Hlaváček účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování zajímavostiHlaváček jarní a roční (latinsky Adonis vernalis a Adonis annua) - latinské jméno hlaváčku je odvozeno z řeckého bájesloví od legendy o Adonisovi, bohu krásy a touhy; květina vyrostla z jeho krve, když ho zabil divoký kanec. Zářivě žlutě kvetoucí Adonis vernalis, hlaváček jarní, je někde uctíván jako bůh jara. Původn í český název druhu Adonis autumnalis, hlaváček podzimní, dostala rostlina v roce 1819 (Presl); druh však byl uznán za totožný s druhem A. annua, proto se jméno změnilo na hlaváček roční; je ale znám i jako ohníček roční či hlaváčkovec podzimní. Půvabné zlatožluté sasankovité květy září na suchých loukách, na okrajích obilných polí, skalnatých svazích a okrajích silnic od stepí severní Afriky a Eurasie (zejména Krymu) až po Sibiř a Labrador.


Účinky rostliny:

Hlaváček obsahuje jedovaté glykosidy, smí se tedy používat pouze pod lékařským dozorem.
V případě předávkování je paralyzováno jak srdce,
tak cévy. Může usmrtit i pasoucí se koně, vepře ad. zvířata.
 

Účinky na zdraví

Hlavní účinky: Nízký krevní tlak. Onemocnění srdce, angina pectoris, srdeční vodnatelnost. Brightova nemoc srdce. Křeče, bušení srdce, horečka. Onemocnění ledvin, průjem. Menstruační poruchy. Zadržování vody v organismu - močopudný účinek.

Další účinky: Podobně jako náprstník (Digitalis), také Adonis vernalis obsahu je srdeční glykosidy. Má vliv jako náprstník, ale je asi desetkrát silnější a působí rychleji.
Zlepšuje srdeční schopnost, zvyšuje jeho výkon, ale zpomaluje tepové frekvence.
Stimuluje srdeční sval a způsobuje kontrakci menších tepen, čímž se zvyšuje arteriální (tepenný) tlak. Má uklidňující účinek a pomáhá, když srdce bije příliš rychle nebo nepravidelně. Zpomaluje frekvenci srdečního tepu a reguluje ji (alternativa léků, kterým říkáme betablokátory). Může prospět tam, kde selže náprstník, zejména při onemocnění ledvin. Dokonce i lehké předávkování vyvolává zvracení a průjem.

Je součástí mnoha patentovaných léků.

 

Nutriční údaje

Dříve se užíval na srdeční a menstruační problémy. Použití však ovlivňuje srdeční rytmus, čímž muže ohrozit život.
Třebaže obsahuje řadu léčivých látek, zacházet s touto bylinkou amatérsky se velmi důrazně nedoporučuje.

 

Zajímavost

  • Jako srdeční stimulant používal hlaváček už Dr. Bubnov v roce 1879 v Rusku - pozoroval totiž ruské rolníky, jak ho používají na vodnatelnost a srdeční choroby.
  • Květy opylují včely, mouchy a brouci.