Pórek účinky zdraví použití využítí pěstování škůdci a chorobyPórek (latinsky Allium porrum) je zdravá zelenina, která je vhodná jak v těhotenství, tak i třeba na jarní očistnou kúru. Snadno se pěstuje, příjemně šťiplavě chutná a je bohatým zdrojem přirozeného přírodního vápníku. Pokud jste gurmán-labužník, zamilujete si ho se zálivkou se slunečnicovým olejem, oříšky a kozím sýrem.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • kocovina po pití alkoholu
  • angína, zánět mandlí
  • hlasivky - chrapot hlasivek
  • kašel - proti kašli
  • močopudný účinek - diuretikum
  • podpora peristaltiky střev (emoliencium)
  • zácpa - projímadlo, projímavý účinek
  • zahlenění, podpora vykašlávání
  • rýma
  • otoky
  • bodnutí hmyzu
  • kuří oka
  • červi, paraziti - antihelmentikum, antihelmentický účinek
  • mozoly
  • hubnutí, redukce hmotnosti
  • čištění pleti, rozjasnění pleti

Pěstování pórku na zahadě, výsev, hnojení

Zvolte si odrůdu podle období sklizně: některé nesnášejí velké mrazy. Můžete je vysévat na začátku února pod pařeništní okna nebo do teplého pařeniště. Jakmile dosáhnou sazenice velikosti tužky, přesaďte je do řádků vzdálených 30cm a mezi rostlinami ponechejte 15 cm.
Před přepichováním odstraňte polovinu listů a kořenů a rostliny nechejte 1 den až 2 povadnout, aby byly odolnější. Pórky z těchto raných výsevů se sbírají v červnu nebo červenci.
Pór není náročný na kvalitu půdy, přesto má raději půdu vlhkou, hlubokou a velmi bohatou na humus, pokud možno na slunečném místě. Než se rostliny oživí, pravidelně zalévejte, abyste udrželi půdu lehce vlhkou. Během pěstování dobré úrodě napomůže několik zálivek na bázi listového hnojivá nebo přihnojení organickým hnojivem.
Na začátku října přestaňte přihnojovat dusíkatým hnojivém.

 

Povídání o pórku, zlatoočce, třásněnce, molíkovi česnekovém a vrtalce pórkové

Larvy zlatoočky požírají třásněnky, malý hmyz žluté, občas černé barvy, který měří několik milimetrů a vysává z pórků mízu, takže nakonec uhnijí. Napomáhejte larvám tohoto predátora, aby se usadily ve vaší zahrádce společně s medonosnými rostlinami, neboje nakupte v obchodě se zahrádkářskými potřebami.

Pórky přesaďte na okraj či doprostřed záhonu s rajčaty nebo vedle řádků mrkve. Jejich vůně zahání molíka česnekového a vrtalku pórovou. Vůni póru rovněž zamaskují postřiky odvarem z vratiče nebo z černého bezu a blízkost aksamitníku (afrikánu) rozkladitého. Několik zálivek kopřivovou jíchou nebo kostivalovou přispěje k růstu rostlin. Před přesazením do nich na několik hodin malé pórky ponořte.

 

Účinky na zdraví

Antiflogistikum (protizánětlivý účinek), antiseptikum (desinfikuje), antitusikum (proti kašli), diuretikum (močopudný účinek), emoliencium (podpora peristaltiky střev), expektorans (podporuje vykašlávání), laxativum (projímavý účinek), anthelmintikum (proti červům ad. parazitům střeva). 

Bylináři používají celou rostlinu, včetně vedlejších kořínků a semen. Pór se stále používá ke zmírnění angíny, chrapotu, rýmy, otoků... Jeho vláknina napomáhají funkci střev nejen v těhotenství a pomáhají rovněž udržovat správnou hladinu cholesterolu. Nezapomeňte, že šťáva z pórku zmírňuje bodnutí hmyzu a pomáhá bojovat proti kuřím okům a mozolům. Pór je zelenina velmi používaná při hubnutí a redukčních dietách, zušlechťuje postavu a přitom rozjasňuje barvu pleti!

Pročišťující pleťová voda pro mastnou pleť

  • 3 pórky
  • 2 sklenice pramenité nebo měkké vody

Pórky povařte ve vodě. Tuto vodu používejte každý den jako pleťovou vodu, která vyčistí pleť a bude regulovat její vyměšování.
Tato pletová voda může zároveň posloužit jako kloktadlo v případě podráždění či bolestí v krku. Slavný císař Nero tuto metodu používal pravidelně, aby si uchoval jasný hlas pro zpěv!

Voda pro „lesklé" hnědé vlasy

  • 4 až 5 pórků 
  • 1 l pramenité nebo měkké vody

Pórky povařte. Vodu přecedťe a použijte při posledním opláchnutí umytých vlasů. Tato voda, pokud je používána pravidelně, lehce ztmaví vlasy a dodá jim lesk.

 

Využití pórku v kuchyni

Ne všichni milují výraznou chuť syrového póru. Nakrájený na velmi jemno je přesto příjemnou pochutinou do salátů. Ochutnejte se solí velmi mladé pórky, například ty, které vám zbyly z protrhávání v zahradě. Je to pochoutka! Pórek se snadno vaří a pokorně vládne kuchyni od 1. září do 31. prosince. Je ostatně velmi užitečný při „pročišťování" pleti po divokých oslavách... Vychlazený s citronovou šťávou a olivovým olejem nebo s klasickou zálivkou se snoubí s kozím nebo kravským sýrem.

Tepelně upravený je všude, od tradiční polévky přes slané koláče, pečivo z lístkového těsta s plody moře, vývarech, vařeném masu se zeleninou, až po přílohu k masům, rybám nebo cereáliím...

Je to chameleon, který nás každý den skromně pohostí! A nejezte pouze bílou část s výmluvou na to, že je nejlepší: zelené listy jsou jedlé a o mnoho bohatší na užitečné složky a antioxidanty!

Ocet s pórkem

  • 2 velké pórky
  • 1 láhev jablečného octa

Pórek nakrájejte na kolečka. Přibližně deset dnů jej nechejte macerovat v octu. Přecedte a použijte v zálivkách nebo na rozpuštění napečené šťávy z masa.

 

Pověra

Pórek je potřeba vysévat 5. února, protože "pokud pórky zaseješ na svatou Agátu, z jenodnoho stonku budeš mít čtyři."

 


Související pojmy:

pórková polévka ► pěstování ► účinky ► zdraví ► zdravotní ► sázení ► zapečený ► recepty ► quiche ► jak uskladnit