Léčivé účinky rostlin lidmi ověřenéLéčivé rostliny fungují. A nejvíce si to člověk ověří nejen na sobě, ale i na přátelích a cizích lidech. Jsem rád, když mi lidé napíšou zpětnou vazbu, která léčivá rostlina jim pomohla na ten či onen  zdravotní problém. Rozhodl jsem se, že se o přínosy léčbou rostlinami podělním na jedné stránce. A právě toto je ona.


Účinky rostliny:

  • absces podkoží po operaci kýly - paní s abscesem podkoží po operaci pupečníkové kýly, vmasírovávala tea tree oil 3x denně a 2x denně obklady z kašovitě rozvařené cibule a anýzu.
  • borelióza - kamarádka měla boreliozu, první antibiotika vůbec nesnesla, druhá snesla, ale efekt přicházel velmi pomalu; doporučil jsem jí na posílení imunity tinkturu z hálek a hlavně tinkturu z křídlatky japonské - díky této kombinaci se kamarádka zbavila chronicky zvýšených teplot, silné únavy a nevýkonnosti a "vrátila se zpět mezi běžné lidi"
  • neuralgie trigeminu (šlehavá bolest v obličeji) - jak jsem se zde krátce nedávno zmínil, v září jsem dal našemu panu elektrikáři tinkturu z tepelně upravených bezinek a třezalky tečkované. Pán se celé roky trápil šlehavou bolestí v obličeji, při pravidleném užívání jsou bolesti slabější a hlavně méně časté, za což je po letech trápení velmi vděčný
  • nepravidelná menstruace - psala mi paní, které jsem dal tinkturu ze jmelí bílého, že ji užívala na doporučení té paní její dcera, které se upravila nepravidelná menstruace. Jmelí bílé je možné používat na nepravidelnou menstruaci, ale většinou se používá v kombinaci s jinými léčivými rostlinami.
  • mrtvice s poruchou hybnosti končetiny - jiná paní má manžela s následky po mrtvici, velmi dobře mu zabral pupečník asijský a třezalková tinktura, zlepšila se mu hybnost horní končetiny a má i lepší kongitivní funkce (pupečník asijský neboli centella asiatica dělá v mozku nové spoje mezi neurony a tak zásadně zlepšuje stav po CMP, ale dobře účinkuje u neuropatie a neuropatické bolesti třeba při cukrovce - např. retinopatii)
  • migréna - jedna sestřička ze zdravotnického zařízení kde pracuji, trpí letitými migrénami. Při směsné tinktuře majoránka 30%, tužebník 30%, kurkuma 10%, řimbaba 30% (3x denně) + guarana (ráno a v poledne) se její stav a kvalita života výrazně zlepšily (ještě jsem jí doporučil odvykat kouření, protože nikotin způsobuje stažení cév /vazokonstrikci/ a to migrény podporuje)
  • zlatý stafylokok - jiná paní na ložisko, kde byl stěrem zjištěn zlatý stafylokok si opakovaně stříkala propolisovou tinkturou (kterou jsem jí vyrobil a dal do sprayové lahvičky), na dalším stěru se v mikrobiologické laboratoři již stafylokoka nepodařilo vykultivovat
  • dna a kyselina močová - u jedné paní, které jsem dal tinkturu z bršelice kozí nohy se po měsíčním užívání značně zlepšila hodnota kyseliny močové v krevním séru (zjištěno laboratorně lékařem)
  • popálení kůže o horký předmět - na popálení je ideální třezalkový olej, ale ten už bohužel letos nemám, takže jsem u sebe na malou (12 mm) popáleninu od předmětu z mikrovlnky použil propolisovou tinkturu, která mi zabrala prakticky okamžitě a bolest utlumila, takže jsem cítil jen takovou otupělost v místě popálení, ne však silnou bolest; současně se rána hezky hojí a nezvniká nafouklý puchýř; na popáleninu jsem si dával i med.
  • naražený kloub a třezalkový olej - jedna paní píše:  "koupila jsem si od Vás třezalkový olej. Sestra spadla na koleno. Hned namazala, utáhla a měla tak trochu klidový režim. Koleno je na druhý den bez otoku. Jen trochu bolí. Je si jistá, že je to tím olejem. Vždy měla po pádu daleko větší problémy. Díky za olejíček!"
  • diabetická neuropatie a problémy při chůzi - paní píše: "Děkuji za doporučení pupečníku asijského. Mám neuropatii, zlepšila se mi chůze a to až překvapivě rychle. Nevěřila bych, jak jsou byliny účinné. Jsem zaskočená, mile."
  • absces podkoží v operační ráně po kýle - paní dobře zabrala opakovaná aplikace tea tree oilu
  • dna - přijela za mnou do vesnice paní s tím, že má několik dnů trvající urputné bolesti kloubů při dně. Dal jsem jí směsnou tinkturu bršlice kozí noha 50%, čubet benedikt 25% a jahodník (obecný); paní mi za 2 dny psala doslova že "běhá jako srnka", strašně moc mne to potěšilo. že jí léčivé rostliny zabraly a pomohly :)
