lesklokorka ploska ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti Lesklokorka ploská (latinsky Ganoderma lipsiense, Ling-Zhi, což znamená "houba bohů", "houba nesmrtelných") má plodnice víceleté, kloboukaté a bokem přirostlé ke dřevu. Klobouk je 10-30 (i 50) cm široký a 2-8 cm tlustý, polokruhovitý, široce vějířovitý nebo ledvinitý, ploše sklenutý. Na povrchu je polokruhovitě brázditý, hrbolatý a obvykle koncentricky pásovaný, v mládí šedobělavý a s bílým okrajem, později pokrytý šedoh nědou až skořicově hnědou tenkou kůrou, v době zralosti často poprášený od kakaově hnědého výtrusného prachu.


Účinky lesklokorky:

Rourky vespod klobouku jsou 0,5-2 cm vysoké, husté, vrstevnaté, hnědé. Póry rourek jsou velmi drobné (0,1-0,25 mm), okrouhlé, v mládí bílé nebo krémové, pomačkáním a ve stáří rezavohnědé až kakaově hnědé. Dužnina je pružně tuhá až korkovitá, na lomu vláknitě plsťovitá, světle skořicově hnědá, nad rourkami tmavší, u starších plodnic bělavě skvrnitá až bělavě vláknitá. Výtrusný prach je kakaově hnědý.

 

Lesklokorka ploská účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKde roste?

Dobrá zpráva je, že roste na území ČR a to mnohem hojněji než její výrazně více známá lesklokorka lesklá. Roste velmi hojně po celý rok, zejména v létě a na podzim na živých i odumřelých kmenech, kořenech a pařezech listnatých stromů, zejména buků, bříz, dubů a habrů, ale i jiných listnáčů, vzácně i na jehličnanech.

 

Účinky na zdraví

Lesklokorka ploská účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníJaponští vědci prokázali, že lesklokorka ploská vykazuje antibiotické a protinádorové účinky, podobně jako v případě houževnatce jedlého - latinksy Lentinus edodes, nazývaného Japonci "šii-take" (shii-take, shiitake). Z bioaktivních látek obsahuje tato houba palysacharidy, steroidní sloučeniny (např. ergosterol a fungisterol), kyselinu ganoderenovou a furanoganoderenovou, ale také deriváty ganoderové kyseliny. Applanoxidová kyselina B, obsažená v této houbě, vykazuje inhibiční účinky proti herpetickému viru Epsteina a Barrové (EBV infekce), způsobujícímu infekční mononukleózu. Dále bylo zjištěno, že lesklokorka ploská významně posiluje imunitní systém. Působí také antimikrobiálně proti bakteriím Bacillus cereus, Bacillus aureus, Escherichia coli (tedy E. coli bakterie způsobující velmi často záněty močových cest) a Pseudomonas aeruginosa.

V tradiční čínské medicíně TČM je tato houba používána při špatném zažívání, k potlačení bolestí, snížení horkosti v těle, ale také jako podpůrný prostředek k léčbě rakoviny jícnu a revmatické tuberkulózy.

 

Způsoby zpracování

Pro léčebné účinky tinktura z plodnice (postup výroby na www.UcinkyTinktur.cz) nebo namlet a sypat na jídlo.

Je to nejedlá tuhá houba, pro přímou kuchyňskou spotřebu nepoužitelná. Vzácnější, rovněž nejedlá lesklokorka tmavá - Ganoderma adspersum - se od ní pozná podle tlustších plodnic, tlustší korové vrstvy na povrchu klobouku, tmavší a jednolité dužniny a delších výtrusů.