Houba liska obecna ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiLišky obecné sbírají jistě všichni houbaři. Jejich výhodou je, že se snadno poznají, nečerviví a dobře snášejí přepravu. Chutnají v mnoha rozmanitých úpravách a vynikající jsou zejména na paprice i naložené v octě. Nadrcením sušených lišek lze získat jemný aromatický houbový prášek, který se dá použít jako koření např. do omáček, polévkových krémů a do mletých mas. Liška obecná je tržní houba.


Účinky rostliny:

Léčivé účinky v přehledu

  • Hlavní léčivé účinky: Antibakteriální, antioxidační, protizánětlivý, protirakovinný, antihypertenzní, hepatoprotektivní, antiparazitický.
  • Lidové tradice: V našem tradičním léčitelství se používá k očistě ledvin ("ledvinových filtrů").

 

Antibakteriální účinky - Houba působí inhibičně proti některým kmenům bakterií, např. Staphyloccocus aureus (zlatý stafylokok), Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, 8acillus cereus, B. subtilis a B. brevis. Pozdější studia potvrdila inhibiční účinky proti gram pozitivním bakteriím, i když o něco nižší v porovnání s antimikrobiálním účinkem antibiotika ampicilinu. Nedávno byl prokázán významný inhibiční účinek methanolových extraktů z této houby též proti střevní bakterii f. coli, bakteriím Salmonella enteritidis a Shigella sonnei, jakož i proti bakterii Helicobacter pylori (žaludeční vředy).

Antioxidační účinky: Liška obecná je cenným zdrojem bioaktivních látek s antioxidačními účinky. Ty jsou podmíněny hlavně fenoly a tokoferoly. Kromě toho se tyto látky podílejí i na protizánětlivých vlastnostech extraktů z houby. Naproti tomu deriváty karotenu se podílejí na typickém žlutém zabarvení lišek.

Protizánětlivé účinky: Obsah různých sterolů, zejména ergosterolu, peroxidu ergosterolu a cerevisterolu, zodpovídá s velkou pravděpodobností za inhibiční působení výtažku z této houby na aktivaci transkripčního faktoru (NF-KB), uplatňujícího se v regulaci zánětlivých procesů a imunitního systému.

Protirakovinné účinky: Ethanolové extrakty z houby potlačují růst sarkomu 180. Naproti tomu methanolové extrakty z houby vykazují cytotoxicitu proti Hela adenokarcinomu děložního čípku, MDA-MB-453 karcinomu prsu a K562 myelogenní leukemii u lidí. Ergosterol, peroxid ergosterolu a cerevisterol vykazují významnou inhibici aktivace NF-KB nukleárního transkripčního faktoru, čímž umožnují apoptózu nádorových buněk.

Antihypertenzní účinky: Methanolový extrakt z houby působí jako inhibitor angiotenzin-konvertujícího I enzymu (ACE), čímž může bránit či předcházet vzniku hypertenze.

Hepatoprotektivní účinky: Methanolové extrakty houby vykazují ochranné účinky na játra u myší vystavených předávkování železa.

Antiparazitické účinky: Pokusy in vitro a in vivo prokázaly antiparazitický účinek proti endoparazitickému prvoku Trypanosoma brucei brucei. Intraperitoneální aplikace extraktu z lišky obecné do krys infikovaných tímto parazitem vedlo ke snížení jejich parazitace a prodloužení jejich života.

Předpokládaný účinek - proti depresím: Lišky obsahují poměrně značné množství serotoninu, indolového neurotransmiteru, jehož nedostatek způsobuje snížení přenosu nervových vz ruchů a souvisí se změnami nálad u lidí. Nedostatek serotoninu v těle se může projevit zejména v zimě, kdy je málo slunečního záření, což může mít za následek deprese nebo poruchy spánku. Dá se předpokládat, že by se lišky proto daly použít jako nový přírodní lék proti zimním depresím namísto užívání syntetických antidepresiv.

 

Jaké látky obsahuje?

Polysacharid obsahuj ící fukózu a manózu, a- ap-glukan, steroly (ergosterol, peroxid ergosterolu, cerevisterol, ergosta-7,22-dienol, ergosta-5,7-dienol, ergosta-7-enol, fungisterol), fenolické látky (kyselina kávová, p-hydroxy-skořicová, homogentisiková, gallová, ferulová, p-kumarová, gentisiková, chlorogenová a protokatechuová, estery kávové a chinové kyseliny, rutin, myricetin), terpenoidy, flavonoidy, a- a P- tokoferoly, P-karoten, lykopen, indol, 1-tryptophan, 5-hydroxy-L-tryptophan, serotonin, melatonin, organické kysel iny (kyselina citronová, askorbová, jablečná, shikimová a fumarová), mastné kyseliny (kyselina linoleová, crepenynová a dehydrocrepenynová), větší množství vitaminu A a C,  ergokalciferolu (vitaminu D2) a B12, ze stopových prvků hlavně železo a zinek.

 

Další užitečné informace

  • Způsoby využití: Čerstvé nebo sušené plodnice, nálev.
  • Dávkování: 15 kapek tinktury nakapat do 0,25 I nálevu (čaje) z maliníku. Výroba liškové tinktury podle univerezálního receptu na www.UcinkyTinktur.cz . Doporučuji nasekat houby na velmi drobno keramickým (ne kovovým) nožem a použít líh o koncentraci 60-80%. Dále pak dle postupu na www.UcinkyTinktur.cz
  • Užívání v kombinaci: S bylinami.
  • Kontraindikace a interakce: Nebyly pozorovány.

 

Možnost záměny

Je možné zaměnit za lišku bledou, která je daleko robustnější, ale nebývá tolik do žluta, bývá poněkud bělavější. Rostou často i pospolu na stejných lokalitách.

Dále za lišku ametystovou, která je spíš záležitostí mírně vyšších poloh, až horských poloh, se zbarvením místy mírně fialovějícím, často jde jen o fialový poprašek či malé skvrnky. Může být zaměněna, hlavně na podzim, v době jejího růstu, za nejedlou lištičku pomerančovou, u té platí, že vždy vyrůstá z dřevní hmoty a její barva je více do oranžova.

Poslední možnou záměnou je pak také z vyšších poloh známá, ale většinou podstatně subtilnější liška friesova. Ta růstává trsnatě a je také zbarvená do oranžova.

 

RECEPTY S LIŠKOU:

Šafránová panenka s houbovým přelivem

3-4 hrsti lišek, 1 vepřová panenka, 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 ml bílého vína, špetka šafránu, sklenka vývaru, 1-2 lžičky jedlého škrobu, 150 ml smetany

Na rozehřátý olej a máslo vložte na špalíky na krájenou panenku a opékejte do zatažení. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek a vše zarestujte. Podlijte vínem, přidejte šafrán a dušením redukujte. Přidejte na sousta pokrájené
houby, osolte, opepřete, podlijte vývarem a při klopené krátce poduste. S citem zahustěte máčeným škrobem a před stažením z plamene vmíchejte smetanu.

Lišky s rajčaty jako houbohubky s kuřetem

Oválek lišek, hrst koktejlových rajčat, listová petržel, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 kuřecí prsa

Houby nakrájejte na sousta, orestujte je na oleji, během úpravy osolte, přidejte celá raj čátka, promíchejte, prohřejte a vše restujte do výpeku. Před dokončením přidejte nakrájenou petrželku a okořeňte špetkou pepře. Houby upravte na podélně na porce rozříznutá, předem arestovaná a osolená prsa.


Kontrola článku a jeho doplnění: Robert Hanzlík z www.houbareni.cz