Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Shii take houževnatec jedlý účinky zdraví pěstování užívání využití dávkování použití k čemu sloužíPoužívání léčebných bylin má v našich zemích staletou tradici. V Asii k těmto účelům běžně používají také léčivé houby. Jednou z nejuznávanějších je houževnatec jedlý (Lentinus edodes), po celém světě známý pod japonským jménem shiitake.  V asijské medicíně jsou léčivé účinky těchto hub známé již tisíce let. Shiitake byly ceněné pro své posilující a povzbuzující účinky.



Účinky rostliny:

 

  • afrodiziakum, posiluje chuť na sex
  • prevence cévní mozkové příhody
  • vysoký krevní tlak, hypertenze, hyprtenzní nemoc
  • snižuje vedlejší účinky (nežádoucí účinky) chemoterapie
  • tuberkulóza, TBC
  • únavový syndrom
  • prevence aterosklerózy
  • stárnutí - zpomalení stárnutí organismu
  • bohatý zdroj vitamínů a minerálů

 

a dále

  • obranyschopnost, imunita a její posílení
  • žaludeční vředy 
  • cukrovka, diabetes
  • chudokrevnost, anémie
  • vysoký cholesterol, vysoká hladina cholestreolu v krvi, hypercholesterolémie
  • závažné infekce - virus HIV a AIDS, i prevence této nemoci po riskantním sexuálním chování
  • rakovina, protinádorové působení - sarkom, rakovina krku, žaludku, tlustého střeva, konečníku
  • rýma
  • nachlazení
  • vysoký účinek na virové infekce jako je např. chřipka, chřipkové viry
  • žaludeční vředy
  • infekční nemoci jako je žloutenka, hepatitida
  • rachitida, křivice (v ČR vzácná nemoc)
  • leukémie
  • ekzémy 
  • akné
  • zahlenění
  • slezina - nemoci sleziny
  • obezita, nadváha, redukční diety

Byly také používány jako účinné afrodiziakum a jako prevence cévních mozkových příhod. A četné výzkumy prokázaly, že chemické složení shiitake je skutečně unikátní a čínští a japonští mistři měli pravdu.

 

Houževnatec jedlý (houba shii take, šiitaké) tvoří základní součást tradiční japonské stravy a v oblasti Asie se odpradávna používá k posílení imuniy (obranyschopnosti) těla vůči infekcím a chorobám. Tato houba je nejen lahodná a chuťově zajímavá, ale dá se také snadno pěstovat. Kousek kmene s touto houbou můžete mít ve sklepě anebo v kuchyni pod dřezem. 
Houževnatec jedlý obsahuje lentinan, polysacharid, který má schopnost výrazně posilovat imunitní systém. Stimuluje také tvorbu interferonů, makrofágů a lymfocytů - buněk a působků, které se podílejí na obraně proti infekcím a které představují první obrannou linii proti virovým infekcím a dalším onemocněním. Houževnatec jedlý má také protinádorové účinky; je účinný při léčbě cyst a nádorů vaječníku a tvoří součást nutriční terapie u osob s rakovinou. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu v krvi (hypercholesterolémie) a prospívá srdci.

Zařaďte houževnatec jedlý do své stravy několikrát týdně pro posílení svého zdraví. Houževnatec je nejlepší čerstvý, ale může se používat i sušený. Někdy bývá docela drahý a houževnatec, který se prodává v supermarketech, bohužel často nemívá valnou kvalitu.

 

Proti virům i vysokému tlaku

Houby shiitake jsou přímo nabity zdraví prospěšnými látkami. Jsou řazeny mezi nejzdravější pokrmy na zemi a jejich pravidelná konzumace je doporučována jako prevence mnohých civilizačních chorob. Už v šedesátých letech byl ze shiitake izolován alkaloid eritadenin, který významně snižuje krevní tlak a především velice příznivě ovlivňuje metabolismus tuků. Studie dokázaly, že houbový eritadenin snižuje hladinu cholesterolu i tehdy, když jsou zároveň podávány látky, které cholesterol přímo zvyšují.
Tím významné objevy teprve začaly. Postupně bylo zjištěno, že shiitake obsahuje polysacharid lentanin, který dokáže chránit buňky před virovým napadením a před rakovinou (rakovinovou přestavou genetické informace buněk). Lentanin také snižuje nepříjemné vedlejší účinky chemoterapie a radioterapie a zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu (zlepšuje imunitu). Proto se jeho konzumací podporuje léčba tuberkulózy, únavového syndromu a infekce HIV.

 

Studnice antioxidantů

V houbách shiitake byl také objeven velice silný antioxidant L-ergothionin, který chrání tělo před nebezpečnými volnými radikály, tedy sloučeninami kyslíku, jež vznikají při látkové přeměně, a pokud nejsou rychle neutralizovány, poškozují buňky a podílejí se na vzniku aterosklerózy a zrychlují stárnutí všech tkání. Shiitake patří mezi houby s nejvyšším obsahem L-ergothioninu. Obsahují jej přibližně čtyřicetkrát více než pšeničné klíčky, které byly ovažovány zajeden z nejbohatších  zdrojů tohoto antioxidantu. Extrakty z houby se ve formě doplňků stravy používají k přírodní podpoře léčby mnoha závažných onemocnění a jsou také velice účinné v prevenci, například snižují hladinu cholesterolu a zlepšují celkovou imunitu.