  • zadní rýma - 29.1.2020 mi jedna paní napsala: "Dobrý den, moc Vám chci poděkovat. Dcera se díky vaší masti po roce zbavila zadní rýmy. Konečně má klid. Konečně každá viroza nekončí nasazením ATB. Moooooc děkujeme. Teď jde dcera do školky a už se nástupu tolik nebojím, protože máme mastičku. Pokud byste ještě měl zásobu. Vzala bych si zase 2 balení ať jsme připraveni. Ještě jednou moc děkuju za majoránkový zazrak"
    "Dobrý den. Sice už dááávno nejsem dítě, ale mast je skvělá. A pak jsem našla další využití. Mám astma a často mi něco sedí na průduškách a tak mast používám večer na hruď a ráno je to krásně uvolněný. 👌 Mockrát děkuji. 😁 Ještě najít něco co mi uvolní zatuhlé svaly od krku po lopatky a budu jako rybička."
  • rýma - 25.1.2020 mi napsal můj kamarád Robin: "Ahoooj Zbyňouši, takže seznámení s majoránkovou mastí 👌: Malá dostala přes noc fakt škaredou rýmu a i když jsme se snažili, jí co nejvíce ulevit na majoránkovou mast jsme si prostě ani za nic nevzpoměli.. Lámání a inhalovani lístků rymovniku je sice super věc, ale nahánět po posteli malou "vrtuli" aby jsme se dostali co nejblíž k nosu je občas dost nadlidskej úkon 😂😂 tak jsme na přeskáčku nad malou bděli.. Celej den stál za prd po probděné noci.. pokračovalo ještě víc umrčený mrně který sotva dýchá, jídlu ani pití moc nedala a večer když usla únavou, jsme zase nalámali lístky rýmovniku a ulehli s tim, že dýl jak 10 minut to stejně trvat nebude 😂😂 a pak mi svitlo 🌟 Zbyňouš a jeho mastička 🍀 dle návodu jsme namazali.. Spali jsme s malou přestávkou a mazáním skoro celou noc a o to bylo příjemnější ranní probuzení když se s postýlky ozvalo PAPAT 😂 rýma tak o 50% lepší. Děkujemeeeeeeee"
  • astma - jedna paní, které jsem poskytl tinkturu na astma mi napsala: "Pane doktore, moc díky. Konečně něco co funguje. Mám od vás tinkturu rei-shi, cordyceps, lapacho, kalisie a majoránka a funguje!!!!
  • borelióza - Užívala jsem: na boreliózu křídlatku 50%+pupečník 25%+třezalku 25%. U problémů spojených s boreliózou pociťuji znatelné zlepšení. Děkuji. AK
  • rakovina močového měchýře - "táta pil čaj z listu gravioly (+ vrbovku) na onko močového měchýře. Měl jít v r.2017 na zákrok a do třech měsíců ze zákroku sešlo, neb nebylo co odstraňovat (bez chemo i bez ozařování). Dnes stále bez nálezu ve věku 90let!" (informace zmíněná jedním ze čtenářů Facebooku, nemá souvislost s mnou doporučovanými bylinami)
  • pacientka s lichen sclerosus (původní dotaz pacientky byl zde)- co se týká svědění a celkovému diskomfortu, tak nejintenzivnější to je vždy před menzes a ovulací. S užíváním jsem začala v době, kdy mi nebylo úplně nejlépe, ale buď ricínový olej nebo tinktura dyskomfort velmi zlepšila a to ve velmi krátké době. Ricínový olej, musím uznat, funguje lépe než mnou užívaný měsíčkový olej. Také se mi zdá, že se barva sliznice lepší a to určitě tak o 30%, bílá místa ustupují, pokud se to bude takto lepšit je to velmi nadějné. Celkový komfort bude také o cca 30% lepší. Rozhodně zlepšení je, a to i v době, kdy se lichen projevovala velmi nepříjemně.
    Jen poznámku k tinktuře: předpokládám, že ta intenzivní vůně je z medvědího česneku. Z počátku mi byla téměř nepříjemná, ale jsem ráda, že jsem to překonala, tinktura pomohla :-)
  • paní, která si ode mne vzala tinkturu na klimakterium pro maminku - dobry vecer pane doktore,prilezitostne az bude moznost bych pozadala o 3x tinkturu yzop se salveji.
    Mamince uzasne pomaha...prvni vec co opravdu funguje😊😊😊
  • tiky očního víčka - užívala jsem od vás již několik tinktur a jsem spokojená, naposledy na tik ve víčku, třezalka s koprem. Tik povolil ale jakoby se stáhl do okraje víčka a jen jemně občas stahuje. Tinkturu s třezalkou ale nemůžu používat teď, když je jaro a sluníčko. 
  • silné menstruační krvácení a nepravidelná menstruace - psala mi paní, že užívala mou tinkturu ze jmelí bílého, její zkušenost (cistuji z Facebooku): metrorhagie bylo to silene obdobi dite vecne doma zameskana skola a diky teto tinkture mnohonasobne zlepseni i kdyz vychytavame kdy davat a kdy ne. Hlavne konecne rok bez provery coz je uspech moc dekujeme!

