Zpracování
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2489
Křídlatková kůže - recept: 1. Dáme nakrájenou křídlatku a vodu do velkého hrnce a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a dusíme 10 minut, často mícháme. Křídlatka změní barvu na světle zelenou a jak se vaří začne se rozpadat. 2. Přidáme cukr a vaříme další 3 minuty. Sundáme z tepla. 3. Rozmělníme dušenou křídlatku na kaši a necháme ji vychladnout. Rozprostřeme pyré do vrstvy asi 0,3 cm tlusté na zásobník dehydrátoru nebo na plech. Sušíme při teplotě asi 65 ° C až do změny barvy na tmavší zelenou a ovocná kůže je na dotek suchá, nebo se řiďte pokyny výrobce dehydrátoru.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2200
Křídlatková vodka - recept: Nasbíráme výhonky křídlatky a nakrájíme na 3 cm kousky, pak vložíme do 1 l sklenice. Přidáme cukr a vodku a utěsníme. Dobře protřepáme a necháme alespoň 3-4 týdnů. Přecedíme zpět do láhve přes mušelín a umístíme na chladném a tmavém místě po dobu 3 měsíců.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2013
Křídlatkový tvaroh - recept: Ve středně velké pánvi rozpusíme máslo na mírném ohni . Přidáme všechny ostatní ingredience a rozšleháme. Dále zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Pokud chceme zjistit, jestli je dost hustá, vytáhneme lžičku a píchneme do toho prstem. Nalijeme tvaroh přes síto do čisté nádoby. Zakryjeme a necháme vychladnout. Vydrží v lednici po dobu jednoho týdne nebo tak nějak.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1923
Na křídlatkové želé budete potřebovat: 4 šálky vody, 8 šálků nasekaných stonků křídlatky japonské, bez listů, Postup: 1. Dáme vodu a stonky křídlatky do velkého hrnce. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme 10 minut. Necháme směs vychladnout, přecedíme přes plátno a necháme okapat asi hodinu nebo dvě. Musíme dostat 3 1/4 šálku křídlatkové šťávy.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1757
Křídlatkové muffny - recept: 1. Předehřejeme troubu asi na 160 °C, připravíme si košíčky na mufiny. 2. V hrnku smícháme půl šálku cukru (druhá půlka přijde smíchat s moukou), nasekané stonky křídlatky, vodu a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni po dobu 10 minut, často mícháme. Dušenou křídlatku necháme vychladnout. Množství by mělo být asi jeden šálek. 3. Ve velké míse rozšleháme vejce s olejem a přidáme dušenou křídlatku. 4. Smícháme nebo přesijeme dohromady mouku, druhou půlku šálku cukru, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Vmícháme do tekuté směsi v míse, ale nemixujeme. 5. Naplňíme muffinové košíčky asi do 3/4. Pečeme 24 až 28 minut, dokud povrch těsta pruží. Ochladíme a podáváme s máslem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2447
Křídlatkový koláč quiche - recept: připravte těsto. Vymíchejte vejce a smetanu dohladka, přidejte sýr. Nakrájejte křídlatky na 1 cm dlouhé kousky, naskládejte na těsto. Nalijte vaječnou směs a pečte při 175-190 °C v troubě.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2782
Křídlatková polévka - recept: Křídlatka japonská má pikantní, ostrou chuť podobnou rebarboře, jen lepší. Nejlepší je rostliny sbírat když jsou stonky kolem 20 cm vysoké. Vyšší stonky, do 30 cm vysoké mají tvrdou slupku, které se musí odstranit. Menší rostliny poskytují méně jídla. Ujistěte se, že jste se zbavili všech listů, které jsou k jídlu příliš houževnaté.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1137
Mrkvový koláč s křídlatkou japonskou - recept, postup: Našleháme olej, cukr a vejce, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přimícháme křídlatku a strouhanou mrkev, všechny suché přísady a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy srnčí hřbet a dáme do trouby předehřáté na 170 ° C. Pečeme asi 60 minut, dokud nezezlátne a na špejli se nechytá těsto.
