Zelenina
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 56379
Řeřicha setá (latinsky lepidium sativum) by se správně měla řadit spíš k bylinkám nebo salátům, ale je to natolik výjimečná rostlinka, že si určitě zaslouží samostatnou kapitolu. Málokdo ví, že její léčivé vlastnosti jsou skoro neuvěřitelné, i když je řeřicha vedle ředkvičky to první, s čím začínají všichni novopečení pěstitelé včetně dětí. Pěstování řeřichy má jenom samé výhody - roste rychle, takřka před očima a roste doslova vždy a všude - na záhoně, v truhlíku, na kousku vlhké vaty v zimě za oknem.
- afrodisiakum pro muže, zvýšení potence
- zánět močových cest
- suchý kašel
- astma bronchiale
- ledvinové kameny, ledvinový písek
- močové kameny, močový písek
- chudokrevnost, anémie, blednička
- dna
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- průjem
- křeče po jídle
- nevolnost po jídle
- porod - po porodu urychluje zmenšení (zavinutí) dělohy
- bolesti zad, bolesti páteře
- únava, nevýkonnost, nedostatek energie
- podpora laktace, podpora tvroby mateřského mléka
- detoxikace, "vyčištění těla"
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 50768
Asi u žádné plodiny na trhu nenajdete tolik různých odrůd, jako právě u papriky. Můžeme si vybrat nejen mezi feferony a zeleninovou paprikou, ale hlavně mezi různými tvary a barvami. Kulaté, podlouhlé, špičaté, žluté, zelené, oranžové, červené, fialové, nebo dokonce černé - nabídka je opravdu bohatá. Vždy bychom ale měli vybírat takové druhy, které jsou vhodné pro pěstování právě v našich klimatických podmínkách, protože papriky musí nejen vyrůst, ale i plodit a uzrát (předpokládám, že to je právě to, co po nich chceme).
- vysoký tlak krve, hypertenze
- ateroskleróza - prevence
- hypercholesterolémie, vysoká hladina cholesterolu
- křečové žíly, varixy
- zánět žil, flebitida
- žilní nedostečnost (chronická žilní insuficience CHŽI)
- bolesti svalů
- bolesti kloubů
- urychluje metabolismus (látkovou výměnu)
- zlepšuje krevní oběh
- podporuje trávení
- podporuje střevní peristaltiku
- hubí chorobné bakterie ve střevě (Salmonelóza, Shigelóza)
- obklady bolestivých kloubů (tlumí bolest, ale neléčí)
- průjem
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 73324
Každé léto v mnoha rodinách propuká doslova okurkové šílenství, kdy se zavařuje jedna sklenice okurek za druhou. Pár kousků pro chuť asi opravdu neuškodí, ovšem taková nadměrná konzumace kyselých okurek, jaká je u nás na venkově běžná, není zrovna ideální. Ne, že by byly zrovna zdraví nebezpečné, ale rozhodně nejsou ani žádným zvláštním přínosem. Určitě bychom je měli prostřídat se saláty z červené řepy, kysaného zelí nebo kvašené zeleniny.
- svaly - zlepšuje jejich stav
- šlachy - zlepšuje jejich stav
- klouby - zlepšuje jejich stav
- chrupavky - zlepšuje jejich stav
- vlasy, nehty - díky křemíku zlepšuje stav vlasů a nehtů
- detoxikační účinek
- akné - čistí kůži a zlepšuje její stav
- ekzém
- dna
- revma, revmatimus
- celulitida
- hubnutí, redukční dieta - vhodná při dietě
- bodnutí hmyzem
- otoky pod očima, vaky, pytle pod očima
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 34735
Mangold (latinsky beta vulgaris convar) nepatří mezi běžně pěstované zeleniny, tedy myslím u nás, protože v Itálii, Francii a Chorvatsku je velmi oblíbený, prodává se na trzích a pěstuje se snad na každé zahrádce. Rozhodně doporučuji, protože může nahradit dvě oblíbené zeleniny - špenát a chřest, které se obě považují za lahůdku, ale hůře se pěstují. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů špenát konzumovat nemohou (malé děti, lidé s ledvinovými kaménky) a také obvykle chutná i těm, kteří špenát „nemusí". Už proto, že se nerozvařuje na beztvarou kaši, ale zpracovává se nakrájený na kousky.
- křehké cévy, fragilita kapilár, zpevnění cévní stěny - pružnost, pevnost cév
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- prevence rakoviny, prevence nádorů
- chudokrevnost, anémie, blednička
- deprese
- poruchy nálady - rozlada
- klimakterium
- soustředění, paměť
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 49243
Křen selský (latinsky armoracia rusticana, cochlearia armoracia) - dříve býval křen běžnou součástí jídelníčku, i když si lidé asi nebyli vědomi jeho úžasných léčivých účinků. Pěstoval se na každé zahrádce a byl jednou z mála možností, jak vyrobit pikantní pokrm, protože pálivé papričky a hořčice byly spíš výsadou dalekých teplých krajů nebo honosných tabulí bohatých. Dnes většina lidí při dochucování jídla dává přednost právě hořčici a různým křenovým „konzervám" nebo dokonce kečupu před čerstvě strouhaným křenem.
- virové infekce - antivirotický účinek
- bakteriální infekce - antibakteriální účinek
- chřipka
- nachlazení
- angína, zánět mandlí
- zahlenění průdušek
- chrapot
- kašel
- podpora trávení, zlepšení vstřebávání živin z jídla
- očista střeva
- detoxikace
- probiotický účinek - vliv na rychlejší obnovu střevní mikroflóry (např. po užívání antibiotik)
- rekonvalescence po dlouhých nemocích
- prevence nemocí při sedavém způsobu života
- žlučové kaménky
- harmonizace hormonálního systému, endokrinního systému, žláz s vnitřní sekrecí
- dobrý účinek na staré lidi
- tonizace organismu
- bolesti kloubů
- ischias, ústřel
- omrzliny
- chrapot, ztráta hlasu, chraplavý hlas
- neuralgie
- neuropatie, neuropatická bolest
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 116461
Kedlubna (latinsky brassica oleracea var. gongylodes) - kedlubny bychom měli do jídelníčku zařadit častěji, protože z nutričního i léčivého hlediska je to doslova poklad. Při pěstování na zahrádce máme navíc jednu nespornou výhodu - pochutnáme si i na mladých lístečcích, které obsahují mnohem větší množství vitamínů i minerálních látek. Pokud zvolíme vhodnou odrůdu, můžeme kedlubny pěstovat postupně od jara až do zámrazu. Rozhodně doporučuji vyzkoušet i tradiční odrůdu „Gigant", která byla vyšlechtěna v bývalém Československu a je tudíž maximálně přizpůsobená našim podmínkám.
- prevence rakoviny dělohy, vaječníků, prsů, prostaty, tlustého střeva
- zlepšuje trávení - podpora činnosti žlučníku
- zácpa
- střevní mikroflora
- nepravidelná menstruace, nepravidelné měsíčky
- bolestivá menstruace, bolestivé měsíčky
- endometrioza
- prostata - potíže s prostatou
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 30855
Kadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.
- cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
- zácpa, posílení střevní peristaltiky
- jaterní dieta - je vhodný
- kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
- klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
- těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 18133
Kapusta se v naší kuchyni tolik nepoužívá, jednak kvůli nepříjemnému nadýmání, které způsobuje, ale hlavně proto, že mnoha lidem prostě nechutná. Je pravda, že je trochu tužší, takže i když se hodí velmi dobře jako příloha do polévky v kombinaci s ostatní zeleninou, musí se vložit do vývaru dříve než zbytek zeleniny, aby dostatečně změkla. Dalším problémem je také to, že delším (a nevhodným) skladováním hořkne, takže ze supermarketu si většinou přineseme hlávku, kterou si tak leda zkazíme sváteční oběd.
- vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění cév - čistí cévy
- pálení žáhy
- pálení žáhy
- podpora trávení - posiluje střevní peristaltiku
- zácpa
- rakovina tlustého střeva - prevence
- hubnutí - "rozpouští tuky"
- bolesti páteře, bolesti křížů
- bolesti kloubů
- revma, revmatismus, rvmatoidní artritida
- štítná žláza, štítnice - upravuje její činnost
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 87261
To, co obvykle považujeme za čínské zelí (čili ta podlouhlá hlávka zabalená v igelitu, kterou v marketech kupujeme na salát), se správně jmenuje zelí pekingské (brassica campestris). Čínské zelí (latinsky brassica chinensis) vypadá trochu jinak, má sice podobný tvar, ale netvoří pevné hlávky, je sytě zelené a u nás se moc nepěstuje a vlastně ani neprodává, pouze v několika specializovaných obchodech. Pěstovat na zahrádce můžeme oba dva druhy, protože oba mají své přednosti.
- dobrý vliv na trávení a na sliznice trávicího traktu
- usnadňuje trávení a metabolismus tuků
- vhodný při redukční dietě
- vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- zánět střev
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 10726
Čerstvá šťáva z červené řepy - řepu odšťavíme na odšťavovači, pijeme 200 ml 2x denně nalačno (15 minut před snídaní a obědem), můžeme ji smíchat s 300 ml mrkvové šťávy, protože nemá zrovna nejlepší chuť. Nemícháme ale s ovocnými šťávami, pouze se zeleninovými. Prášek z červené řepy - čerstvě sklizenou řepu oloupeme, nastrouháme, usušíme a rozemeleme na prášek.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 51085
Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod. Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu. Doma si ale vypěstujeme i různé druhy, dnes se dají koupit semínka řepy žluté, bíle pruhované, kulaté, podlouhlé a nebo třeba „baby beet", které vyrostou do velikosti větších ředkviček a můžeme je rovnou zavařovat.
- zdroj minerálních látek
- detoxikace, očištění organismu
- odstranění těžkých kovů z těla, organismu
- odstranění radioaktivních látek z těla, organismu (např. při kouření tabáku)
- prevence poškození těla při ozařování, radioterapii
- prevence poškození těla při chemoterapii
- dna
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- lupénka
- kožní nemoci, kožní problémy
- regenerace jater po dlouhodobém užívání drog
- regenerace jater po dlouhodobém užívání hepatotoxických léků
- chudokrevnost, anémie, podpora krvetvorby
- vysoká hladina cholesterolu v krevním séru - hypercholesterolémie
- regenerace cév, zlepšení pevnosti cév (fragilita kapilár)
- angina pectoris - nedokrvení srdečního svalu
- vysoký tlak, hypertenze, hypertenzní nemoc
- křečové žíly, varixy
- hemeroidy, hemoroidy, zlatá žíla, městky
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- dobrý stav organismu ženy před početím
- vrozené vývojové vady plodu - prevence
- zlepšuje výživu plodu v děloze
- žaludeční vředy (čerstvá šťáva z červené řepy)
- údajně má vliv na některé typy rakovinných nádorů - zpomaluje růst nádoru
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 28034
Česnek kuchyňský (allium sativum) - česneku spotřebuji takové množství, že by mi asi zahrada ani nestačila, proto ho kupuji čerstvý na trzích od farmářů. Na zahrádce vysazuji jenom pár stroužků kvůli chutné nati a také jako ochranu kolem růží, ovocných stromů, keřů nebo jahod. Česnekové výhonky si můžeme vypěstovat i v zimě, stačí do misky naskládat stroužky klíčky nahoru, umístit na světlé místo a pravidelně podlévat vodou. Vyrostou rychle, jsou velice chutné na osolený chléb s máslem a hlavně jsou cenným zdrojem vitamínů, které v zimě dost postrádáme.
