penizovka sametonoha ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani"Vánoční houba" penízovka sametonohá (latinsky Fiammulina velutipes, též enoki) roste od října do dubna na dřevě živých i odumřelých kmenů listnáčů - často buků, ale najdeme ji ojediněle i na jehličnanech. Má drobný, sklenutý až plochý, medově žlutý (někdy také žlutooranžový nebo kaštanově hnědý) klobouk, který bývá asi 3-8 cm široký a lepkavý. Lupeny jsou řídké, z bílých časem přecházej í do světle žl utých. Třeň je sametový, nahoře oranžově žlutý a dole červenohnědý. Dužnina je nažloutlá a má příjemnou chuť a vůni.


Účinky penízovky:

Penízovka nezapře svou zimní povahu - plodnice mohou růst již při te plotě lehce nad 0°C. Většinou se "houfuje" a najdeme ji v hustých trsech. Je to dobrá jedlá houba - v Japonsku se dokonce ve svazečcích prodává na trzích jako delikatesa.
Další penízovka, penízovka provázková (Strobilurus conigenus), produkuje antibiotické látky účinné proti některým bakteriím a houbám.

 

Výskyt a indikace v kostce

  • Výskyt: Od října do dubna, na živých o odumřelých kmenech listnatých stromů.
  • Indikace: posiluje imunitní systém, proti stresu, nespavosti, gynekologickému bílému výtoku a zánětům.

 

Účinky na zdraví

V lidovém lékařství se penízovka používá jako přírodní antibiotikum na likvidaci zánětů a Candidy albicans (bílého výtoku). Její konzumace pomáhá proti civilizačním chorobám (stresu, nespavosti aj.) a posiluje imunitní systém. Z penízovky bylo izolováno cytostatické antibiotikum flammulin, které je účinné proti sarkomu 5180.

 

Dávkování a způsob použití

Na posílení imunitního systému a proti nespavosti konzumujeme 3x týdně 100-150 g čerstvých plodnic.
Při léčbě bílého kvasinkového výtoku navíc přidáme 3x týdně výplachy odvarem z penízovky.
Při zánětech bereme denně 20-25 g sušené práškované houby rozmíchané v polévce nebo jogurtu.

 

Jaké látky obsahuje "dietní houba" penízovka

100 g usušené penízovky obsahuje 3,2 g bílkoviny a 5,3 g vlákniny. Dále 10 mg sodíku, 13 mg hořčíku, 400 mg draslíku, 1,5 mg železa, 0,7 mg zinku, 0,2 mg manganu a 0,4 mg mědi.
V penízovce najdeme vitamin A (0,04 mg), C (6,0 mg), D (0,02 mg), thiamin (0,15mg), riboflavin (0,5 mg) a niacin (5,0 mg).
Zajímavé je, že penízovka je téměř bez tuku a 100 g sušiny představuje pouhých 35 kCal (asi 150 kJ).

 

Pěstování

Pěstuje se průmyslově.
Při pěstování doma je výhodou minimální náročnost na vytápění a hlavně přísun čerstvých hub v zimním období.