bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

bezovy bezinkovy liker liker z kulicek bezu cerneho recept postup navod vyroba suroviny 2Bezinkový likér - recept: Nechte šťávu s cukrem povařit, až se cca 1/2 litru odpaří, přidejte kávu. Roztok musíte přecedit přes jemnější sítko, nechte trochu zchladnout, přidejte rum, nalijte do lahví. Osobně nechávám likér trochu "dozrát", vy nemusíte. Likér držte v chladném místě, např. ve sklepě. Chladnější je i chutnější. Budete-li chtít změnu, přidejte anýz.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinkový kompot, kompot z kuliček bezu černého - recept: bezinky odstopkujte a očistěte. Vložte je do sklenic a prosypte cukrem. Nechte odstát jeden den. Druhý den ke slehlým bezinkám přidejte další plody a znovu zasypte cukrem. Nechte den odstát a třetí den doplňte sklenice docela plody a cukrem, uzavřete sklenice a sterilujte 13 minut při teplotě 80 °C.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinková šťáva s vanilkou - recept: odstopkované a očištěné bezinky vložte do nádoby a zalijte horkou vodou, přisypte kyselinu citronovou a nechte jeden den odstát. Druhý den přidejte hřebíček, vanilku, cukr a vařte 20 minut. Nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelných lahví. Uchovávejte v chladu.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceVánoční bezinkové víno - recept: odstopkujte a očistěte bezinky, vložte je do hrnce, přilijte vodu a nechte 15 minut povařit. Poté přidejte hřebíček, pepř a nové koření a vařte dalších 15 minut. Směs přeceďte, zasypte cukrem a vařte dalších 10 minut. Odstavte z plotny a nechte zchladnout. Do vlažné tekutiny přidejte droždí a nechte odstát jeden den. Druhý den zamíchejte a nechte další den kvasit. Třetí den přeceďte do velkého demižonu, převažte plátýnkem a nechte v teple pár dní stát. Poté stočte do vhodných lahví.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceBezinko-kávový likér - recept: Bezinky operte a odstopkujte. Vložte do hrnce, přilijte vodu a nechte vařit asi 20 minut. Šťávu přeceďte, přidejte cukr a znovu povařte 20 minut. Poté přidejte vanilkový cukr a kávu a vařte ještě 5 minut. Odstavte, odstraňte případnou pěnu a nechte zchladnout. Do chladné tekutiny vlijte ještě rum, nebo vodku, promíchejte a slijte do vhodných lahví. Uskladňujte v chladničce.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

bezinky bez cerny kulicky kompot stava vino liker pomazanka recept postup navod priprava suroviny ingredienceSladká pomazánka z kuliček bezu černého (bezinek) a jablek - recept: jablka oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, přisypte cukr a chvíli vařte. Po 10 minutách přidejte na kousky rozlámanou čokoládu na vaření a šťávu z bezinek. Povařte asi 5 minut a vmíchejte kyselinu citronovou. Horkou směsí naplňte skleničky, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladničce.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Želé z vonné pelargónie - recept: listy muškátu se omyjí. Vloží se do mísy, přidá se zázvor, víno, voda, jablečná a citrónová šťáva, promíchá, zakryje a nechá se přes noc vylouhovat. Tekutina s listy se pak zahřeje ve vhodné nádobě až k bodu varu, pak se scedí. Poté se podle pokynů na balení svaří s želírovacím cukrem. Horká tekutina se nalije do skleniček, ihned se uzavřou a překlopí dnem vzhůru. Recept lze použít i pro jiné silně vonící bylinky, například pro levanduli.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Fialkový, violkový sirup, sirup z fialky, violky - recept: působí blahodárně při zahlenění průdušek a při kašli. Z 50 g květů odstraňte zelený kalíšek, spařte je 100 ml vroucí vody a nechte stát 24 hodin, potom přeceďte přes plátno. V nálevu rozpusťte 150 g cukru a 20 minut zahřívejte. Opět přeceďte přes plátno. Užívejte 1 čajovou lžičku 3x denně.

  • bronchitida, zánět průdušek
  • kašel
  • zahlenění
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Mastička na omrzliny: hrst květů měsíčku lékařského nakrájejte nadrobno a dejte do 200 g roztaveného sádla. Sádlo dejte vzkypět a přikryté nechte do druhého dne odstát. Ráno opět sádlo roztavte a přefiltrujte přes plátno. Mastí potírejte postižená místa.

  • omrzliny
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Jetelová mast: 1 den zavadlé květy jetele zcela zalijeme olejem a macerujeme ve vodní lázni po dobu 4 hodin. Voda se nesmí vařit. Pote necháme macerat zchladnout, přefiltrujeme a zahustíme například včelím voskem v množství 7g na 56 ml macerátu nebo cca 25 g emulgačního vosku cetearyl alkohol na 75 ml macerátu. V tomto postupu se využívá tzv. macerace za tepla. Květy se mohou macerovat v oleji i za studena po dobu 6 týdnů pri pokojové teplotě.

Zdroj: www.mishabeauty.org 

  • špatně se hojící rány
  • zatvrdliny
  • praskliny rtů a kůže,
  • jizvy prsou, prsní jizvy
  • staré boláky
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Přesličková tinktura: 10 g čerstvé přesličky rolní dejte do 50 g pravé režné, 14 dnů nechte vyluhovat na okně, na slunci. Denně směsí zamíchejte nebo ji protřepejte. Nakonec ji sceďte a přefiltrujte. Nohy řádně omyjte, osušte a pak do nich vetřete tinkturu. Pro její lepší vstřebání je možné nohy jemně ovázat plátnem nebo si obléci bavlněné ponožky.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Bylinkový ledový čaj - recept: vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Aloe vera nápoj s malinami a mangem - recept: Oloupejte mango, pomeranč a meloun a vložte do mixéru. Přidejte maliny a šťávu, nebo gel z aloe vera a vše důkladně promixujte.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem - recept: oloupejte červenou řepu, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Řepu i jablka vložte do odšťavňovače. Pokud použijete gel z aloe, vložte jej do odšťavňovače také, případně do získané šťávy z řepy a jablka vmíchejte šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen. Podle potřeby dochuťte solí.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Med s aloe vera - recept: listy aloe omyjte a zbavte bodlin. Uložte na 10 dní do chladničky. Poté je zbavte slupky a v hmoždíři utřete na kaši. Přidejte med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše vložte do hrnce a za stálého míchání pár minut ohřívejte při nízké teplotě. Směs se nesmí začít vařit. Posléze sundejte z plamene, nechte vychladnout a přelijte do zavařovací sklenice.