brslen evropsky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirameBrslen evropský (latinksky Euonymus europaea) je keř se zelenými, čtyřhrannými, občas křídlatými mladými větvičkami a vstřícnými, vejčitě kopinatými, jemně zubatými listy. Květy čtyřčetné, korunní plátky ze lenavě bílé, úzké, 3-5 mm dlouhé. Tobolka růžově červená, bělavá semena jsou obalena oranžově červeným míškem.


Účinky brslenu na zdraví:

Kde roste

Křoviny, listnaté lesy Evropa, Malá Asie.

 

Co sbíráme?

Čerstvé zralé plody (Euonymi fructus - plody brslenu evropského).

 

Jaké látky obsahuje

Ve všech rostlinných částech cardenolidy - glykosidy ovlivňující činnost srdce (především evonosid s aglykonem digitoxigeninem), v semenech také alkaloidy jako evonin, mastný olej.

 

Účinky na zdraví

Do lékopisu byly zařazeny plody této rostliny. Přípravky z nich se však uplatňují spíše vzácně, například při bolestech hlavy vyvolaných jaterními chorobami. V homeopatii se stejným způsobem nasazuje i čerstvá kůra z větviček a kořenů brslenu černonachoveho (latinsky Euonymus atropurpurea). V oficiálním lékařství, ale ani lidovém léčitelstelství se již tato rostlina nevyužívá, neboť obsah jedovatých srdečních glykosidů představuje velké nebezpečí.

Dříve sloužily odvary z plodů mimo jiné jako močopudný prostředek, plody rozemleté na prášek se používaly proti zákožce svrabové a vším. To to působení se dá pravděpodobně připsat alkaloidům.
Mastný olej ze semen občas obsahovaly přípravky k ošetřování ran.