 

Co obsahuje houba

  • vitamín C
  • selen
  • železo
  • vlákninu
  • bílkoviny

 

Pěstování houby Shiitake

Shiitake patří spolu se žampióny k celosvětově nejoblíbenějším a nejpoužívanějším houbám. Jde o nenápadnou houbu s hnědým kloboukem, která není na pohled nijak výrazná. Ve východní Asii se pěstuje na dubových polenech, která leží jedno vedle druhého na mýtině v lese a dřevokazná shiitake je používájako živnou půdu. Jejich jméno v čínštině, vietnamštině a thajštině znamená "voňavé houby". Pocházejí pravděpodobně z Číny, ale rozšířily se záhy do Japonska, kde se pěstují už více než tisíc let. První písemné záznamy o jejich pěstování jsou datovány okolo roku 1000 našeho letopočtu. Pro krásnou vůni, výraznou chuť a pevnou texturu se z Asie rozšířily a staly se vyhledávanou pochoutkou už i v Evropě a v Americe.

Jak pěstovat shii take, houževnatec jedlý - VIDEO ZDE.

 

Využití v kuchyni

Hodí se pod dušené maso, do polévky i rizota Ačkoliv patří asijské země díky klimatu k největším vývozcům shiitake, sklízejí se dnes tyto vzácné dary Východu po celém světě. I u nás můžete koupit substrát k jejich pěstování. Jestliže budete mít možnost koupit houby čerstvé, vybírejte jen pevné, suché a masité kusy, scvrklým a slizkým se vyhněte. Ukládejte je do chladničky zabalené v papírovém pytlíku, vydrží čerstvé asi tak týden. Pozor při čištění - čerstvé shiitake jsou velmi porézní a při mytí rychle nasáknou mnoho vody. Proto je čistěte jako české houby - nasucho je otírejte utěrkou.
Zrovna tak při dušení užívejte jen minimum vody, aby vynikla přirozená chuť shiitake. Kuchyňským úpravám se meze nekladou - shiitake jsou použitelné všude tam, kam se dávají naše hříbky. Pod dušené maso, do rizota, do polévky, k těstovinám, do smaženice. Sušené houby, které jsou běžně k dostání v prodejnách s asijskými specialitami, je nutné předem namočit.

 

Čaj z houby Shiitake

Rozdrcené houby zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte 10 až 15 minut louhovat.

 


Související pojmy: 

shitake ► shiitake ► shi-take ► shii-take ► cena ► ceník ► kde sehnat ► substrát ► dřevo kmen ► houba houby ► kloubní želatina ► jak pěstovat ► hovězí maso ► recept ► pěstování ► příprava ► omáčky ► doba výskytu ► sadba ► rozdíl houževnatec shii take shitake

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hlas   jaterní   zrak   kornatění   nemoc   minut   nežádoucí   ruka   kvasinky   končetina   zelenina   slezina   kolika   dna   játra   kůže   sirup   pupen   děti   brnění   koupel   sliznice   opar   chřipka   katar   Moučka   nať   revma   zpracování   rostlina   menstruační   plíseň   dásně   nálev   Zentrich   hemoroid   krk   studené   vitamín   sušení   postup   vývar   horké   řídnutí kostí   nohy   Paracelsus   hlavy   prášek   tlak   antibiotik   keř   vlas   kontraindikace   zelina   strom   kůra   Materia medica   účinek   víno   ledvin   stvol   kojenec   Podhorná   teplé   chřipka   bylina   krvácení   akné   kloub   močopudný   žaludek   recept   Mattioli   indikace   ateroskleróza   houba   sběr   tinktura   komplikace   artróza   Janča   kapsaicin   výroba   odvar   použití   ovoce   Treben   pálení   noha   neht   stonek   stonek   mensturace   zánět   kontraindikace   žlučník   játra   účinky   chladné   květ   choroba   průjem   migrén   list   zdraví   pěstování   olej   slezina   premenstruační   Janča   obsahuje   vliv   sval   angína   viry   zácpa   fermentace   štítná   babské rady   nachlazení   písek   střev   astma   užití   využití   zlomenin   horečka   alergie   zápal   Avicena   čaj   slinivka   inhalace   vřed   mrtvice   fytoterapie   mateřské   epilepsie   Galenos   zalijeme   arteriskleróza   Zentrich   bolest   abytyše Hildegarda   rýma   Váňa   osteoporóza   šlacha   metabolismus   srdce   návod   kameny   plísně   bylinka   bylinná směs   kořen   vitamin   pijeme   trávicí   hemeroid   roztroušená   obsažené  

Počet stránek ve webu:

3373

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online