bez chebdi ucinky na zdravi priznaky otravy fotografieBez chebdí (latinsky sambucus ebulus) je vytrvalá, 50 až 200 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, nevětvená, oblá, rýhovaná. Listy řapíkaté, lichozpeřené, se 2 až 5 páry lístků, které jsou krátce řapíčkaté, kopinaté, zubaté. Květy v mnohokvětých koncových vrcholících se 3 až 5 rameny, vonné, bílé až růžové, prašníky fialové, později hnědočervené. Kvete v červnu až srpnu.


Účinky rostliny:

Kde roste bez chebdí?

Lesní okraje, světlé lesní cesty, paseky, křovinaté stráně, vinice, rumiště, na půdách čerstvě vlhkých, hlubokých, kamenitých až hlinitých, zásaditých až slabě kyselých, výživných.

 

Rozšíření v ČR

V ČR roztroušeně až dosti hojně v pahorkatinách, roztroušeně až vzácně v teplých oblastech, v horách vzácně nebo chybí. V Evropě roste na severu po sever Německa, sever Polska a Pobaltí, na východě roste přes Kavkaz až ke Kaspickému moři a na sever Íránu, dále roste v Sýrii, v Libanonu, na Kypru a na severu Afriky, izolovaně v Saudské Arábii, v Kašmíru, zavlečen na jih Skandinávie a do Ruska.

 

Látky obsažené v bechu chebdím

Listy obsahují emulsin, hořčinu, sacharosu, trochu silice a kyanogenní glykosid. V kořeni jsou přítomny třísloviny, pryskyřice, saponin, hořčina, sacharosa, stopy silice a enzym, jenž odštěpuje kyanovodík. V plodech jsou přítomny organické kyseliny (např. kozlíková, jablečná, vinná), silice, třísloviny, hořčiny, cukr a anthokyan.
Otrava se projevují zvracením, průjmem a závratěmi, u dětí byla údajně zaznamenána i smrtelná otrava po požití plodů.

 

Využití v léčitelství, fytoterapii

Sbírají se plody (fructus sambuci ebuli) nebo oddenek (radix sambuci ebuli). Plody se sbírají v době zralosti (září, říjen), oddenek na jaře nebo na podzim. Po omytí se oddenek suší při teplotách do 45 °C. Bylina působí silně močopudně a užívá se zejména při zánětu močových cest nebo močového měchýře. Napomáhá také k rozdrobení a vyloučení močových kaménků a močového písku, podporuje vykašlávání a působí sekretostimulačně.
Plody se nesuší, ale užívají se buď čerstvé nebo se z nich získává šťáva, která se užívá např. při astmatu. Oddenek se podává ve formě krátce vařeného odvaru (1 čajová lžička drogy na 400 ml vody, vaří se 1 minutu) zejména při zánětu močových cest.
POZOR: Droga působí poměrně razantně a při větších dávkách může být i toxická. Proto není vhodné ji používat v amatérském samoléčení! V moderní fytoterapii se již nevyužívá a používají se netoxické bylinky s obdobným účinkem. 

 

Další využití

Plodů se v minulosti užívalo k barvení kůží a příze, k dobarvování vína nebo při výrobě inkoustů.