Receptury
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 9877
Tymiánová mast - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: ve vodní lázni rozehřejete bambucké máslo, kokosový olej, slunečnicový nebo olivový olej, konopný olej - poměr cca 6:1:2:1. Do směsi ponoříte bylinky tak, aby byly ponořené. Nechte macerovat cca. 14 dní. V průběhu cca. 1x za dva tři dny rozehřejte, promíchejte, když máte pocit, že je to tuhé, přidejte trochu olejů. Když je tymiánový macerát moc řídký, přidejte bambucké máslo nebo trochu včelího vosku. Po 14 dnech rozpusťte, přeceďte a slejte do kelímků.
- zahlenění dýchacích cest
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 6996
Tymiánový čaj upravuje látkovou výměnu a pomůže žlučníku s trávením tuků. Tymiánový čaj lze připravit velmi snadno. Stačí jednu zarovnanou čajovou lžičku sušené tymiánové nati zalít 0,25-0,3 l vařící vody, poté nechat 10 minut louhovat pod pokličkou. Tymiánový čaj je vhodné používat rovněž při podezření na střevní cizopasníky.
- nemoci žlučníku, žlučníková kolika
- problém s trávením tuků
- cizopasníci střev, paraziti
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 35020
Své bylinky často uchovávám v medu. Občas se mi stane, že když použiji čerstvý kořen ženšenu s vysokým obsahem vody, začne med kvasit a nakonec mi z toho vznikne ženšenová medovina. Pokud si nechcete vyrobit medovinu (s ostřejší chutí), použijte raději již částečně usušený ženšenový kořen.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 8398
Tento skvělý likér vám umožní vychutnat si blahodárné účinky damiány a ženšenu. Buďte tvořiví a neboje se k němu přidat další byliny, například astragalus (kozinec blanitý) nebo rdesno mnohokvěté (fo-ti). Tento likér je nebezpečně lahodný - a velmi snadný na výrobu. Připravte si ho předem a podávejte ho na počátku žhavého rande.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5383
Toto je tinkturu na posílení mozku. Obecně je mezi lidmi známá její vysoká účinnost. Je však zapotřebí ji užívat pravidelně po dobu 6 až 8 týdnů. Nečekejte ale, že sejednoho rána probudíte a stane se z vás Einstein. Může vám nicméně pomoci si vzpomenout, kam jste si například položili nákupní seznam. To, že tato tinktura opravdu funguje, poznáte podle toho, že si budete pamatovat vše, co jste měli na zmíněném nákupním seznamu, a díky tomu už ho nebudete potřebovat.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 3929
Tento bylinný elixír vám dodá sílu a vitalitu. Ačkoli ho mohou užívat i ženy, má převážně jangovou (mužskou) energii a byl sestaven speciálně pro muže. Pro jeho přípravu je však nezbytná určitá dávka tvořivosti. Můžete totiž používat různé byliny v různém poměru a různé ochucující ingredience.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 37683
Jedním z mých nejoblíbenějších způsobů zpracování čerstvých kopřiv je jejich nakládání. Nakládané kopřivy, podávané s toastem, sýrem feta a olivami jsou velmi vzácnou pochoutkou.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 3624
Barvínkový čaj: 250 ml horké vody zalijte 1 lžičku sušené byliny a nechte 15 minut luhovat. Užívejte 2x denně při vysokém tlaku. Všechny účinky barvínku na lidské zdraví jsou uvedené zde.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 3649
Tinktura z barvínku: Čerstvou, mírně podrcenou nať barvínku vložte do uzavíratelné sklenice, zhruba do jedné třetiny jejího objemu, a zalijte ji 70% lihem (vodkou). Nechte luhovat 12 dní a pak slijte.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 15868
Meduňkový sirup přidáváme do nápojů, ale klidně jenom do vody k přípravě šťávy. Sirup z meduňky je výborný také do čaje před spaním. Všechny účinky meduňky lékařské jsou zde. Meduňkový sirup přidáváme do nápojů, ale klidně jenom do vody k přípravě šťávy. Sirup z meduňky je výborný také do čaje před spaním. Všechny účinky meduňky lékařské na lidské zdraví jsou zde.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 17578
Levandulový likér - recept, postup, návod: Smícháme květy levandule, šťávu z citronů, skořici a vodu, krátce necháme probublat varem - asi 10 minut.
24 hodin nechat odstát, vymačkáme pečlivě květy levandule a skořici. Macerát přefiltrujeme přes plátno, vatu v sítku nebo filtrační papír.
Do macerátu přidáme cukr a za mírného varu opět krátce provaříme do rozpuštění cukru. Okamžitě po rozpuštění naléváme do lahví a zašroubujeme.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 42515
Lichořeřišnicová tinktura, tinktura z lichořeřišnice větší - recept, návod, suroviny, ingredience, složení: 150 g semen (a/nebo nai vč. květů) lichořeřišnice rozdrťte, zalijte 60-85% alkoholem a nechte na teplém místě 14-60 dnů macerovat. Potom sceďte např. přes bavlněné vymačkávací sítko.
- antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
- infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
- záněty močových cest
- zápal plic (zánět plic)
- zánět prostaty
- žaludeční vředy
- zánět vaječníků
- posílení imunity (imunostimulancium)
- centrální nervový systém - posílení
- posílení organismu
- růst vlasů
- lupy vlasů
- bolesti v krku
- bolesti nosohltanu
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 5062
Tinktura z tužebníku, tužebníková tinktura: čerstvě natrhané květy tužebníku naplníme do láhve a zalijeme 38-40procentní režnou pálenkou. Květy musí být v alkoholu ponořené. Láhev postavíme alespoň na dva týdny do tepla. Této esence užíváme denně 10 až 15 kapek.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 7011
Rukolové pesto - postup, návod: všechny níže uvedené suroviny vhodíme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké pesto. Podle potřeby můžeme přidat ještě olivový olej a dle chuti špetku soli.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Receptury
- Zobrazení: 15426
Bezinkový burčák - postup: vodu svařit s cukrem a dle chuti citron nebo citronová štáva. Do horkého roztoku vložit květy bezu černého a do tepé směsi (max. cca. 20-30°C !!!, ne více!!!) pak droždí. Míchat průběžně a do 4 dnů zcedit, pokud tu dobrotu nevypijete dříve.