bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.39 (23 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (27 hlasů)

medunkovy sirup recept postup navod priprava suroviny ingredienceMeduňkový sirup přidáváme do nápojů, ale klidně jenom do vody k přípravě šťávy. Sirup z meduňky je výborný také do čaje před spaním. Všechny účinky meduňky lékařské jsou zde. Meduňkový sirup přidáváme do nápojů, ale klidně jenom do vody k přípravě šťávy. Sirup z meduňky je výborný také do čaje před spaním. Všechny účinky meduňky lékařské na lidské zdraví jsou zde. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.58 (19 hlasů)

levandulovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceLevandulový likér - recept, postup, návod: Smícháme květy levandule, šťávu z citronů, skořici a vodu, krátce necháme probublat varem - asi 10 minut.
24 hodin nechat odstát, vymačkáme pečlivě květy levandule a skořici. Macerát přefiltrujeme přes plátno, vatu v sítku nebo filtrační papír.
Do macerátu přidáme cukr a za mírného varu opět krátce provaříme do rozpuštění cukru. Okamžitě po rozpuštění naléváme do lahví a zašroubujeme.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.53 (64 hlasů)

Lichořeřišnicová tinktura recept postup návod příprava suroviny ingredienceLichořeřišnicová tinktura, tinktura z lichořeřišnice větší - recept, návod, suroviny, ingredience, složení: 150 g semen (a/nebo nai vč. květů) lichořeřišnice rozdrťte, zalijte 60-85% alkoholem a nechte na teplém místě 14-60 dnů macerovat. Potom sceďte např. přes bavlněné vymačkávací sítko.

  • antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
  • infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
  • záněty močových cest
  • zápal plic (zánět plic)
  • zánět prostaty
  • žaludeční vředy
  • zánět vaječníků
  • posílení imunity (imunostimulancium)
  • centrální nervový systém - posílení
  • posílení organismu
  • růst vlasů
  • lupy vlasů
  • bolesti v krku
  • bolesti nosohltanu
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.70 (10 hlasů)

Tinktura z tužebníku, tužebníková tinktura: čerstvě natrhané květy tužebníku naplníme do láhve a zalijeme 38-40procentní režnou pálenkou. Květy musí být v alkoholu ponořené. Láhev postavíme alespoň na dva týdny do tepla. Této esence užíváme denně 10 až 15 kapek.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (8 hlasů)

Rukolové pesto - postup, návod: všechny níže uvedené suroviny vhodíme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké pesto. Podle potřeby můžeme přidat ještě olivový olej a dle chuti špetku soli.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.45 (22 hlasů)

Bezinkový burčák - postup: vodu svařit s cukrem a dle chuti citron nebo citronová štáva. Do horkého roztoku vložit květy bezu černého a do tepé směsi (max. cca. 20-30°C !!!, ne více!!!) pak droždí. Míchat průběžně a do 4 dnů zcedit, pokud tu dobrotu nevypijete dříve. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.54 (24 hlasů)

Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Minimálně 1 týden necháme odstát.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

pampaliskove kapary recept postup navod priprava suroviny ingrediencePampeliškové kapary - recept: Ve nenečištěné přírodě nasbíráme množství mladých pevných pampeliškových poupat odpovídajících velikosti skleniček, které budeme plnit. Poupata omyjeme, po vrstvách pěchujeme do nádoby a přiměřeně prosypáváme solí. Lehce zasypeme i hořčičným semínkem a zalijeme horkým octem. Zavíčkujeme a necháme několik dní uležet. Podáváme jako kapary pravé. Do salátů, do omáček, k pizze, těstovinám.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.88 (8 hlasů)

Česnekový sirup - výroba: pomocí lisu nebo mixéru najemno rozmačkejte stroužky česneku. Česnek vložte do skleněné nebo porcelánové misky a přidejte jablečný ocet s medem. Celé zamíchejte. Směs přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do chladničky na 5 dní. Každý den však směs na chvíli z chladničky vyjměte a dobře ji promíchejte. Po 5 dnech je váš sirup hotový.

  • bakteriální nemoci
  • vysoký LDL cholesterol
  • imunita
  • vysoký krevní tlak
  • prevence chřipky, angíny, nachlazení
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.39 (175 hlasů)

Rýmovníkový sirup recept postup návod příprava výroba suroviny ingredienceRýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (6 hlasů)

sipkovy sirup vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeni 2Šípkový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: níže uvedenou směs nechejte vyluhovat 4 týdny, pak ji slijte a zřeďte 0,4 l vody (převařené a vychladlé). Pro zdraví byste měli vypít jednu likérovou skleničku denně.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.83 (6 hlasů)

sipkova marmelada vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniŠípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.40 (55 hlasů)

kastanova mast mast z kastanu vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniKaštanová mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.

  • zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
  • bolesti svalů
  • bolesti kloubů
  • hemoroidy, městky
  • chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
  • revma, revmatoidní artritida
  • akné, záněty kůže
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (15 hlasů)

visnevskeho mast visnak cerna mast slozeni ingredience z ceho se sklada visnakVišněvského mast, višněvského balzám, višňák, černá mast se dělá ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá (višněvského roztok) a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukový dehet), je mnohem hustší, spíše už jako višněvského mast a „voní“ po uzeném. Obvykle ta tužší a smradivější varianta je více oblíbená. Někdy se také můžeme setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda.

  • desinfekční účinek
  • léčba zánětu
  • kožní záněty (akné)
  • záděry nehtů
  • akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
  • hlíza (absces)
  • flegmóna 
  • nežit
  • zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
  • zánět křečových žil (varikoflebitis)
  • infekované kožní vředy
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.86 (7 hlasů)

domaci rybizovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience 1RYBÍZOVÝ LIKÉR: bobulemi rybízu plníme čistou vymytou a vysušenou aspoň litrovou láhev až do půlky. Zalijeme vodkou, zazátkujeme a dáme do chladné spíže. Cca na 2-3 týdny ale i déle. Pak scedíme rybíz přendáme do krabičky a zasypeme cukrem. Na litr se dáva tak 300-400 g cukru, ale můžete to udělat i méně sladký. Produkt se dá do ledničky na cca. 1-2 dny. Pustí štávu, vylisujeme, smícháme se základem (viz výše), necháme uležet. Za několik dní můžeme pít. Dobrou chuť! :)