Nechá se vychladnout po dobu 10 minut, pak vyklopí na drátěnou podložku. V případě potřeby se dá zmrazit.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1507
Doslova "reverse aging", obrací stárnutí. Za tento název vděčí pokrm patrně tomu, že křídlatka obsahuje v poslední době diskutovaný fytoalexin resveratrol. Postup: Lžíce palmového oleje, drcený pepř, čerstvě namletá mořská sůl, nechat na pánvi zavadnout nakrájené listy křídlatky, přidat vařené jáhly (proso). Dobrou chuť :)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 13611
Marmeláda z květů bezu černého - recept, postup, návod, suroviny, ingredience: na výrobu bezové marmelády budete potřebovat 10 středně velkých trsů květů černého bezu černého, 1 sáček přírodního želírovacího prostředku, 200 g krystalového cukru, 200 g přírodního želírovacího cukru, 750 ml převařené vody, šťávu z 1 kusu biocitrónu a menší pečlivě vymyté (nebo vyvařené) zavařovací skleničky s uzávěrem.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 1800
Rizoto se silenkou nadmutou - recept: Poupata silenky, v severoitalském kraji Brianza, kde hojně roste, zvané verzitt, jsou vynikající a dodávají rizotu starosvčt. skou, prostou a přírodní chuť. Poupata omyjte a nakrájejte na proužky. V rendlíku rozpusťte máslo a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidejte rýži a 3 minuty opékejte. Přilijte vývar či stejné množství vody a vařte 15 minut. Až bude rýže téměř měkká, přisypte poupata silenky. Ta se přidávají na poslední chvíli, jsou totiž velmi křehká a hned hotová. Poupata silenky mají jemnou, delikátní chuť, kterou před podáváním umocníte štědrou dávkou strouhaného parmezánu a špetkou soli.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2057
Chřestové rizoto - recept, postup, návod, příprava: Chřest očistěte, odstraňte dřevnaté části, omyjte v dostatečném množství vody a slijte. Odkrojte špičky. Oloupejte cibuli, nakrájejte a nechte zavadnout na polovině másla a 3 lžících olteje. Přidejte stonky chřestu, přičemž špičky dejte stranou, opečte, pak zvyšte příkon tepla, přidejte rýži a několik minut restujte za stálého míchání.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 4268
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 2759
Lískové mléko - recept, postup, výroba, příprava: Namočené oříšky (100 g) propláchneme a vsypeme do mixéru. Přidáme 1200 ml vody a chvíli naplno mixujeme. Mléko přecedíme přes plátýnko a skladujeme v lednici. Nejlepší je ho spotřebovat ještě ten den. Do druhého dne většinou mléka nevydrží. To, co vám z lískového mléka zbyde, nevyhazujte. Nechte oříškovou směs volně proschnout na slunci, doma nebo v sušičce a dostanete lískovou mouku, která v dezertech chutná výborně!
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Kulinářské recepty s bylinkami a zeleninou
- Zobrazení: 21619
Akátový sirup - recept: Otrhejte bílé kvítky od stopky, ze které vyrůstají. Všechny nasypejte do hrnce dost velkého, aby se vám do něj v pohodě vešly i poté, co je zalijete uvedeným množstvím vody. Přidejte i nakrájený (a předtím pečlivě omytý a horkou vodou třikrát spařený citron) a případně trošku kyseliny citronové, která zde funguje jako konzervant (je možno nahradit troškou alkoholu) a měla by vám zajistit, že sirup vydrží až do zimy. Vše společně krátce svařte – několik málo minut. Poté odložte na chladné tmavé místo a nechejte jeden nebo dva dny v chladu (do 10°C) louhovat (v teple by mohlo začít kvasit).
Další články v kategorii:
- Účinky tinktur z různých bylin, pupenů a léčivých hub, výhody tinktur proti čajům
- Švédské kapky (theriak) - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, recept, návod, postup výroby
- Sirup ze smrkových výhonků, pupenů, smrkový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Propolisová tinktura, tinktura z propolisu - recept, postup, návod na výrobu
- Fénixovy slzy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, dávkování, užívání, účinky
- Vlaštovičníková tinktura - recept, postup, návod, výroba, užívání, využití
- Pampeliškový med, med z pampelišky, smetanky lékařské - recept, postup, návod, příprava, suroviny, účinky, využítí, užívání
- Jablečný ocet - recept, postup, návod, příprava, výroba, suroviny, ingredience,
- Šípkový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Bylinky květen, 100 bylin a léčivých rostlin sbíraných v květnu
- Domácí bylinné masti - příprava, uchování, aplikace, indikace
- Přírodní antibiotikum (tonikum) z česneku, cibule, křenu, zázvoru, kurkumy, jablečného octa a chili papriček - recept, postup, návod
- Višněvského mast, višňák, černá mast - složení, ingredience, z čeho se skládá višňák
- Třezalkový olej, olej z třezalky, Janův olej - recept, postup, návod na výrobu, účinky, využití