Kotrč účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování zpracování recepty vařníKotrč kadeřavý (latinsky Sparassis crispa) - je to chuťově vynikající jedlá tržní houba, vhodná nejen k přípravě falešné drštkové polévky. Před kuchyňským použitím je ale třeba ji důkladně zbavit všech nečistot a jehličí, často dobře ukrytých mezi mnoha lupenitými větévkami plodnice. Roste poměrně hojně, a to hlavně při bázích a na kořenových nábězích borovic nebo v jejich těsné blízkosti. Jde o pokusně pěstovaný druh.


Účinky kotrče na zdraví:

Jaké látky obsahuje

1,3-beta-D-glukan označený zkratkou SCG, hanabiratakelidy A-C, sparassol, aromatické sloučeniny sparosid A a sparalidy A-C, seskviterpeny, ergosterol, peroxid ergosterolu, indolové sloučeniny, fenolické látky, fenolické kyseliny (zejména kyselina p-hydroxybenzoová a protokatechuová), deriváty dikarboxylové kyseliny ftalové, triptamin, melatonin, vitamin D2.

 

Kdy sbíráme

srpen, září, říjen a listopad

 

Účinky na zdraví

Hlavní léčivé účinky: Protirakovinný, imunomodulační, antibakteriální, antifungální, antivirový. hypoglykemický, hypocholesterolemický, antialergenní, antihypertenzní, antioxidační, protizánětlivý.

Lidové tradice: Používá se v prevenci rakoviny a při očistě tlustého střev.

Vědecky prokázané účinky

  • Protirakovinné a imunomodulační účinky: 1,3 -beta-D-glukany (SCG) vykazují protirakovinovou aktivitu proti pevné formě sarkomu S180 u myší, ale také zvyšují i imunomodulační aktivitu, a to dokonce i při jejich perorálním (přímá konzumace) používání. Zvýšená odpověď vyvolaná glukany spočívá v navýšení poměru NK buněk ("natural killer cells"- tj. přirozených buněk zabíječů) v játrech, slezině a peritoneální dutině, jakož i v navýšení produkce cytokinu IL-6. Pokusy in vitro prokázaly, že u lidí SCG aktivuje leukocyty a další složky imunitního systému. U myší indukuje SCG produkci gamma-interferonu (IFN-gama) a interleukinu-12 p70.
    Klinické studie naznačují možnost využití této houby jako podpůrného prostředku při léčbě rakoviny, což je v souladu s používáním této houby v tradičním léčitelství. Z horkých vodných výtažků plodnic kotrče byla dále izolována nízkomolekulární látka, která také vykazuje antitumorovou aktivitu, patrně v důsledku aktivace Th1 buněk, a další dvě látky inhibující produkci melaninu rakovinnými buňkami 816 melanomu. Kromě toho byly objeveny 3 jiné látky, nazvané hanabiratakelidy A-C, podílející se na protirakovinné aktivitě houby.
  • Antibakteriální, antifungální a antivirové účinky: Dichloromethanový extrakt z kotrče kadeřavého působí antibakteriálně zejména proti Bacillus subtilis a Escherichia colli. Antibakteriálně působí i pyrrolony a seskviterpenoidy přítomné v této houbě. V ní obsažený benzoát sparassol má naproti tomu fungistatický účinek např. proti dřevomorce domácí (Serpula lacrymans). Další dvě látky obsažené v houbě působí inhibičně proti bakterii Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) rezistentní na methicillin. Zajímavý je i nedávno objevený inhibiční účinek vodného výtažku této houby na aktivitu HIV-1 reverzní transkriptázy.
  • Hypoglykemické účinky: Dalším pozoruhodným účinkem kotrče kadeřavého je zvýšení hladiny proteinu adiponektinu u myší krmených potravou s přidanou mletou sušenou houbou. Ten mimo jiné chrání  organismus před rozvojem aterogenních (ateroskleróza) změn, potlačuje produkci reaktivních kyslíkových radikálů vyvolaných vysokou hladinou glukózy, zlepšuje inzulinovou rezistenci ve svalech a játrech a zlepšuje kontrolu glykemie při diabetu 2. typu.
    Na tomto preklinickém modelu byl tedy prokázán podpůrný účinek kotrče u diabetu 2. typu při použití přímo houbou, i když dávka v přepočtu na člověka rozhodně není malá. Pravděpodobně stejný mechanismus se uplatňuje i u prokázané podpory hojení ran u diabetických krys.
  • Hypocholesterolemické účinky: Extrakty z kotrče kadeřavého indukují hypocholesterolemické účinky u krys krmených dietou s vysokým obsahem cholesterolu, spočívající v ovlivnění metabolismu cholesterolu a redukci hladiny cirkulujícího cholesterolu.
  • Antihypertenzní účinky a zlepšení průtočnosti krve: U hypertenzních krys krmených touto houbou došlo k významnému snížení krevního tlaku a lepšímu průtoku krve.
  • Antialergenní účinky: Účinky houby proti alergenní rýmě (rinitidě) byly studovány u BALB/c myší. Orální aplikace extraktu z houby inhibovala kýchání indukované ovoalbuminem. Výsledky naznačují, že houba potlačuje symptomy alergenní rýma skrze potlačení imunitní odpovědi.
  • Protizánětlivé a antioxidační účinky: Vodné extrakty působí proti alergickým zánětlivým onemocněním. Předpokládá se, že za tyto účinky je odpovědný beta-glukan. Také hanabiratakelidy A-C obsažené v houbě působí proti zánětům a kromě toho mají i oxidační vlastnosti. Za antioxidační účinky jsou odpovědné také různé fenolické látky obsažené v houbě. Protizánětlivě působí i deriváty kyseliny ftalové, jež jsou v této houbě přítomné.
  • Hormonální účinky: je známo, že pokles hladiny ženského hormonu estrogenu je příčinou poruch v menopauze a různých dalších zdravotních potíží u žen. Nově bylo prokázáno, že extrakt z kotrče kadeřavého může působit jako "tichý" estrogen, který vykazuje výhody normálního hormonu estrogenu, avšak bez negativního účinku stimulace dělení rakovinových buněk (tzv. estriolový efekt).

 

Recepty do kuchyně

Rýže s kotrčem

SUROVINY: 400 g kotrče, 300 g jasmínové rýže, po sklence bílého suchého vína a houbového vývaru, 2 lžíce oleje, 400 g krůtích prsních řízků, 1 červená cibule, 100 g sušených rajčat v oleji, sůl, mletý černý pepř, čerstvá bazalka

Nečistot zbavený kotrč důkladně vyperte a čtvrt hodiny vařte v osolené vodě. Sceďte, odstavte a vývar smíchejte s vínem. Rýži spařte krátkým varem, slijte a odstavte. Na oleji zprudka orestujte nudličky masa, přidejte nakrájenou cibuli, proužky rajčat, houby a rýži. Osolte, okořeňte, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopené poduste a nechejte dojít doměkka. Během úpravy kontrolujte.

Tip: Podávejte zakápnuté olejem z rajčat a s rozemnutými lístky bazalky.

Zadělávaný kotrč

SUROVINY: 500 g kotrče, 100 g uzeného masa (šunky), 3 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, půllitr houbového vývaru, sůl, mletý černý pepř, čerstvá majoránka, po lžíci najemno strouhané mrkve, kořene celeru a petržele, 1 utřený větší stroužek česneku, lžíce kudrnky

Lesní hrabanky a vrostlých nečistot zbavený kotrč důkladně vyperte a čtvrt hodiny vařte v osolené vodě. Sceďte a odstavte, vývar nechte vychladnout. Na sádle osmahněte drobně nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a připravte světlou jíšku, do ní postupně přilévejte vývar z kotrče, míchejte a provařte na hladkou, hustou omáčku. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem, vložte strouhanou zeleninu, petrželku, na sousta nakrájený kotrč s drobně nakrájeným uzeným nebo šunkou. čtvrt hodiny zvolna vařte a odstavte.

Tipy: Před dokončením vmíchejte lžíci smetany, případně zakápněte teplým octem. I Zadělávaný kotrč chutná s bramborem vařeným ve slupce a oloupaným a výborný je i zapečený s těstovinami a strouhaným sýrem.