bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
previous arrow
next arrow
Slider
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Barvínkový čaj: 250 ml horké vody zalijte 1 lžičku sušené byliny a nechte 15 minut luhovat. Užívejte 2x denně při vysokém tlaku. Všechny účinky barvínku na lidské zdraví jsou uvedené zde

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (5 hlasů)

Tinktura z barvínku: Čerstvou, mírně podrcenou nať barvínku vložte do uzavíratelné sklenice, zhruba do jedné třetiny jejího objemu, a zalijte ji 70% lihem (vodkou). Nechte luhovat 12 dní a pak slijte.

Všechny účinky barvínku na lidské zdraví jsou uvedené zde

4.8 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.80 (10 hlasů)

medunkovy sirup recept postup navod priprava suroviny ingredienceMeduňkový sirup přidáváme do nápojů, ale klidně jenom do vody k přípravě šťávy. Sirup z meduňky je výborný také do čaje před spaním. Všechny účinky meduňky lékařské jsou zde. Meduňkový sirup přidáváme do nápojů, ale klidně jenom do vody k přípravě šťávy. Sirup z meduňky je výborný také do čaje před spaním. Všechny účinky meduňky lékařské na lidské zdraví jsou zde. 

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

levandulovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredienceLevandulový likér - recept, postup, návod: Smícháme květy levandule, šťávu z citronů, skořici a vodu, krátce necháme probublat varem - asi 10 minut.
24 hodin nechat odstát, vymačkáme pečlivě květy levandule a skořici. Macerát přefiltrujeme přes plátno, vatu v sítku nebo filtrační papír.
Do macerátu přidáme cukr a za mírného varu opět krátce provaříme do rozpuštění cukru. Okamžitě po rozpuštění naléváme do lahví a zašroubujeme.

4.375 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.38 (16 hlasů)

Lichořeřišnicová tinktura recept postup návod příprava suroviny ingredienceLichořeřišnicová tinktura, tinktura z lichořeřišnice větší - recept, návod, suroviny, ingredience, složení: 150 g semen (a/nebo nai vč. květů) lichořeřišnice rozdrťte, zalijte 60-85% alkoholem a nechte na teplém místě 14-60 dnů macerovat. Potom sceďte např. přes bavlněné vymačkávací sítko.

  • antibakteriální, antivirotické, antibiotické účinky
  • infekce - stafylokoky, streptokoky, proteus, E. coli
  • záněty močových cest
  • zápal plic (zánět plic)
  • zánět prostaty
  • žaludeční vředy
  • zánět vaječníků
  • posílení imunity (imunostimulancium)
  • centrální nervový systém - posílení
  • posílení organismu
  • růst vlasů
  • lupy vlasů
  • bolesti v krku
  • bolesti nosohltanu
5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Tinktura z tužebníku, tužebníková tinktura: čerstvě natrhané květy tužebníku naplníme do láhve a zalijeme 38-40procentní režnou pálenkou. Květy musí být v alkoholu ponořené. Láhev postavíme alespoň na dva týdny do tepla. Této esence užíváme denně 10 až 15 kapek.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Rukolové pesto - postup, návod: všechny níže uvedené suroviny vhodíme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké pesto. Podle potřeby můžeme přidat ještě olivový olej a dle chuti špetku soli.

4.54545454545 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.55 (11 hlasů)

Bezinkový burčák - postup: vodu svařit s cukrem a dle chuti citron nebo citronová štáva. Do horkého roztoku vložit květy bezu černého a do tepé směsi (max. cca. 20-30°C !!!, ne více!!!) pak droždí. Míchat průběžně a do 4 dnů zcedit, pokud tu dobrotu nevypijete dříve. 

4.75 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.75 (8 hlasů)

Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Minimálně 1 týden necháme odstát.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

pampaliskove kapary recept postup navod priprava suroviny ingrediencePampeliškové kapary - recept: Ve nenečištěné přírodě nasbíráme množství mladých pevných pampeliškových poupat odpovídajících velikosti skleniček, které budeme plnit. Poupata omyjeme, po vrstvách pěchujeme do nádoby a přiměřeně prosypáváme solí. Lehce zasypeme i hořčičným semínkem a zalijeme horkým octem. Zavíčkujeme a necháme několik dní uležet. Podáváme jako kapary pravé. Do salátů, do omáček, k pizze, těstovinám.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Česnekový sirup - výroba: pomocí lisu nebo mixéru najemno rozmačkejte stroužky česneku. Česnek vložte do skleněné nebo porcelánové misky a přidejte jablečný ocet s medem. Celé zamíchejte. Směs přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do chladničky na 5 dní. Každý den však směs na chvíli z chladničky vyjměte a dobře ji promíchejte. Po 5 dnech je váš sirup hotový.

  • bakteriální nemoci
  • vysoký LDL cholesterol
  • imunita
  • vysoký krevní tlak
  • prevence chřipky, angíny, nachlazení
4.39393939394 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.39 (33 hlasů)

Rýmovníkový sirup recept postup návod příprava výroba suroviny ingredienceRýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

RÝMOVNÍK CELOROČNĚ PRODÁVÁME ZA 40 Kč/ks - INFORMACE ZDE

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

sipkovy sirup vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeni 2Šípkový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: níže uvedenou směs nechejte vyluhovat 4 týdny, pak ji slijte a zřeďte 0,4 l vody (převařené a vychladlé). Pro zdraví byste měli vypít jednu likérovou skleničku denně.

5 1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

sipkova marmelada vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniŠípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.

4.35 1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (20 hlasů)

kastanova mast mast z kastanu vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniKaštanová mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.

  • zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
  • bolesti svalů
  • bolesti kloubů
  • hemoroidy, městky
  • chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
  • revma, revmatoidní artritida
  • akné, záněty kůže