bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.39 (23 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.28 (29 hlasů)

Sirup z aloe vera - recept: Rozmixujte gel z listu aloe vera v mixéru. Povařte šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut. Občas promíchejte a poté přelijte do uzavíratelné sklenice. Sirup nechte vychladnout, uchovávejte v chladničce. Doba trvanlivosti je asi 3 měsíce.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (9 hlasů)

Sedmikráskový sirup vyráběný za tepla - recept: 250 g květů sedmikrásky, půlka citrónu, 400 g cukru, jeden litr vody. Květy zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka pokrájený citron, necháme louhovat přes noc. Přecedíme, osladíme a svaříme do hustoty sirupu. Můžeme plnit do sklenic a v zimě přidávat do čaje.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Rdesno peprník slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Kuklík městský - sušeného oddenku používáme jako náhradu hřebíčku a skořice, nejvhodnější je namlít sušený oddenek v ručním mlýnku na kávu a pak přidávat třeba do ovesné nebo kukuřičné kaše, perníku a koláčů.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.75 (8 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniBazalkový olej: svazek čerstvé bazalky opláchněte, důkladně osušte a natrhejte na kousky. Ty pak dejte do čistě vymyté sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby rostlinka nevykukovala nad hladinu. Sklenici uzavřete a na 14 dní odložte na tmavé místo. Pokud chcete, aby vám olej vydržel co nejdéle, po dvou týdnech ho přeceďte a dál už skladujte bez bylinek. Využití pro něj najdete určitě v kuchyni, například jako na zálivku do salátů nebo jako dochucovadlo.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.27 (11 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniZmražená bazalka: pro kuchyňské účely je vhodnějším způsobem zakonzervování zamražení. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout. Poté nasekejte a zamrazte v sáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (7 hlasů)

bazalka olej zmrazeni suseniSušená bazalka: mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe v době květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.88 (8 hlasů)

bylinkova ustni voda z hrebicku skorice maty a petrzele na bolave zuby zanet dasni a pro osvezeni dechuPro zdraví svých zubů a svěží dech, si připravíme čistě přírodní ústní vodu, která Vám bude určitě i chutnat. 


  • Hřebíček (od nepaměti používaný při nejrůznějších bolestech zubů a dásní, jako účinné anestetikum). 
  • Skořice (silné dezinfekční účinky)
  • Máta (dezinfikuje, osvěžuje dech a mírně znecitlivuje)
  • Petržel (zpříjemní dech)

Čtvrt litru vody přivedeme k varu a postupně přidáváme 1 ks na kousky rozlámané skořice 5 ks hřebíčku, hrst nasekané máty a nakonec hrst nasekané petrželky. Vaříme 5 min., odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Přecedíme přes kávový filtr nebo jemné sítko.
Můžete přidat také další bylinky, které příznivě působí na dásně a celou ústní dutinu, např. šalvěj, fenykl, heřmánek.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Nálev z perily - kávovou lžičku sušené nati nebo dvě lžičky čerstvé zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 3x denně při nachlazení s kašlem a horečkou nebo při astmatu a alergiích.

  • nachlazení
  • kašel
  • astma
  • horečka
1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Nálev z lebedy - 2 polévkové lžíce sušených listů nebo 3 lžíce čerstvých listů i s natí (sbíraných před květem) zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 2x denně při dně, revmatismu a kožních problémech.

  • dna 
  • revma, revmatismus, revmatoidní artritida
  • kožní nemoci
1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Čerstvá šťáva z lebedy - celou nať s listy odšťavíme na odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme. 100 ml šťávy smícháme s lžící medu a pijeme 2-3x denně pri křivici a osteoporóze, při nedostatku vápníku ve stravě stačí několikrát týdně jednou denně

  • osteoporóza, řídnutí kostí
  • křivice
1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Šťáva na zlepšení zraku: karotka 200 ml, endivie 50 ml, celer 50 ml. Pijeme každý den pravidelně po dobu několika týdnů.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

redkev redekev cerstva stava sirup pripravaSirup proti kašli a nachlazení z ředekve - příprava: z ředkve odřízneme horní plátek a ještě jedno další kolečko, ve kterém vyřízneme otvor. Plátek s vyříznutým kolečkem vrátíme na bulvu, do „díry" nasypeme cukr a zaklopíme uříznutou „pokličkou". To vše provedeme večer, protože přes noc se cukr rozpustí, smísí se šťávou z ředkve a vytvoří dávku léčivého sirupu na celý den. Užíváme po lžičkách, večer kolečko s otvorem sníme a uřízneme další, ve kterém vyřízneme otvor, vrátíme na bulvu, zaplníme cukrem... Když spotřebujeme celou bulvu, jsme obvykle zdraví.

  • kašel
  • nachlazení
1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

redkev redekev cerstva stava sirup pripravaČerstvá šťáva z ředekve na trávicí potíže - černou ředkev nastrouháme, vymačkáme šťávu a necháme ji 6-12 hodin uležet v zakryté skleněné nádobě v lednici, aby ztratila palčivou chuť. Poté užíváme 4x denně 2 kávové lžičky nebo 1x denně (nejlépe ráno nalačno) 30 ml. Užíváme maximálně 4 týdny při poruchách trávení (dyspepsie, dráždivý tračník, nadýmání), k očistě jater a ledvin nebo při žlučových kaméncích.

  • nadýmání
  • trávicí potíže
  • dráždivý tračník
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.75 (8 hlasů)

bez cerny bobule kulicky plody recepty zpracovani suseni dzem stavaŠťáva z bobulí černého bezu, bezinek - příprava: dobře vyzrálé bezinky opereme, krátce rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 10 minut.

 

  • nachlazení, prochladnutí
  • vypocení se
  • ničí hnilobné bakterie
  • zahlenění
  • močopudný účinek
  • zácpa - projímavý účinek
  • rýma (inhalace)
  • zánět průdušek (bronchitida)
  • bolesti hlavy
  • bolesti obličeje
  • bolesti zubů
  • bolesti uší
  • křečové žíly (obklady)
  • nevové bolesti (bolesti nervového původu)
  • neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
  • výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias