Receptury
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 18400
Sušená bazalka: mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe v době květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 15319
Pro zdraví svých zubů a svěží dech, si připravíme čistě přírodní ústní vodu, která Vám bude určitě i chutnat.
- Hřebíček (od nepaměti používaný při nejrůznějších bolestech zubů a dásní, jako účinné anestetikum).
- Skořice (silné dezinfekční účinky)
- Máta (dezinfikuje, osvěžuje dech a mírně znecitlivuje)
- Petržel (zpříjemní dech)
Čtvrt litru vody přivedeme k varu a postupně přidáváme 1 ks na kousky rozlámané skořice 5 ks hřebíčku, hrst nasekané máty a nakonec hrst nasekané petrželky. Vaříme 5 min., odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Přecedíme přes kávový filtr nebo jemné sítko.
Můžete přidat také další bylinky, které příznivě působí na dásně a celou ústní dutinu, např. šalvěj, fenykl, heřmánek.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6664
Nálev z perily - kávovou lžičku sušené nati nebo dvě lžičky čerstvé zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat, pijeme 3x denně při nachlazení s kašlem a horečkou nebo při astmatu a alergiích.
- nachlazení
- kašel
- astma
- horečka
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5794
Nálev z lebedy - 2 polévkové lžíce sušených listů nebo 3 lžíce čerstvých listů i s natí (sbíraných před květem) zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 2x denně při dně, revmatismu a kožních problémech.
- dna
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- kožní nemoci
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5918
Čerstvá šťáva z lebedy - celou nať s listy odšťavíme na odšťavovači nebo pomeleme a vymačkáme. 100 ml šťávy smícháme s lžící medu a pijeme 2-3x denně pri křivici a osteoporóze, při nedostatku vápníku ve stravě stačí několikrát týdně jednou denně
- osteoporóza, řídnutí kostí
- křivice
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6338
Šťáva na zlepšení zraku: karotka 200 ml, endivie 50 ml, celer 50 ml. Pijeme každý den pravidelně po dobu několika týdnů.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5517
Sirup proti kašli a nachlazení z ředekve - příprava: z ředkve odřízneme horní plátek a ještě jedno další kolečko, ve kterém vyřízneme otvor. Plátek s vyříznutým kolečkem vrátíme na bulvu, do „díry" nasypeme cukr a zaklopíme uříznutou „pokličkou". To vše provedeme večer, protože přes noc se cukr rozpustí, smísí se šťávou z ředkve a vytvoří dávku léčivého sirupu na celý den. Užíváme po lžičkách, večer kolečko s otvorem sníme a uřízneme další, ve kterém vyřízneme otvor, vrátíme na bulvu, zaplníme cukrem... Když spotřebujeme celou bulvu, jsme obvykle zdraví.
- kašel
- nachlazení
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7244
Čerstvá šťáva z ředekve na trávicí potíže - černou ředkev nastrouháme, vymačkáme šťávu a necháme ji 6-12 hodin uležet v zakryté skleněné nádobě v lednici, aby ztratila palčivou chuť. Poté užíváme 4x denně 2 kávové lžičky nebo 1x denně (nejlépe ráno nalačno) 30 ml. Užíváme maximálně 4 týdny při poruchách trávení (dyspepsie, dráždivý tračník, nadýmání), k očistě jater a ledvin nebo při žlučových kaméncích.
- nadýmání
- trávicí potíže
- dráždivý tračník
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8474
Šťáva z bobulí černého bezu, bezinek - příprava: dobře vyzrálé bezinky opereme, krátce rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (žádnou vodu nepřidáváme) a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 °C asi 10 minut.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6214
Džem z bobulí černého bezu, bezinek - recept: kuličky bezu rozvaříme. Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Nakonec přidáme trochu šťávy z citronu (nebo kyseliny citronové) a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 14064
Sušení černého bezu, bezu černého - postup: bezinky natrháme v celých chomáčcích, zavěsíme je mimo dosah slunce a necháme zaschnout. Pak je otrháme a v otevřené troubě při mírném teple asi 50 °C sušíme. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku. Používáme je pro přípravu čaje. Na šálek čaje potřebujeme lžičku bezinek, které necháme luhovat asi deset minut.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 41264
"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni." Toto staré české přísloví naznačuje, že bez černý patří mezi významné léčivé rostliny a že si bezinky naši předkové velice považovali. Bohužel bez černý (sambucus nigra) mnoho lidí považuje za nežádoucí zaplevelující dřevinu. Přitom jde o cenné ovoce. Má vysoký obsah glykosidů, slizovitých látek a cholinu i vitaminu C.
- nachlazení, prochladnutí
- vypocení se
- ničí hnilobné bakterie
- zahlenění
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- rýma (inhalace)
- zánět průdušek (bronchitida)
- bolesti hlavy
- bolesti obličeje
- bolesti zubů
- bolesti uší
- křečové žíly (obklady)
- nevové bolesti (bolesti nervového původu)
- neuritida a nerugalgie trigeminu (trojklanného nervu)
- výhřez meziobratlové ploténky (diskopatie) a ischias
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6385
Odvar z pastiňáku na ledviny, trávení a močové kameny - 2 kávové lžičky sušeného pastináku zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 15 minut vařit a 15 minut vyluhovat. Pijeme 2-3x denně při problémech s ledvinami, močovými kaménky nebo trávením.
- nemoci ledvin
- močové kameny, ledvinové kameny a písek
- potíže s trávením
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 12375
Petrželové víno na posílení srdce - 10 listů naťové petržele, i 1 bílého vína a 1 lžíci vinného octa vaříme 10 minut, přidáme 300 g medu a vaříme další 4 minuty. Slijeme, užíváme likérovou sklenku denně (nejlépe ráno) při angině pectoris, srdeční ischémii, arytmii a dalších nemocech srdce.
- angina pectoris, nedostatečné prokrvení srdce
- arytmie
- různé nemoci srdce
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 11167
Okurková limonáda, okurkové smoothie s bylinkami (mátou, meduňkou) - recept: nastrouháme na jemno okurku, vymačkáme do nastrouhaných okurek citron či limetku, zasypeme troškou cukru - nejlépe třtinovým. Rozpustíme cukr, vyčkáme. Přes sítko či plátýnko vymačkáme do chlazené sodovky. Podává se chlazená, s kouskem okurky třeba, taky lístek meduňky či máty. Smoothie vyrobíme tak, že okurku odšťavníme v odšťavňovači, přidáme cukr. Studenou limonádu můžeme nebo nemusíme přidat - dle uvážení. Opět přidáme bylinku. Dobrou chuť.
- svaly - zlepšuje jejich stav
- šlachy - zlepšuje jejich stav
- klouby - zlepšuje jejich stav
- chrupavky - zlepšuje jejich stav
- vlasy, nehty - díky křemíku zlepšuje stav vlasů a nehtů
- detoxikační účinek
- akné - čistí kůži a zlepšuje její stav
- ekzém
- dna
- revma, revmatimus
- celulitida
- hubnutí, redukční dieta - vhodná při dietě
- bodnutí hmyzem
- otoky pod očima, vaky, pytle pod očima