Klanolíska obecná účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKlanolístka obecná (latinsky Schizophyllum commune) je nejedlá, ale léčivá houba. Má vespod plstnatě chlupatého klobouku (obvykle bělavé nebo šedobílé barvy) řídké a radiálně uspořádané brvité lišty, které jsou po celé délce dvojité (rozčísnuté). Tím je snadno poznatelná od jiných druhů hub. Na rozdíl od hlív nemá vyvinutý klasický nebo postranní třeň . Roste hojně a kosmopolitně na odumřelých i živých kmenech a větvích listnatých stromů, zejména buků, lip, olší a dubů. Vyrůstá obvykle ve větších skupinách, někdy i na ohořelých a odumřelých větvích nebo v mrazových trhlinách kmenů ovocných stromů.


Účinky rostliny:

Jaké látky obsahuje

Polysacharidy ze skupiny betaglukanů [zvláště (1►3)-beta-D-glukan nazvaný schizophyllan]. schizostatin, iminolaktony schiziny A-8, steroidy, fenolické látky, fenolické kyseliny (kyselina vanilová, m-hydroxybenzoová, o-hydroxybenzenoctová, 3-hydroxy-5-methybenzoová a p-hydroxybenzoová), peroxid ergosterolu, aminokyseliny cystein a glutamin, ze sfingolipidů cerebrosidy A, B, C a glukoceramid, flavonoidy, kyselina abscisová, lektin, cytotoxický pigment schizocommunin, vitaminy skupiny B (hlavně vitamin B2 a B3), kyselina askorbová, různé minerální látky a stopové prvky.

Účinky na zdraví

Hlavní léčivé účinky: Protirakovinný, imunostimulační, antibakteriální, antivirový, chemoprotektivní, antioxidační, analgetický, insekticidní.

Lidové tradice: Tradiční čínská medicína má s používáním houby tisícileté zkušenosti. Zatímco v TČM byla klanolístka obecná využívána proti celkové slabosti a k léčení gynekologických potíží (např. dušená s vajíčky k léčení bělotoku), v některých východoasijských zemích byly extrakty z této houby doporučovány k léčbě zánětů, průjmů a revmatismu. Podle záznamů z čínské dynastie Han se za horka připravené výluhy z plodnic podávaly pacientům s nádorovým onemocněním (rakovině) a při bronchitidě. V Mexiku se také používala k léčbě různých zánětů, ale navíc i k potlačení horečky.

U nás je klanolístka používána jako léčebný prostředek proti tzv. vnějším bakteriím, v důsledku kousnutí zvěře, či bodnutí či přisátí hmyzu (klíště) apod.

VĚDECKY PROKÁZANÉ ÚČINKY

Protirakovinné účinky: Polysacharid schizophyllan, přítomný v houbě, vykazuje výrazné protirakovinné účinky proti různým typům tumorů, např. proti sarkomu S180, Ehrlichovu karcinomu a Lewisově plicnímu karcinomu.

Klinické japonské studie, týkající se využití této houby v kombinaci s konvenční chemoterapií, prokázaly prodloužení doby přežití u neoperovatelné rakoviny žaludku a u pokročilého karcinomu střev. Kromě toho dochází k prodloužení doby přežití i u pacientů s počínající rakovinou děložního krčku, avšak ne u nemoci ve stadiu III. V r. 1986 byl přesto schizophyllan v Japonsku schválen ke klinickému používání. Avšak schizophyllan, podobně jako lentinan, vykazuje aktivitu pouze při podaní i.v. nebo i.p. Také lektin, obsažený v houbě, vykazuje antiproliferační působení proti některým rakovinovým buněčným liniím, a kromě toho i inhibičními účinky na HIV-1 reverzní transkriptázu.
Schiziny A a B, přítomné v houbě, působí v podmínkách in vitro cytotoxicky proti buňkám EL4 rakovinové linii leukemie, MCF-7 rakovinové linii prsu a PC3 rakovinové linie prostaty u lidí.

Imunostimulační účinky: U myší postižených tumorem aktivoval schizophyllan makrofágy a zvýšil jejich buněčnou imunitu skrze obnovení aktivity potlačených NK buněk na jejich normální úroveň. Schizophyllan získaný z filtrátu kultur klanolístky obecné zvyšuje také tvorbu v-interferonu a interleukinu 2 u periferních krevních mononukleárních buněk, jakož i produkci cytokinu v monocytech u lidí.

Antibakteriální, antifungální a antivirové účinky: Z laboratorních pokusů dále vyplývá, že schizophyllan působí inhibičně proti bakteriím Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, jakož i na růst kvasinky Candida albicans. Kultury z podhoubí klanolístky obecné vykazovaly antibiotické působení také na grampozitivní bakterie a kvasinku Candida pseudotropicalis. Také methanolové extrakty z houby působí inhibičně proti bakteriím Bacillus subtilis a Staphyllococcus aureus. Lektin, přítomný v houbě, vykazuje inhibiční účinky na HIV-1 reverzní transkriptázu.

Chemoprotektivní účinky: U myší vystavených chemoterapii a ozařování obnovuje schizophyllan mitotické dělení buněk kostní dřeně a chrání je tak před negativními následky těchto terapeutických ošetření.

Antioxidační účinky: Ethanolové a methanolové extrakty z mycelia houby vykazují významné antioxidační účinky, za které jsou odpovědné zejména přítomné fenolické látky, flavonoidy a kyselina askorbová.

Analgetické účinky: Tři z pěti fenolických kyselin, obsažených v klanolístce obecné a podané intraperitoneálně myším, vykazovaly analgetické účinky.

Insekticidní účinky: Larvy škodlivé můry Spodoptera litura Fabricius krmené extrakty z klanolístky obecné vykazovaly opožděný vývoj a větší úmrtnost.

 

Další užitečné informace

  • Způsoby využití: Odvar, nálev, houbový prášek, tinktura.
  • Dávkování: K léčbě se doporučuje pít 3x denně odvar z 9-16 g houby, případně čaj s tinkturou.
  • Užívání v kombinaci: Není popsáno.
  • Kontraindikace a interakce: Nebyly pozorovány.

 

Zpracování klanolístky

Patří u indiánských obyvatel Mexika k oblíbeným druhům hub, takže po staletí tvořila doplněk jejich jídelníčku. Za tímto účelem se ve státech Tabasco, Veracruz a Oaxaca prodává běžně i na venkovských trzích.

Zužitkování bioaktivních látek obsažených v této houbě je v domácích podmínkách otázkou nápaditosti úpravy pro její vhodné užití. Podobně je tomu i u ostatních nejedovatých a zdraví prospěšných, ale tuhých a v běžně známých kuchyňských úpravách neupotřebitelných hub.

Za vhodnou úpravu pro konzumaci klanolístky obecné je možné považovat vodný výluh v podobě čaje. Lžíci čerstvých či usušených hub přelijte půllitrem vařící vody, přidejte lžičku citrusové kůry a ponechejte 20 minut vyluhovat. Během chladnutí vmíchejte k oslazení med. Čaj sceďte a popíjejte během dne.

Jiným příkladem vyzískání bioaktivních látek klanolístky obecné je pozvolné žvýkání čerstvé nebo usušené a najemno pokrájené plodnice této houby, až do jejího úplného rozmělnění se slinami a požití. To lze, v rámci prevence, provádět příležitostně a dlouhodobě.

Samozřejmostí je příprava tinktury z čerstvě posekané nebo ještě lépe namleté plodnice klanolístky. Postup výroby tinktury je na www.UcinkyTinktur.cz

Tip: Pro případné zvýraznění barvy a chuti nápoje přidejte během macerace špetku svého oblíbeného sypkého čaje.

 

Pozor při sběru

Při sběru této houby je ale zapotřebí jisté opatrnosti, jelikož patří mezi patogeny kategorie 8SL-1, které mohou ve velmi vzácných případech infikovat zvířata i lidi, kteří trpí výrazně oslabenou imunitou. Mohou u nich způsobit infekci dutin a horních cest dýchacích, případně přispět k astmatickým potížím.