Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (133 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Kaše z orobincové či rákosové mouky - recept: 400 g hrubě drcené mouky, 2 hrsti křížal, 2 lžíce medu, sádlo. Mouku a křížaly namočíme přes noc, vaříme asi půl hodiny, osladíme medem a omastíme sádlem či polijeme mlékem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (4 hlasů)

Kaše z orobincové či rákosové mouky - recept: 400 g hrubě drcené mouky, 2 hrsti křížal, 2 lžíce medu, sádlo. Mouku a křížaly namočíme přes noc, vaříme asi půl hodiny, osladíme medem a omastíme sádlem či polijeme mlékem.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Orobincová „aloe vera“ - příprava: Prýty a mladé stonky orobince očistíme a nadrobno nakrájíme, necháme macerovat ve vodě alespoň 4 hodiny, vychladíme a osladíme medem, pokud máme k dispozici, dochutíme lžičkou strouhaného zázvoru a skořicí nebo namletým oddenkem kuklíku městského (Geum urbanum).

 

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: Pozor, aloe "ředí krev" (snižuje krevní srážlivost). Není vnitřně vhodná pro lidi s poruchou srážlivosti krve, pro lidi užívající Warfarin, NOAC léčiva, Anopyrin, apod.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Vařené oddenky orobince - recept: Oddenky vykopeme, omyjeme, oloupeme, vaříme jako brambory a používáme jako přílohu. Pražené doutníky Samčí vrcholky květenství vaříme 2–3 minuty v osolené vroucí vodě a pak zprudka osmažíme na oleji. Okusujeme jako kukuřici.

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Česnečka z divoké mrkve - recept: Cibule, olej, 2–3 brambory, 8–10 kořenů divoké mrkve i s natí, česnek, nebo česnek medvědí. Cibulku osmažíme, zalijeme
vodou, přidáme brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, uvaříme do měkka, před koncem varu přidáme nať a dva až tři stroužky česneku, případně deset listů najemno pokrájeného česneku medvědího, můžeme zahustit jíškou, nebo polévkovými nudlemi. Osolíme a podáváme. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Bochánky s merlíkem - recept: 300 g listů (případně mladých lodyh) merlíku, 300 g celozrné mouky, 100–150 g balkánského sýra, hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou), 3 vejce, 20 g másla, sůl a koření (např. saturejku, dobromysl, tymián).

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Bowle z mařinky - recept: Mařinku necháme zavadnout, aby se uvolnila její typická vůně. Cca 100 g nati mařinky dáme do litru bílého nebo červeného vína a necháme alespoň 2 hodiny vyluhovat. Můžeme připravit i čaj. Optimální dávka je dvě lžičky sušené mařinky na osobu. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Pečené lopuchové listy - recept: Mladé řapíky lopuchu uvaříme v osolené vodě a pojídáme jako zeleninu na způsob chřestu. 

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Lopuchový kořen s mandlemi - recept: Kořen lopuchu, 50 g nasekaných oloupaných mandlí, 2 bílky, 1 lžíce mouky, máslo na vymazání plechu. Kořen omyjeme, oškrábeme, namočíme do vody s trochou octa, rozkrájíme a vaříme asi 20 minut v mírně osolené vodě. Plátky kořene obalíme v ušlehaném sněhu z bílků s trochou mouky. Dáme na plech, posypeme posekanými mandlemi a zapečeme.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Gnochi s lebedou - recept: Půl kila noků nebo šišky z bramborového těsta, kilo lebedy, dva stroužky česneku, chilli paprika, panenský olivový olej, parmazán. Dáme vařit slanou vodu na noky, poté je v ní uvaříme. Na pánvi na oleji na středním plamenu opékáme česnek a papriku, obojí nakrájené na kolečka. Když česnek začne zlátnout, přidáme lebedu, nasekanou na jemno. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Křen s jablky - recept: 0,5 kg jablek, 25–50 g křenu, lžíce cukru, šťáva z půlky citronu. Křen nastrouháme na jemném struhadle, stejně tak jablko, smícháme s cukrem a šťávou z citronu. Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu a používáme jako pikantní přílohu.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Kozlíčkový salát - recept: 3 vejce, jedna větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, cukr, sůl, pepř. Vejce uvaříme na tvrdo, kozlíček nasekáme na kousky, suroviny promícháme, podáváme.

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Ovesná polévka s kozí bradou - recept: 2 cibule, pažitka, česnek medvědí nebo česnek, 2–3 kořeny byliny kozí brada, mladé listy a prýty kozí brady, litr vody, olej, sůl, koření. Na oleji zpěníme cibulku, zalijeme vodou a přidáme na drobno nakrájené kořeny kozí brady, vaříme do měkka asi 15 minut, před koncem varu přidáme nadrobno nasekanou nať a listy, vsypeme dvě hrsti ovesných vloček jako zavářku, dochutíme česnekem, osolíme, dle chuti okořeníme např. tymiánem nebo dobromyslí, jako dekoraci můžeme přidat i květy kozí brady či sedmikrásky, které nám při konzumaci pak esteticky plavou v talíři. Listy lze použít také do salátů nebo do zeleninových směsí. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Tempura z kostivalu - recept: (Tempura je tradiční japonský pokrm ze smažené zeleniny či ryb). Listy kostivalu, olej, rýže, Těstíčko: 80 g hladké mouky, 1 lžíce kukuřičné mouky, ½ lžičky soli, 200 ml ledové sycené minerálky, kostky ledu. Jemně zamícháme do mouky všechny přísady na těstíčko a listy poté obalujeme, zprudka smažíme ve woku, podáváme s rýží. 

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (10 hlasů)

Kopřivové těstoviny - recept: 500 g mouky nejlépe pšeničné celozrné, 3–4 vejce, 50 g kopřivy, špetka soli. Kopřivu omyjte a rozmixujte tyčovým mixérem, přidáme vejce, trochu soli a mouku. Vypracujeme těsto, které rozválíme válečkem a nakrájíme na dlouhé a široké nudle. Možné použít strojek na těstoviny. Vaříme v osolené vodě. Pak dochutíme jako klasické těstoviny dle fantazie.