- antibiotické účinky
- protivirový, antivirový účinek
- hubí plísně
- chřipka
- angína
- nachlazení
- kašel
- zánět průdušek - bronchitida
- zlepšuje trávení
- pozitivní vliv na střevní mikroflóru
- cukrovka a hyperglikémie - vliv na krevní cukr glukózu, stimulace tvorby inzulínu
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní choroba
- ateroskleroza, vápenatění cév, ateromové pláty tepen
- zlepšuje prokrvení tkání
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 33652
Černý kořen, hadí mord španělský (latinsky scorzonera hispanica) - vynikající křehká, lahůdková zelenina, která se dříve často pěstovala na zahrádkách. Dnes se vidí málokdy, především proto, že semínka špatně vzchází, většina z těch, které si zakoupíme v obchodě vůbec nevyklíčí a to leckoho odradí. Dalším problémem je vyrývání až 40 cm dlouhých kořenů, většinou se lámou a tím i znehodnotí. A konečně při loupání barví ruce mléčnou šťávou, která nejde umýt (podobně jako u pampelišky). To všechno jde ale snadno překonat, jako obvykle pouze stačí vědět jak na to.
- zdroj vitamínů a minerálů
- dieta při cukrovce, diabetu
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- střevní mikroflóra - obnovení střevní mikroflóry po léčby antibiotiky
- střevní chřipka
- chronický zánět močových cest
- močové kameny, močový písek
- ledvinové kameny, ledvinový písek
- látková výměna, metabolismus
- ekzém
- dna
- osteoporóza
- zlomenina kosti - podpůrný prostředek při léčbě
- kosti a klouby - vyživuje je
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 39429
Dýně - dříve se na zahrádkách pěstovaly pouze „goliáše", obří dýně, které dosahovaly hmotnosti kolem 60 kg i víc. I já mám ještě v živé paměti to podzimní šílenství, kdy bylo třeba celý obrovský plod (nebo i víc) zpracovat najednou a pomáhal každý kdo měl ruce, nohy. Vyráběli jsme z dýně kompoty „a la ananas" a aby to hezky vypadalo, vykrajovali jsme kulatým udělátkem kuličky. Několik hodin.
- semínka jsou významným zdrojem zinku
- dráždivý tračník
- zácpa
- průjem
- úprava činnosti střev
- protizánětlivý účinek
- kůže, vlasy, nehty - zlepšuje jejich stav
- hojení ran
- hojení zlomenin
- kožní nemoci
- infekční nemoci - podpůrná léčba
- posílení imunity, obranyschopnosti
- rekonvalescence po operaci a úrazu
- zvětšení prostaty, hypertrofie prostaty
- paraziti ve střevech - hlísti, škrkavky, roupi
- močové cesty - zánět močových cest
- ledviny - ledvinové nemoci a poruchy
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 21701
Cibule setá (latinsky allium cepa) - cibulový záhon dříve nechyběl na žádné zahrádce, dnes je k vidění spíš zřídka, protože spotřeba cibule v kuchyni je obrovská, zásoby z jednoho záhonu moc dlouho nevydrží. Přesto se však cibuli vyplatí pěstovat, ne sice na uskladnění (tu si můžeme ve skvělé kvalitě koupit na trhu nebo od farmářů), ale spíš jako pochoutku, kterou přidáváme syrovou do salátů nebo jen tak na osolený chléb s máslem. Největší dobrota je rajčatový salát připravený z domácích rajčat, cibule a bazalky dochucený solí, pepřem a majonézou, milovníci italské kuchyně mohou postrouhat i trochou mozzarelly.
- antibiotický účinek
- protivirový účinek
- chřipka
- nachlazení
- angína
- kašel
- zahlenění
- bronchitida, zánět průdušek
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní chodoba
- astma bronchiale
- nadýmání
- bolesti břiocha
- trávení
- likvidace nežádoucích bakterií - hnilobné a kvasné bakterie
- hnilobné procesy ve střevě, ve střevech
- zácpa
- impotence