 

Zkušenosti sdělené lidmi bez vlivu na mé doporučení:

  • epilepsie - bacopu neboli brahmí používáme já i syn už dlouho oba máme epilepsii a někde jsem už je to cca 6let vyčetla že pomáhá zklidnit epi výboje a celkově zlepšuje kongitivní funkce a opravdu, s pauzami se synem ji užíváme , prvně jako kapičky ale jak syn rostl tak kupujeme prášek v kapslích a zlepšuje nám oboum spánek a synovi v kombinaci s omega 3 zlepšilo sousťředění což i mě..pro mě spolu se směsí na dobrou noc s levandulí a chmelem bylinky které mi pomohly se zbavit závislosti na léčivech epi které mi stejně nezabíraly eeg jsem měla jak rozbouřené moře a navíc ještě vedlejší účinky prostě po 25letech užívání jsem bez léčiv a cca 5let bez generalizovaneho záchvatu a co mi pomáhá jsou tyto 3 bylinky plus jsem přidala ostropestřec, dále hlavně spánkový režim plus strava bez glutamátu a umělých sladidel.. vážený Zbyňku moc Vám děkuji za tuto osvětu je skvělé že jako doktor podporujete přírodní léčbu je škoda že se do lidí rve tolik chemie, dle mě by měly být léky užívany až jako poslední možnost prvně by se měla řešit strava s denním režimem plus psychika nasadit různé doplňky stravy a léky až opravdu akutní berlička.