pstřeň účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování zpracování receptyPstřeň dubový (latinsky Fistulina hepatica) - díky svému charakteristickému vzhledu je snadno odlišitelný od ostatních druhů dřevních hub. Lidově se mu říká volský nebo jelení jazyk, a to proto, že po rozkrojení připomíná kus syrového hovězího jazyka. Z tohoto důvodu se mu v některých oblastech říká "masojed", "volský jazyk" anebo "dubové maso". Z důvodu jeho mírně nakyslé  huti je nejchutnější v boršči nebo naložený ve sladkokyselém nálevu. Roste nepříliš hojně na kmenech a bázích živých i mrtvých dubů.


Účinky pstřeně dubového na zdraví:

Jaké látky obsahuje

Tetrayne-tetraol, cinnatriacetiny A a B, polyacetylény trideca- 2,4,6,8-tetrayne, trans-trideca-4,6,8-triyn-2-en-1-ol, cis-dehydromatricarianol, trons-dehydromatricarianol a 2D:3L:4L-trideca-5,7,9, 11-tetrayn-1,2,3,4-tetra-ol, hydroxykyseliny, 6 organických kyselin (oxalová, akonitiková, citronová, jablečná a askorbová), 7 fenolických látek (kyselina kávová, beta-kumarová, ellagová, protokatechuová a skořicová, hyperosid aquercetin), beta-tokoferol, gama-tokoferol, 23 druhů mastných kyselin (ponejvíce kyselina linoleová, olejová a palmitová), karotenoidy.

 

Kdy ho sbíráme

červenec, srpen, září, říjen

 

Účinky na zdraví

Hlavní léčivé účinky: Protirakovinný, antibakteriální, antifungální, antioxidační.

Lidové tradice: V našem tradičním léčitelství se podpůrně používá při léčbě zánětu tlustého střeva a při léčbě Crohnovy choroby.

 

Vědecky prokázané účinky

  • Protirakovinné účinky: Podle klasické práce japonských badatelů z r. 1973 potlačují polysacharidy extrahované z myceliálních kultur této houby u myší s 80% účinností růst sarkomu S180 a s 90% účinností růst pevného Ehrlichova tumoru.
  • Antibakteriální a antifungální účinky: Pstřeň dubový působí inhibičně proti bakteriím Escherichia colli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Proteus vulgaris a Klebsiella pneumoniae. Methanolové extrakty (tzn. tinktura, postup výroby tinktur je uveden na www.WebinarTinktury.cz ) z houby se vyznačují inhibičním působením proti Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a houbě kropidláku žlutému (Aspergillus flavus). Tetrayne-tetraol, obsažený v houbě, vykazuje střední antibakteriální aktivitu proti Staphylococcus aureus a Salmonella typhi, srovnatelnou s cephalosporinem C, zatímco triacetylenové deriváty nazvané cinnatriacetiny A a B se vyznačují antimikrobiálními účinky proti grampozitivním  bakteriím Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus a Bacillus coagulans. Karotenoidy z mycelia pstřeně dubového vykazují významnou antifungální aktivitu proti kvasince Candida albicans.
  • Antioxidační účinky: Pstřeň dubový má také významné antioxidační vlastnosti, za které jsou odpovědné zejména různé fenolické látky a tokoferoly přítomné v této houbě.

 

Další užitečné informace

  • Způsoby využití: Čerstvé tepelně zpracované plodnice, nálev, odvar, tinktura.
  • Dávkování: není stanoveno.
  • Užívání v kombinaci: nebylo zkoumáno.
  • Kontraindikace a interakce: nebyly pozorovány.

 

Kulinářské recepty

Pstřeň v červeném kari

SUROVINY: Větší a svěží pstřeň dubový, 2 lžíce oleje, pasta červeného kari koření, sklenka vývaru, rybí omáčka, sůl, ev. kokosové mléko či smetana, listová petržel

Houby nakrájejte na plátky podobné silnějším dršťkám. Na oleji promíchejte kari pastu do uvolnění aroma, vložte houby, arestujte je, osolte, podlijte vývarem, přiklopené poduste do zhoustnutí (pstřeň má výrazně viskózní dužninu), během úpravy sbírejte pěnu. Houby vyjměte, omáčku přeceďte přes jemné síto, znovu zahřejte, ochuťte rybí omáčkou a vložte houby.

Tip: Variantou téhož je zavaře ní omáčky se stř i kem kokosového mléka nebo smetany a s nakrájenou petrželkou.

 

Volský jazyk v tomatové omáčce

SUROVINY: 500 g pstřeně dubového, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 80 g rajského protlaku, sůl, drcená směs barevných pepřů, mletá sladká červená paprika, špetka mletého kmínu, sklenka vývaru

Očištěný pstřeň nakrájejte na kostky. Na olej dejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte trochu utřeného česneku, houby, osolte, okořeňte a vše krátce arestujte. Zaprašte moukou, mletou paprikou, podlijte vývarem a při k lopené poduste do měkka. Nakonec přidejte rajský protlak a utřený česnek.

Tip: Milovníci ostřejší verze, dopřejte si a přidejte během tepelné úpravy malou chilli papričku.