Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.02 (66 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Mastička na omrzliny: hrst květů měsíčku lékařského nakrájejte nadrobno a dejte do 200 g roztaveného sádla. Sádlo dejte vzkypět a přikryté nechte do druhého dne odstát. Ráno opět sádlo roztavte a přefiltrujte přes plátno. Mastí potírejte postižená místa.

Číst dál...

  • omrzliny
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

Jetelová mast: 1 den zavadlé květy jetele zcela zalijeme olejem a macerujeme ve vodní lázni po dobu 4 hodin. Voda se nesmí vařit. Pote necháme macerat zchladnout, přefiltrujeme a zahustíme například včelím voskem v množství 7g na 56 ml macerátu nebo cca 25 g emulgačního vosku cetearyl alkohol na 75 ml macerátu. V tomto postupu se využívá tzv. macerace za tepla. Květy se mohou macerovat v oleji i za studena po dobu 6 týdnů pri pokojové teplotě.

Zdroj: www.mishabeauty.org 

Číst dál...

  • špatně se hojící rány
  • zatvrdliny
  • praskliny rtů a kůže,
  • jizvy prsou, prsní jizvy
  • staré boláky
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.18 (11 hlasů)

Přesličková tinktura: 10 g čerstvé přesličky rolní dejte do 50 g pravé režné, 14 dnů nechte vyluhovat na okně, na slunci. Denně směsí zamíchejte nebo ji protřepejte. Nakonec ji sceďte a přefiltrujte. Nohy řádně omyjte, osušte a pak do nich vetřete tinkturu. Pro její lepší vstřebání je možné nohy jemně ovázat plátnem nebo si obléci bavlněné ponožky.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

Aloe vera nápoj s malinami a mangem - recept: Oloupejte mango, pomeranč a meloun a vložte do mixéru. Přidejte maliny a šťávu, nebo gel z aloe vera a vše důkladně promixujte.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.38 (8 hlasů)

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem - recept: oloupejte červenou řepu, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Řepu i jablka vložte do odšťavňovače. Pokud použijete gel z aloe, vložte jej do odšťavňovače také, případně do získané šťávy z řepy a jablka vmíchejte šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen. Podle potřeby dochuťte solí.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (18 hlasů)

Med s aloe vera - recept: listy aloe omyjte a zbavte bodlin. Uložte na 10 dní do chladničky. Poté je zbavte slupky a v hmoždíři utřete na kaši. Přidejte med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše vložte do hrnce a za stálého míchání pár minut ohřívejte při nízké teplotě. Směs se nesmí začít vařit. Posléze sundejte z plamene, nechte vychladnout a přelijte do zavařovací sklenice.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.09 (11 hlasů)

Džus z aloe vera - recept: dužinu aloe vera vložte do mixéru, přidejte med, džus, minerální vodu a vše důkladně promixujte. Džus je určen k rychlé spotřebě.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.18 (11 hlasů)

Kandovaná aloe vera - recept: gel z čistého listu nahrubo naporcujte nožem, smíchejte s cukrem a vložte do sklenice s pevným uzávěrem. Nechte pár dní odstát a každý den ji alespoň jednou promíchejte. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.21 (72 hlasů)

Sirup z aloe vera - recept: Rozmixujte gel z listu aloe vera v mixéru. Povařte šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut. Občas promíchejte a poté přelijte do uzavíratelné sklenice. Sirup nechte vychladnout, uchovávejte v chladničce. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.57 (21 hlasů)

Sedmikráskový sirup vyráběný za tepla - recept: 250 g květů sedmikrásky, půlka citrónu, 400 g cukru, jeden litr vody. Květy zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka pokrájený citron, necháme louhovat přes noc. Přecedíme, osladíme a svaříme do hustoty sirupu. Můžeme plnit do sklenic a v zimě přidávat do čaje.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.29 (7 hlasů)

Rdesno peprník slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

Kuklík městský - sušeného oddenku používáme jako náhradu hřebíčku a skořice, nejvhodnější je namlít sušený oddenek v ručním mlýnku na kávu a pak přidávat třeba do ovesné nebo kukuřičné kaše, perníku a koláčů.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (15 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniBazalkový olej: svazek čerstvé bazalky opláchněte, důkladně osušte a natrhejte na kousky. Ty pak dejte do čistě vymyté sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby rostlinka nevykukovala nad hladinu. Sklenici uzavřete a na 14 dní odložte na tmavé místo. Pokud chcete, aby vám olej vydržel co nejdéle, po dvou týdnech ho přeceďte a dál už skladujte bez bylinek. Využití pro něj najdete určitě v kuchyni, například jako na zálivku do salátů nebo jako dochucovadlo.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.14 (14 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniZmražená bazalka: pro kuchyňské účely je vhodnějším způsobem zakonzervování zamražení. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout. Poté nasekejte a zamrazte v sáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící.