Barvínek menší účinky na zdraví co léčí použití uživání využití pěstování rozmnožováníBarvínek menší (latinsky Vinca minor) neboli brčál barvínek je stálezelená rostlina domácí ve střední Evropě a západní Asii, zdomácnělý i napříč Severní Amerikou a v některých částech Britských ostrovu. Rodové jméno Vinc a vychází z latinského vincire- spoutat, ve vztahu k růstovému habitu. Český název barvínek má zřejmě základ v latinském per vine a (přes středohornoněmecké berwinke) - stále svěže zelený; obdobně brčál patrně souvisí se starším výrazem bručiti se- zelenat se. S barvínkem byly dlouho spojovány magické síly.


Účinky rostliny:

Přidával se do nápojů lásky, roztroušený pod postelí měl zvyšovat sexuální touhu. Pětičetné květy sloužily jako ochranný talisman, Anglosasové ho zavěšovali v domácnostech k zahánění zlých duchů.

S ohledem na proplétající se a spoutávající stonky Francouzi považovali barvínek za symbol přátelství. Němci ho brali jako "květ nesmrtelnosti". Naopak Italové ho nazývali "fior di morto" - květ smrti. Anglická bylinkářka Maud Grieveová v knize A Modem Her bal (1931) píše o dávném italském zvyku pokládat na katafalk zemřelého dítěte girlandu z barvínku.

Navzdory jedovatosti rostliny Nicholas Culpeper tvrdil, že mladé vrcholky zpracované na džem jsou dobré proti nočním můrám.

 

Účinky na zdraví:

Vzhledem k jedovatosti se aktuálně již využívá jen pod dohledem lékařů.

Působí adstringentně a používal se v ústních vodách na záněty dásní a ústní vředy, nebo v kloktadle na zánět hltanu (jen kloktání, nepolyká se).

V malých dávkách zvyšuje proudění krve a využití kyslíku v mozku. Vědci také odhalili potenciál účinné látky vinkaminu. Jde o alkaloid obsažený v listech. Léčí aterosklerózu a demenci. Homeopatie jím léčí příliš silnou menstruaci. Dříve se používal v lidovém léčitelství také na léčbu křečí a zlých snů (noční můry, pavor nocturnus, noční děs).

 

Zajímavost:

Na svatbách na západní Ukrajině nevěsta i ženich nosí na hlavě věnce z barvínku. Rostlina se svými tuhými, lesklými, stálezelenými listy, (které přečkají jak mráz, tak vysoké teploty) symbolizuje věčnou podstatu jejich lásky a manželských slibu.

 

Příznaky otravy:

Při konzumaci čerstvé rostliny se dostavuje nízký krevní tlak, nevolnost a zvracení.

 

Pěstování, rozmnožování, množení

  • Rostliny lze množit dělením a hřížením. Jak se dlouhé plazivé stonky šíří, zakořeňují v každé uzlině a vytvářejí hustý půdní kryt.
  • Mrazuvzdorná vytrvalá bylrna preferuje hlinitou půdu, polostín, lesní a křovitá místa.
  • Než se barvínek uchytí, odstraňujte plevelné rostliny.
  • Na podzim seřízněte, aby nepřerůstal jiné rostliny a expanzivně se nešířil.
  • Hustý kořenový systém z něj činí rostlinu vhodnou pro protierozní ochranu.