Smrž obecný účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíSmrž obecný (latinsky Morchella esculenta) je typická jarní houba. Vyrůstá ve volné přírodě i v blízkosti lidských obydlí. Zasyrova jsou jeho plodnice křehké, duté a tvarově velmi proměnlivé. Léčivé vlastnosti byly zaznamenány u dvou druhů tohoto rodu hub - u smrže obecného a smrže špičatého. V obou případech jde o tržní houby. Jejich kulinářská kvalita je známá odpradávna. Chutnají ve všech známých úpravách, vynikající jsou především nadívané, hodí se též k masitým jídlům, do omáček i k sušení. Jde o pokusně pěstované houby.


Účinky smrže na lidské zdraví:

Jaké látky obsahuje?

Polysacharid galaktomannan, mannitol, tokoferoly, různé organické kyseliny, různé fenolické sloučeniny (např. kyselina protokatechuová, vanilová, p-hydroxybenzoová, p-kumarová, ferulová, quercetin a rutin), beta-karoten, lykopen, flavonoidy, několik sterolů, např. brassicasterol, peroxid ergosterolu, 5-dihydroergosterol, trilinolein, methyl myristát, 1-linoleoylglycerol, ceramid, mastné kyseliny (zejména kyselina linoleová, olejová, stearová a palmitová), 17 různých aminokyselin, saponiny, glykosidy, terpeny, vitaminy B, kyselina askorbová (vitamín C), minerální látky a stopové prvky (zejména vápník, měď, železo, zinek, hořčík a mangan).

 

Léčivé účinky v přehledu

  • Hlavní léčivé účinky: imunostimulační, protirakovinný, antioxidační, protizánětlivý, antibakteriální, antifungální, hepatoprotektivní, antimutagenní.
  • Lidové tradice: V Himálaji a v tradiční čínské medicíně TČM se smrž používá dlouhou řadu let při léčbě špatného trávení, zahlenění, kašle, záduchy a jako afrodiziakum.

 

Vědecky prokázané účinky

  • Imunostimulační účinky: Je způsobena přítomností vysokomolekulárního polysacharidu galaktomannanu a některých dalších polysacharidů. Ty působí na mukózní imunitní systém v gastrointestinálním (trávicím) traktu a navyšují aktivaci makrofágů (žírných buněk).
  • Protirakovinné účinky: Ethanolový extrakt působí proti zánětům i proti ascitickým a pevným tumorům. Trilinolein a steroly obsažené v houbě vývýznamně potlačují aktivaci nukleárního transkripčního faktoru NF-KB, čímž umožnují apoptózu nádorových buněk. Pokusy na myších prokázaly, že vodo-ethanolové výtažky z mycelia této houby chrání ledviny pokusných myší před toxickým účinkem cisplatinu a gentamycinu. Polysacharid extrahovaný z houby inhibuje in vitro proliferaci a růst buněk HT-29 rakovinové linie tlustého střeva u lidí.
  • Antioxidační účinky: jsou podmíněné především vysokým obsahem různých fenolických sloučenin a flavonoidů. Také 5-dihydroergosterol, přítomný v houbě, se vyznačuje antioxidačními účinky.
  • Protizánětlivé účinky: Houba působí proti akutním i proti chronickým zánětům, a to na úrovni srovnatelné s účinky obecně používaného diclofenaku. Za protizánětlivé vlastnosti může být zodpovědná i přítomnost peroxidu ergosterolu v myceliu houby. Tato látka se vyznačuje širokým spektrem biologické aktivity, např. antibakteriálními a protirakovinnými účinky proti různým rakovinovým liniím.
  • Antibakteriální a antifungální účinky: Bylo prokázáno antibakteriální působení extraktu z této houby proti pěti různým typům bakterií, zejména proti Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium a Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis a Bacillus mesentericus. Methanolové extrakty působí inhibičně hlavně proti Vibrio choleroe, zatímco ethanolové extrakty vykazují baktericidní aktivitu proti Escherichia colli. Ethylacetátová a butanolová frakce z houby vykazuje antifungální účinky prot i Aspergillus fumigatus.
  • Hepatoprotektivní účinky: Ethanolový extrakt z mycelia smrže obecného potlačuje u krys hepatotoxické účinky vyvolané působením alkoholu a CCI4. Hepatoprotektivní účinek je patrně výsledkem aktivace antioxidačních enzymů a vychytáváním volných radikálů.
  • Antimutagenní účinky: Methanolové extrakty ze smrže obecného vykazují antigenotoxické vlastnosti. Výrazným antimutagenním potenciálem (snížení mitotického indexu a aberace chromozomů) se vyznačovala zvláště kyselina protokatechuová, přítomná v této houbě!

 

Další užitečné informace

  • Způsoby využití, zpracování: čerstvé nebo sušené plodnice, houbový prášek, tinktura.
  • Dávkování: Není stanoveno.
  • Užívání v kombinaci: nevhodné.
  • Kontraindikace a interakce: Nebyly pozorovány.
  • Varování a upozornění: Před kuchyňským použitím je třeba houby povařit; nikdy se nejedí zasyrova!

 


RECEPTY:

Nadívané smrže

SUROVINY: Několik a raději větších smržů obecných, 200 g uzeného masa, 150 g jater, 1 cibule, 1-2 rohlíky, sklenka mléka, 2 lžíce másla, 1-2 vejce, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, 2 lžíce oleje (strouhaný sýr, čerstvé kuchyňské bylinky). 

POSTUP: Smrže důkladně opláchněte, krátce spařte a sceďte. Odkrojte třeně a klobouky smržů naplňte nádivkou.

Příprava nádivky: Odkrojené třeně smržů společně s nadrobno nakrájenou cibulí poduste na másle. Přidejte mleté uzené, játra, v mléce na m očený rohlík, vejce, přidejte sůl , pepř, podle chuti majoránku a dohladka vypracujte. Do případného zbytku nádivky vmíchejte strouhaný sýr, rozmanité kuchyňské bylinky a strouhanku, vytvarujte ji do podoby nadívaných smržů a obojí společně pečte přiklopené při 180°C. Během úpravy kontrolujte, přelévejte výpekem a odklopené dopečte.

 

Smrže v jíše

SUROVINY: Několik pěkných smržů obecných, 2-3 rohlíky, 2 silnější plátky másla, hrst jader lískových ořechů, 2-3 stroužky česneku, šálek vývaru z hub, sklenka suchého bílého vína, sůl

POSTUP:  Smrže důkladně osprchujte, krátce spařte, sceďte a odstavte. Odřízněte třeně, pokrájejte je na nudličky a použijte do jíchy. Z rohlíků vydlabejte střídku a kůrku nakrájejte na kostičky. Střídky dejte nasáknout do rozpuštěného másla, přidejte kůrky, nudličky třeňů hub, postupně přilévejte víno a vývar z hub, míchejte a osolte. Přidejte umleté ořechy, rozetřený česnek, zamíchejte a pohlídejte
si konečnou hustější konzistenci jíchy.

Odstavené hlavičky smržů pokrájejte podélně na půlky či příčně na kolečka, opečte je na másle, během opékání osolte a zakápněte vývarem z hub, redukujte do výpeku a podávejte v jíše. Jícha má rozmanité podoby, připravuje se i z chlebové střídky, s čerstvými bylinkami či nasladko se sušeným ovocem, ev. medovým sirupem.

 

Zdroj: Houby z boží léká