném pásmu severní polokoule, na Sibiři, ale také v jihovýchodní Asii. Jeho užívání opět sahá do doby před několika stoletími. Byl používán především v sibiřské a mongolské lidové medicíně a v tradiční čínské medicíně TČM, v Rusku a ve Finsku.
V zemích, kde dlouho leží sněhová pokrývka, představuje jednu ze zásadních léčivých ,bylin', kterou lze najít a sklízet i v tuhých zimách. Oficiální medicína se jím začala zabývat až v 50. letech 20. století. Dodnes je v Rusku vyráběn vodný výluh z rezavce pod názvem Befungin, který tam patří k základní ,výbavě' každé domácí lékárničky, podobně jako třeba u nás Francovka.

 

Jaké látky obsahuje rezavec?

Z houby bylo izolováno více než 200 bioaktivních látek. Oligosacharidy, polysacharidy, endopolysacharid fukoglukomannan, ergosterol, peroxid
ergosterolu, stigmasterol, 20 dalších různých steroidních látek, seskviterpeny, různé polyfenoly- inonobliny A, B a C a phelligridiny D, E a G, meaminy,
lanosterolový triterpen inotodiol, triterpen obliquol, triterpenoidy lanostanového typu (inonotsuoxid A a B), triterpenoidy inotodiol, kyselina betulinová, trametenolová a lanosterol, lanostanové terpeny inonotsutrioly A-C, inonotusany A-C, inonotusol A-G, 6 steroidních derivátů nazvaných inoterpeny A-F, spiroinonotsuoxodiol, inonotsutrioly A a E, 3,4-dihydroxybenzaldehyd, 3,4-dihydroxybenzalaceton, kyselina oxalová, kyselina 4-hydroxy-3,5-dimethoxybenzoová, protokatechuová, gallová, ferrulová, p-hydroxybenzoová, vanilová, kávová, syringová a 2,5-dihydroxyterephtalová.

Minerální látky - mangan, germanium a draslík.

 

Co sbíráme, zpracování a použití

  • Používají a sklízejí se plodnice pomocí pilky nebo sekery. Houba je totiž silně srostlá se dřevem stromů. Plodnice se nařeže nebo naštípe na tenčí plátky, usuší a rozemele.
  • Kdy sbíráme čagu? Celý rok.
  • Zpracování: užívá se ve formě odvaru, který má překvapivě vynikající plnou chuť, nebo tinktury či jako vodný výluh stabilizovaný alkoholem. Jak si vyrobit tinkturu z čagy se dozvíte v univerzálním návodu na www.UcinkyTinktur.cz
  • Jemně namletý prášek z plodnic je možné také přidávat například do kávy.

 

 

Účinky na zdraví

Přehled účinků: Protirakovinný, imunostimulační, antibakteriální, antivirový, antifungální, hepatoprotektivní, hypog lykemický, hypocholesterolemický, protizánětlivý, antioxidační, antimutagenní, antihyperurikemický.

Svými účinky, za kterými stojí především skupina triterpenoidů, patří k nejsilnějším přírodním antioxidantům a tonikům. Výrazně povzbuzuje enzymatickou činnost a tím lepší fungování organismu na všech úrovních tělesných orgánů. Působí na celou řadu nádorů jak preventivně, tak zastavuje rúst rakovinných buněk, především u rakovin trávicího traktu, plic a kůže. Je vynikajícím prostředkem při špatném zažívání a střevních kolikách, úspěšně hojí žaludeční a  dvanácterníkové vředy a zlepšuje průběh Crohnovy nemoci i ulcerózní kolitidy.
Čistí krev, zlepšuje kvalitu kůže a vlasů a pomáhá také při ekzémech a Iupénce.
Podporuje soustředění a kognitivní ("rozpoznávací") funkce mozku, je doporučován jako podpůrný prostředek při psychické zátěži a stresu.

Lidové tradice:

Údaje o léčivých účincích rezavce šikmého pocházejí již ze 16. a 17. století, a to zejména z Ruska, Finska, Pobaltí a Polska. V lidovém léčitelství těchto zemí se používal nejen jako náhražka čaje, ale také jako lék proti rakovinovým nádorům. Na Sibiři se z této houby připravoval horký výluh proti tuberkulóze, bolestem břicha, chorobám jater a srdce.
K přípravě čaje se používalo 3-5 g sušené rozdrcené houby. Z houby se při pravoval a také "čstící voda" k omývání končetin a u žen i k očiště zevních
pohlavních orgánů během a po menstruaci. Rezavec šikmý je účinný také při léčbě zánětu žaludku a chronických gastritid, žaludečních a dvanáctníkových vředů, nemocí jater a sleziny, ulcerózní kolitidy a Crohnovy nemoci.
Nejlepšího účinku bývá dosaženo zejména u počátečních stadií onkologických onemocnění. Přesto byly zaznamenány případy, že i v pokročilejších stadiích může někdy dojít působením houby k zastavení dalšího růstu novotvaru a k podstatnému zlepšení celkového zdravotního stavu pacienta. V Rusku se z imperfektního stadia této houby, nazývaného čága, připravuje již po několik desetiletí koncentrovaný výtažek pod názvem Befungin, využívaný především při onkologické léčbě zažívacího traktu a orgánů trávicí soustavy.

