jak se starat o kraliky v zime podporte je i bylinkamiKrálíci jsou skvělá přizpůsobivá zvířátka, která mohou žít celoročně venku – a dokonce budou možná spokojenější než v kleci uvnitř bytu. Pokud ale chcete mít přes zimu venku letos králíky poprvé, je potřeba dát si pozor na několik věcí. Jak je na zimu připravit?


Účinky rostliny:

Vybavení a zateplení králíkárny

Pokud vaši králíci pijí běžně z napáječky, v zimě může být čas přejít na misky, aby ke kovovému pítku králík nepřimrzl. Voda v zimních měsících celkově vyžaduje více pozornosti. Zajícovci, stejně jako ostatní savci, potřebují po celý den dostatek tekutin. Voda ve venkovním výběhu však může rychle zamrznout a králík k ní tak rychle ztratí přístup. Proto je potřeba mít misek několik a pravidelně králíkům vodu doplňovat.

Druhá věc je také zateplení králíkárny. K tomu můžete použít karton, který umístíte pár centimetrů od stěn kotce a mezeru vyplníte slánou, senem a novinovým papírem. Druhou možností zateplení jsou různé vyhřívané termodečky (ideální pod misku) nebo slabší žárovky, které kotec vyhřejí.

 

Zimní strava

Už na podzim dochází u zvířat včetně králíků k přirozené změně stravování. Snaží se totiž nabírat tukové zásoby, které jim pomohou chladné měsíce přežít. Přestože trocha tukových zásob určitě neškodí, králík v domácím chovu bude mít i v zimě dostatečný příjem, takže od podzimu je dobré dbát na to, aby toho králík nesežral moc a nezačala u něj vznikat obezita.

V zimě bude velká část jeho stravy složená ze suchého sena a granulí. Nebojte se králíčkům občas podstrčit i kousek čerstvé zeleniny. Ideální je listová, ale nemusíte se bát ani mrkve nebo ovoce, na kterém si v malém množství pochutná, získá vitamíny a hlavně čerstvou stravu.

Jak v zimě doplnit vitamíny a minerály?

Jejich stravu můžete obohatit také o různé minerální látky nebo jim můžete už před zimou připravit domácí sušené bylinky. A jaké bylinky jim udělají nejlépe?

Určitě se bude hodit protizánětlivý heřmánek k podpoře imunity a boje proti zimním neduhům jako je rýma. Imunitu posiluje také hloh, který současně posiluje kardiovaskulární činnost.

Prospěšnou dobrůtkou může být také sušený květ chrpy s detoxikačním účinkem.

Vápník doplníte jetelem nebo pameliškou (listem i květem). Pampeliškový kořen je vhodný k broušení zubů. Jsou vaši králíci ve stresu? Zkuste sušenou levanduli.

Pokud budete králíkovi doplňovat vitamíny a minerální látky prostřednictvím bylinek nepřehánějte to s množstvím. Mělo by jít o speciální pochutinu. V příliš velkém množství mohou být léčivé bylinky škodlivé jak pro králíčky, tak samozřejmě i pro lidi.

 

Jak dopřát králíkům pohyb, když venku mrzne?

Králící potřebují dostatek pohybu, ale na zmrzlém povrchu by si mohli ublížit. Nejlepší je, pokud jim dáte šanci běhat v chladnější chodbě. Určitě je neberte do vyhřátého bytu. To by mohlo vést k teplotnímu šoku.

Pokud nemáte k dispozici chodbu, pro králíčka bude určitě lepší zůstat s dostatkem hraček a s parťákem v kotci, než běhat po venkovní námraze.

Zjistěte o chovu králíků více a pořiďte si všechny potřeby pro chov na e-shopu Ketris.cz.