trsnatec lupenity maitake ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiTrsnatec lupenitý (latinsky Grifola frondosa, čínsky huaishuhua, japonsky maitake, anglicky Hen of the woods /slepice lesů - připomíná slepičí peří/, ovčí hlava) - v tradiční čínské medicíně se tyto houby využívaly již v období dynastie Han (206-220 n. l.). Známy byly i v Japonsku pod názvem "maitake", což znamená "tančící houba". Název údajně pochází od skutečnosti , že se její nálezce vždy radostí roztančil , neboť houby byly v minulosti velmi ceněné.


Účinky trsnatce na zdraví:

Jinou možností může být fakt, že plodnice vyrůstají těsně vedle sebe, navzájem se překrývají a připomínají tak roj motýlů v divokém tanci. Zatím se pěstuje až od 80. let minulého století v Japonsku, později v Číně, v Evropě je pěstování ve stadiu experimentů.

 

Jak vypadá trsnatec?

Houba vytváří trsy plodnic o hmotnosti až 25 kg a o p růměru do I metru. Střed ní část tj. hlavní třeň, je s mnoha větvícími třeni, které přecházejí v jednotlivé kloboučky. Ty jsou polokruhovité, 3-7 cm velké, na okraji vrásčité. Tvoří se střechovitě nad sebou, s třeněm jsou srostlé bokem nebo středem. Klobouk je vějířovitě zvlněný, světle žlutý, šedivý až světle hnědý, výjimečně i olivově zelený. Dužnina je bílá, se slabě zatuchlou vůní. Rourky jsou krátké, pouze 2-3 mm dlouhé, sbíhající na třeň. Výtrusy jsou elipsoidní, bezbarvé nebo bílé.

 

Kde roste?

Rozšířena je hlavně v severovýchodním Japonsku, ale také v Číně. Roste však i v Evropě, dalších částech Asie, ale rovn ěž v Severní Americe,
především ve východní Kanadě a také v USA. Nachází se na pařezech nebo na bázi dubových kmenů, kde se plodnice objevují na podzim nebo začátkem zimy.

 

Jaké látky obsahuje?

Plodnice obsahují mimo jiné polysacharidy s protinádorovým účinkem, které se však projevují i antivirově a i munostimulačně. Jde především o beta-(1,3)-D-glukan a beta-(1 ,6)-D-glukan, glykoproteiny, kyselinu grifolovou, aminokyseliny, chitin, enzym grifolisin, vlákninu, grifolin aj. Protinádorový účinek vykazuje vyextrahovaná frakce D, známá jako maitake D frakce, a to hlavně vůči sarkomu S 180, ale i dalším nádorům.
Z minerálních látek je zastoupen draslík, vápník a hořčík, z vitaminů to je B2 a B5 ergosterol a další.

 

Charakteristika dle tradiční čínské medicíny TČM

Houba má povahu vyrovnanou, chuť sladkou. Tropismus k dráze plic, ledvin a tlustého střeva. Pročišťuje horkost, odvádí vlhkost, zvyšuje qi a posiluje slezinu, vyplňuje prázdnotu. Užívá se při prázdnotě sleziny a oslabené qi, při fyzické vyčerpanosti a nedostatku síly, oslabené mysli a nechuti k jídlu.

 

Pohled západní medicíny

Je výrazným tonifikačním prostředkem, neboť je schopna navracet organismus člověka do rovnováhy po fyzickém a duševním přetížení. Patří mezi druhy s nejvyššími protinádorovými účinky, především pokud jde o rakovinu mozku, prsu, plic, žaludku, střev a jater. Také značně zvyšuje imunitu, aktivizuje činnost makrofágů, má protimutagenní účinek. Chrání játra před poškozením DNA, snižuje vedlejší účinky chemoterapie. Zmírňují průběh AIDS i Crohnovy choroby. Užívá se při stresu, diabetu, chronickém únavovém syndromu a hepatitidě typu B. Reguluje a snižuje krevní tlak, hladinu cukru a tuku v krvi, léčí chřipku a záněty močových cest.

 

Dávkování

Doporučená denní dávka je 5-10 g suché drogy, a to ve formě tinktury, odvaru, prášku, granulí nebo tablet.