 

VĚDECKY PROKÁZANÉ ÚČINKY ČAGY NA LIDSKÉ ZDRAVÍ:

Protirakovinné a imunostimulační účinky: Protirakovinné vlastnosti různých extraktů i izolovaných látek z rezavce jsou doložené mnoha studiemi in vitro, ale také in vivo pokusy na zvířatech. Extrakty z houby působí proti buňkám MCF-7, NCI- H460, HepG2 a Hela rakovinovým liniím u lidí. Endopolysacharid fukoglukomannan, získaný z myceliální kultury této houby, se vyznačuje protirakovinným účinkem spočívajícím nejspíše na principu imunostimulace a aktivace B buněk a makrofágů. Jelikož houba zvyšuje odolnost organismu, užívá se i v případě lymfatických nemocí a jako podpůrný prostředek k léčbě různých kožních onemocnění.
Starší práce popisují poměrně výrazné kancerostatické účinky rezavce šikmého při rakovině zažívacího traktu, žaludku, konečníku, genitálních orgánů a prsů. U myší působí vodný výtažek z této houby proti buňkám melanomu B16-F10, a to jak za podmínek in vitro, tak in vivo. Potlačuje nejen dělení těchto rakovinových buněk, ale indukuje i jejich apoptózu.
Triterpenoidy inotodiol a obliquol vykazují cytotoxické účinky na sarkomy u myší. Nicméně i vodný výtažek z této houby potlačuje růst sarkomu
180. Naproti tomu čtyři lanostanové deriváty, izolované z houby, působí in vivo proti rakovině kůže u myší. Rovněž spiroinonotsuoxodiol, inonotsutrioly
A-E a další nově izolované triterpenoidy vykazují in vitro střední aktivitu proti většímu počtu typů rakovinných buněk. Peroxid ergosterolu a kyselina tametenolová působí cytotoxicky proti buňkám PC3 karcinomu prostaty a MD-AMB-231 karcinomu prsu u lidí. Protirakovinnými a imunomodulačními vlastnostmi se vyznačují i polymerní fenoly melaminy, a to dokonce bez vedlejších toxických účinků.

Antibakteriální, antivirové a antifungální účinky: Antibakteriálními vlastnostmi se vyznačují nejen alkoholové extrakty, ale i horkovodní výluhy z plodnic rezavce šikmého. Ethanolové extrakty z houby působí inhibičně zejména proti bakteriím Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli a Enterobacter cloacae. Surový extrakt z této houby působí údajně i antivirově, a to dokonce i proti viru HIV a viru chřipky. Kromě toho vykazuje tato houba i antifungální aktivitu.

Hepatoprotektivní účinky: Inhibiční účinky vodného výtažku z rezavce šikmého na jaterní buněčnou linii HepG2 a Hep3B naznačují potenciální využití této houby při léčbě hepatomu u lidí. Hepatoprotektivní účinky vykazují vodné extrakty, ale také prášek z fermentované houby podávaný orálně myším. Na hepatoprotektivním účinku se podílejí zejména diterpeny a triterpeny, které chrání jaterní buňky před oxidačním poškozením.

Hypoglykemické, hypolipidemické a hypocholesterolemické účinky: jak alkoholový extrakt, tak prášek z kultur rezavce šikmého vykazují hypoglykemické účinky, a mohou dokonce reparovat i poškozenou tkáň slinivky břišní. Et hylacetátová frakce z houby, obsahující lanosterol, 3-13-hydroxy-lanosta-8,24-diene-21-al, inotodiol, peroxid ergosterolu a trametenolovou kyselinu, podaná myším s diabetem indukovaným alloxanem, sníži la hladinu glukózy, triglyceridů a navýšila hladinu vysokohustotního cholesterolu v jejich séru. Také kyselina betulinová, beta-glukany a další polysacharidy obsažené v houbě snižují obsah nízkohustotního
("špatného") LDL cholesterolu v krevním séru.

Protizánětlivé účinky: Polymerní fenoly melaminy vykazují protizánětlivé vlastnosti bez vedlejších toxických účinků. V pokusech na myších s kolitidou vyvolanou podáváním dextranu byl prokázán protizánětlivý účinek, přičemž extrakt z houby snižoval tvorbu zánětlivých mediátorů

Antioxidační a antimutagenní účinky: Tyto vlastnosti mají jak horkovodní výluhy, tak alkoholové extrakty z plodnic. Jsou za ně odpovědné nejen polysacharidy, ale i různé fenolické látky přítomné v houbě. Také ergosterol, peroxid ergosterolu, lanosterol, inotod iol a kyselina trametenolová se vyznačují výraznými antioxidačními účinky. K významným polyfenolům s antioxidačním účinkem, obsaženým v této houbě, patří např. inonobliny A, B a Ca phelligridiny D, E a G. Ethanolové extrakty, ve vodě rozpustné a nerozpustné polysacharidy, ale také inotodiol vykazují silné antimutagenní účinky a potlačují genotoxicitu škodlivých látek.

Antihyperurikemické účinky: Ethanolové extrakty z houby navodily výrazný pokles kyseliny močové v krvi u myší s hyperurikemií na úroveň kontrolních hodnot.

 

 

Dávkování

Maximální denní dávka je 5 gramů sušené houby.

 

Kontraindikace

Užívání by se měly vyhnout osoby se špatnou srážlivostí krve a osoby, které užívají angikoagualancium Warfarin by měly chodit na kontroly INR.

 

Pěstování

U nás je čaga relativně vzácná a většinou se její výskyt kryje s místy bývalého působení sovětských vojsk (Ralsko, Doupovské hory), kam jeho spóry zavlekli vojáci na tancích z bývalé SSSR a oděvech.

Nejčastěji roste na břízách, ojediněle na jilmech, olších a jeřábech. Nejúčinnější je březová čaga. Domácí pěstování je komplikované.

 

Znáte ji možná z pořadu PO LOPATĚ

Video o houbě rezavec šikmý, čaga, je zde.